Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadczalnej

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Adam
Supersonic PROFI

Re: Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadcza

Post autor: Adam »

Witam!
Pięknie! Profesjonalna robota, RDM (czy też HPR) pierwszej wody :!: Zwłaszcza cieszy, że w wykonaniu tak młodej ekipy, jest przyszłość w tym narodzie :grin:
Naszło mnie tylko przemyślenie, że proch czarny strasznie usyfi Wam wnętrze. Nie myśleliście o zastosowaniu nitrocelulozy do wyrzucania odzysku?
Co do masy to ja jestem zdania, że tym się właśnie różni modelarstwo RDM od FAI, że rakieta ma NIE BYĆ zbyt lekka. Ważne, żeby była niezawodna. Póki nie mamy zawodów to można sobie tu i ówdzie kawał stali dołożyć :lol: Uwaga o wpływie żelastwa na KMZ jest jednak jak najbardziej trafna, sprawdźcie koniecznie. W sumie to i tak widać, że nie robicie niczego "na łapu-capu" więc będą wszystkie odpowiednie testy. Szacunek Panowie :!:
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Mnie najbardziej cieszy powstanie zespołu "z krwi i kości" - macie chłopaki niesamowity potencjał. Nie rozpuśćcie tego po zakończeniu projektu.
Mam nadzieję, że zawitacie ekipą na FM ;-)
Free Your Mind
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

Cześć,

Dzięki wszystkim za miłe słowa :). Naturalnie wszystkie potrzebne testy zostaną przeprowadzone, a ewentualne błędy konstrukcyjne wyeliminowane.

Co zostało zrobione od ostatniego postu:
- głowica została wypolerowana
- dolna część rakiety została pomalowana
- korpus także został wypolerowany
- stateczniki są niestety do ponownego malowania, został klej od taśmy malarskiej, która chroniła je przed pomalowaniem na biało... Zostaną przeszlifowane, przetarte jakimś rozpuszczalnikiem czy też alkoholem i zostaną pomalowane na nowo, oraz wypolerowane.
- trwają prace nad uszczelnieniem komory elektroniki - o tym w piątek

Od jutra zaczynamy rozdawać zaproszenia.

Dla ekipy oraz nauczyciela, który opiekuje się naszym projektem zostały zamówione kamizelki. Już doszły i prezentują się tak:

Obrazek

Czcionka Concielian nie ma jednak wielu polskich znaków, więc trzeba było ogonki dorabiać ręcznie. Niestety nie wszędzie to wyglądało ładnie, więc przy napisie "współpracy" ogonek został pominięty ze względu na estetykę napisu. Cały nadruk prezentuje się tak:

Obrazek

Oprócz tego dla ekipy, nauczyciela opiekującego się projektem, oraz gości honorowych (wiadomo - grono pedagogiczne) zostały przygotowane plakietki - identyfikatory. Żeby nie upubliczniać nazwisk nauczycieli, zademonstruję własną plakietkę ;)

Obrazek

Oczywiście na start zapraszam także Was - kto jest w pobliżu i może dojechać oraz ma chęć, zaproszenie można pobrać stąd:
https://docs.google.com/file/d/0B-fRRc8 ... sp=sharing

W zaproszeniu są wszelkie szczegóły.

Odnośnie samej rakiety, to jak wspomniałem, została już pomalowana. Zdjęcie zostało zrobione zanim została wypolerowana. Na zdjęciu rakieta nie ma jeszcze nalepionych napisów - zostaną naklejone gdy rakieta będzie miała wycięty otwór na kamerę oraz "wywietrznik" dla Altimaxa.

Obrazek

Pozdrawiam,
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Widzę,że zadbaliście nawet o najdrobniejsze szczegóły :)
Pełna profeska!

Mam pytanie, czy można informację o tym bezprecedensowym wydarzeniu zamieścić na stronie PTR i na Facebooku?
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

KSard pisze:Widzę,że zadbaliście nawet o najdrobniejsze szczegóły :smile:
Pełna profeska!

Mam pytanie, czy można informację o tym bezprecedensowym wydarzeniu zamieścić na stronie PTR i na Facebooku?

Oczywiście że można, będzie nam miło :)
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

OK - wstawiłem.
Jeśli będzie coś do poprawienia - daj znać!
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Super! Wygląda bardzo ładnie ;).

Mała poprawka - na pokładzie jest Altimax G2 SD, a nie simply, oraz jedna kamera MD80. W razie złej pogody termin zapasowy - 20 kwietnia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Powoli prace dobiegają końca.
Pozostało do zrobienia jeszcze kilka rzeczy i wykonać testy.

Pierw odpowiem na pytania i uwagi, bo wszystko to zostało sprawdzone:
1. Komora z Altimaxem została uszczelniona - gazy prochowe nie powinny dojść do elektroniki. Do uszczelnienia została użyta okienna uszczelka. Jedyna wada rozwiązania - co lot trzeba ją wymieniać, bo pęka.

2. Zostało zmienione położenie UWS-a - okazało się, że przez nieuwagę przymocowałem go "do góry nogami" Obrazek widać to na zdjęciach.

3. Położenie baterii UWS-a także zostanie zmienione na poziome. Bateria zostanie także obwinięta taśmą izolacyjną.

4. Tracker GPS zostanie obwinięty taśmą izolacyjną, by nic tej klapki nie ruszyło.

5. Co do żelastwa już się wypowiedziałem - wolę, by rakieta była solidna, nawet kosztem tych kilkudziesięciu metrów pułapu. Zostanie przeprowadzony także test przejścia przez wyrzutnię, bez obaw.

6. Co do armatek - zostały wklejone na epidian z miesiąc temu, więc już raczej nie będę ich zmieniał. Rozwiązanie przetestuję w następnych rakietach.

7. Nad nitrocelulozą się zastanawiałem. Wiem, że PCZ ubrudzi wnętrze. Jednak z wyrobem NC jest trochę zabawy i potrzeba odczynników... A PCZ dobrej jakości mam dostępny, więc zostaję przy prochu.

Ok, to teraz czas na relację pod tytułem "PRACE WYKOŃCZENIOWE". Dzisiaj się przekonałem o tym, że prace wykończeniowe potrafią wyprowadzić mnie z równowagi...

1. Stateczniki - jak już pisałem ostatnio został na nich klej od taśmy, która zabezpieczała je przed pomalowaniem na biało podczas malowania korpusu. Wypolerowanie nic nie dało. Stateczniki przetarłem więc papierem ściernym i pomalowałem na nowo. I tutaj się zaczeła jazda... Farba zaczeła się ważyć i wyglądało to okropnie. No dobra, następnego dnia przetarłem więc ponownie papierem i pomalowałem. Znów to samo. Po kilku takich samych próbach użyłem rozpuszczalnika. Wyszlifowałem, potraktowałem rozpuszczalnikiem i pomalowałem. Ciut lepiej, ale nadal wygląda jak z cyrku... Więc ponowiłem próbę - szlif, rozpuszczalnik malowanie... Jako że była to już ÓSMA próba malowania stateczników, dałem sobie spokój. Jest kilka kropek, ale postaram się to wypolerować i powinno być nieco lepiej. Osiem prób malowania to już i tak ponad moją cierpliwość....

2. Naklejanie kalkomani - o tyle, o ile z dużymi literami Sagitta oraz pasami zdobniczymi problemu nie było, tak z małym napisem "Zespół Szkół Katolickich w Tczewie" było trochę zabawy. Folia transparentna nie chciała tego brać, bo to takie cienkie i nie chciało się lepić. Tak więc trzeba było sobie jakoś radzić - dogniotłem to do folii transparentnej i starałem się odlepiać od tego papieru nożykiem i w miare równo przyklejać. Mordowałem się z tym półtorej godziny a i tak niektóre literki są lekko pochylone.... Ale z odległości metra nikt się nie dopatrzy... :wink:

3. Został wycięty bulaj pod kamerę. Bulaj zalepiony sztywną folią PCV. Rzecz kolejna to umiejscowienie kamery - została zamocowana w piance pod panele podłogowe pod kątem.

4. Jutro zostanie przeprowadzony test wyrzutu spadochronu. Dzisiaj została zrobiona nylonowa przelotka, która ochroni spadochron od gorących gazów.

Do wykonania jest jeszcze kilka rzeczy....

Czas na zdjęcia.

1. Artystyczny nieład - jeszcze dobrze nie zwinięte linki itd.
Obrazek

2. Armatki, uszczelnienie
Obrazek

3. Bulaj na kamerę
Obrazek

4. Kamera mocowanie
Obrazek

5. Stateczniki i pachwiny
Obrazek

6. Dziadowskie malowanie stateczników... Cóż, trzeba to wypolerować, może to coś da.
Obrazek

7. Górna część rakiety
Obrazek

8. Górna część rakiety; bok; nazwa szkoły
Obrazek

9. Nazwa szkoły
Obrazek

10. Część usterzeniowa; bulaj; pasy zdobnicze
Obrazek

11. Rakieta w całej okazałości - P.S.: Ten inny odcień białego to taśma izolacyjna. Obdrapało się tam trochę, więc to zakleiłem. Ale już jest pomalowane na dobry biały kolor.
Obrazek

12. Widok z dołu
Obrazek

13. Widok z boku
Obrazek

Pozdrawiam,
Damian

--------
EDIT:
Skazę lakierniczą poprawiłem - miejsce zostało wyszlifowane, pomalowane i wypolerowane. Jest pięknie :). Na to zostały naklejone strzałeczki zdobnicze cięte laserowo, które były widoczne na którejś z wcześniejszych fotografii. Ostatecznie więc rakieta prezentuje się tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Dzisiaj został przeprowadzony test naziemny wyrzutu spadochronu. :smile:
Test wypadł pomyślnie, aczkolwiek mam jedną uwagę - nie wyrzuciło szmaty nylonowej, która miała ochronić spadochron przed gazami. Zaraz po teście wyjąłem ją ręcznie, by odprowadzić ciepło z rakiety - w innym przypadku lakier złuszczyłby się i nie wyglądałoby to dobrze. Tak więc "ochraniacz" dla spadochronu zostanie zmodyfikowany i pod koniec tygodnia przeprowadzimy kolejny test.

Wyskoczyła głowica i spadochron więc myślę, że test wypadł pomyślnie. Armatki są na miejscu, więc nie mam już obaw co to trwałości konstrukcji :smile:.

Czas na relację foto&wideo:

Wideo z testu jest dostępne tutaj: http://youtu.be/Fm_hxNqcrUY
Za pierwszym razem wysunął się zapłonnik z zapalarki, po poprawce jak widać odpaliło.

Wnioski:
-> 1 gram PCZ wystarcza do wyzwolenia spadochronu w tej rakiecie
-> konstrukcja armatek jest dobra, zostały bowiem na swoim miejscu.
-> uszczelka działa i spełnia swoje zadanie - gazy nie dostały się do kosza elektroniki.

Następny test będzie miał na celu:
-> sprawdzenie tego, czy po zmianie szmaty zabezpieczającej, cały "pakunek" zostanie wyzwolony
-> sprawdzenie tego, czy jeden wybuch armatki nie odpali przypadkowo ładunku w drugiej armatce.

Zdjęcia:

1. Rakieta ostatecznie:
Obrazek

2. Po teście - wyrzuciło głowicę i spadochron; szmata ochronna została wyjęta ręcznie:
Obrazek

3. Sekcja z armatkami - trochę się ubrudziło (aktualnie jest już wyczyszczone):
Obrazek

4. Sekcja elektroniki; uszczelnienie - jak widać uszczelka zadziałała poprawnie i gazy nie przedostały się do komory z elektroniką:
Obrazek

5. Rurę także trochę ubrudziło, ale nie jest źle, trochę to obczyściłem:
Obrazek

Pod koniec tygodnia prawdopodobnie kolejny test. :smile:

Pozdrawiam,
Damian
Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: przemo »

Elegancko to wszystko wygląda w Waszej pracy. ! :grin:
Z tego co widzę na zdjęciu to szmata też jest przymocowana do linki głównej. Zatem nie martwiłbym się aż tak tym, że została. Zadanie spełniła - przepuściła ciśnienie potrzebne do wyrzucenia głowicy i spadochronu, a wyrzucony spadek po otwarciu się wytarga szmatę z korpusu i przewentyluje go.

trzymam kciuki za Wasz sukces :grin:
ODPOWIEDZ