Rejestrator

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Paul
Supersonic PROFI

Re: Rejestrator

Post autor: Paul »

Witam,
Od czasu do czasu cos bylo slychac na temat tej elektroniki- wiadomo, trzeba poprawic to i owo, ale mam pytanie:
Jest ta elektronika oficjalnie juz do nabycia ?
Pare postow wczesniej jest informacja o cenie oraz o mozliwosci jej nabycia, ale jak do tej pory, to ( oprocz "pomorzan" :wink: ) to nikt nic jeszcze
nie pisal ( tutaj na forum ) na jej temat.
Jak to wyglada na dzien dzisiejszy ?

Pozdrawiam
Paul
Awatar użytkownika
arekp
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: arekp »

Tak, można ją nabyć, mam w tej chwili u siebie dwie sztuki gotowe do wysłania, trzecia może być gotowa w krótkim czasie.

Ostatnio poprawiłem jeden błąd związany z tworzeniem nowych plików na karcie SD (ten błąd spowodował, że na ostatnim Festiwalu Meteor nie było danych z Arecordera z lotu rakiety hybrydowej Krakowiaków) i obecna wersja oprogramowania powinna działać już dobrze, ale nie została jeszcze przetestowana w praktyce.
Arecordery ze starszą wersją oprogramowania oprócz Andrzeja i Roberta Magierów mają jeszcze Tadeusz Berger, Jaskiniowiec, krakowiacy, Krzysztof Ścigalski i Andrej ze Słowenii. Jak dotychczas jedynie Krzysztof Ścigalski pisał, że wykonał lot z Arecorderem, ale był jakiś dziwny błąd, przez którego dane nie zostały zarejestrowane (muszę pogadać z Ksardem jak się spotkamy).

Myślę, że główną przyczyną braku informacji jest fakt, że jest zima i mało kto lata. Do najbliższego LRE powinno być więcej informacji. A jak się spotkamy na LRE, będę mógł wszystkim uaktualnić oprogramowanie.

W chwili obecnej prawie nie mam wolnego czasu, więc nie mogę zająć się rozwijaniem Arecordera :( .
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć
Z przyjemnością informuję, że nowa, poprawiona wersja Arecordera uzyskała zdolność operacyjną - można już powierzyć mu odzysk rakiety :smile:
Eksperyment wyniosła rakieta Paczang z silnikiem Wesex. Payload zawierał starą i nową wersję urządzenia, nowa wersja leciała jako rejestrator:

Obrazek

Nowa wersja (na dole zdjęcia) zawiera już gniazdo USB do konfiguracji, jedanak wymaga ono jeszcze oprogramowania. Do lotu jedno i drugie urządzenie zostało wyposażone w zapłonniki, wszystkie zapłonniki odpaliły poprawnie.

Start Paczanga:
Obrazek

FILM: http://rakiety.pomorze.pl/filmy/paczang.avi

Wskazania obydwu urządzeń są spójne, pomierzona wysokość lotu to około 340m na podstawie ciśnienia i kilka metrów wyżej napodstawie akcelerometrów.
Poniżej porównanie plików summary:

Obrazek

pzdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Świetna wiadomość.

Duża precyzja w pomiarach - Gratulacje.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

No to poproszę na próbę 1 sztukę, z dokumentacją i zasilaniem ( sprawdzonym zestawem aku ).
Free Your Mind
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

Jeśli są jakieś wolne sztuki, to ja też poproszę :).
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
gregores
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: gregores »

robercik pisze:Cześć
Z przyjemnością informuję, że nowa, poprawiona wersja Arecordera uzyskała zdolność operacyjną - można już powierzyć mu odzysk rakiety :smile:
Świetna wiadomość :smile: !
Ja już czekam na Arecorder rok. Czyli rozumiem, że jestem trzeci w kolejce?!
"Celuj w Księżyc, bo nawet jeśli nie trafisz - będziesz między gwiazdami"
Awatar użytkownika
arekp
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: arekp »

Może jeszcze napiszę moje porównanie dwóch Arecorderów:

W starym Arecorderze wysokość wyrzutni była ustawiona na 2 metry a wnowym na 1 metr, więc stary Arecroder troszkę później uznał, żerakieta wystartowała. Różnica w czasie włączenia Arecorderów wynosiwięc 1,99 sekundy.
Uwzględniając to przesunięcie:
- różnica w wykrytym końcu pracy silnika to jedna próbka,
- różnica w wykrytej chwili wyzwolenia spadochronu wynika ze zmianysposobu wykrycia tego momentu, moment został wykryty prawidłowo,
- nowy Arecorder chciał wyzwolić spadochron-pilot 0,06 sekundypóźniej, różnica bez znaczenia, bo wynika z niewielkich różnic wpomiarach przez czujniki ciśnienia,
- na akcelerometrach widać uderzenie rakiety w ziemię dokładnie w tymsamym momencie (no, może jest różnica pół próbki, trudno tak naprawdęstwierdzić),
- wykryta chwila końca lotu różni się o jedną próbkę,
- wskazywane ciśnienie na ziemi różni się o 26 paskali (czujnikiciśnienia są trochę inaczej skalibrowane, ale jest to bardzo małaróżnica), uwzględniając tę różnicę ciśnienie na pułapie różni się o 3paskale :grin: ,
- wysokość na podstawie ciśnienia jest taka sama,
- wysokość na podstawie akcelerometrów różni się o 7 metrów czyli 2%,wynika to że Arecordery skalibrowałem inaczej, starego chyba trochęgorzej a nowego trochę lepiej (bardziej zbliżona wysokość do wyliczeńna podstawie ciśnienia),
- w nowym Arecorderze nie było żadnych zgubionych danych.

Mam mało czasu i w związku z tym nie mogę za wiele go przeznaczać na Arecorder, dlatego wszystko tak długo trwa. Przepraszam wszystkich, że musicie tyle oczekiwać, ale po prostu nie jestem w stanie tego szybciej zrobić. Muszę jeszcze poprawić czujnik temperatury, bo w tym locie coś się z nim stało i szalał zamiast dawać stabilne pomiary.

Możemy się umówić tak, że poprawię te błędy i zamówię wszystkie brakujące elementy zbudowania kolejnych sztuk. W tej wersji oprogramowania nie będzie możliwości zaprogramowania parametrów lotu Arecordera.Jak już napiszę oprogramowanie, które będzie to umożliwiało, to wszystkim uaktualnię oprogramowanie jak tylko się spotkamy na poligonie.

W tej chwili Andrzej z Robertem mają jedną sztukę nowego Arecordera, ja mam drugą, żebym mógł na niej pracować.

Teraz pytanie - ile osób byłoby zainteresowanych kupnem Arecordera? Najwcześniej będę miał je gotowe po nowym roku, ale może się to opóźnić.

1. Andrzej i Robert,
2. rafciodz,
3. verex,
4. gregores,
5. jaskiniowiec
tadeusz
PROFI

Post autor: tadeusz »

Ja też jestem zainteresowany.
fedko.marek
PROFI