Po oblataniu mojej rakiety Łuny-1b postanowiłem zbudować coś o większym kalibrze .
Rakieta będzie się nazywać Invetor (łac; odkrywca) i planuję na niej osiągnąć wysokość około 300-400m, ponadto chcę nagrać film z jej pokładu i powalczyć o rangę Podniebnego filmowca
Rakieta będzie miała dwa człony- pierwszy będzie to człon napędowy z silnikiem statecznikami i spadochronem drugi zaś będzie członem ładunkowy czyli będzie w nim miejsce na ewentualną elektronikę czyli kamerkę i altimetr.
Długość członów: człon napędowy 25cm, człon ładunkowy 35cm.
Invetor będzie zbudowany z tekturowej rury o średnicy zew. 5,3cm , laminowanych stateczników z rdzeniem balsowym oraz drewnianej bądź piankowej głowicy . Planowana wielkość rakiety to 850mm. Myślę, że uda zmieścić mi sie z silnikiem w masie 350g (nie licząc kamerki i altimetru których to podczas pierwszych lotów nie zamontuję bo takowych nie posiadam )
System hamujący będzie składał się ze spadochronu o średnicy 45cm i będzie działał na zasadzie: Po wypaleniu się paliwa zadziała opóźniacz który zapali nitrocelulozę a ta stworzy strumień gazów rozdzielając rakietę na dwie części dając możliwość otworzenia się spadochronu i bezpiecznego powrotu rakiety na ziemię .
Na razie to tyle, jak macie jakieś pomysły to piszcie . Będę wdzięczny za każdą pomoc ;D
Pozdrawiam rrzepkaa