Jak znaleźć rakiete po wylądowaniu ?
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Jeżeli stosowałeś zwykły układ 555 a nie w wersji CMOS, to sam generator bedzie sporo żarł. Polecam 555 wersjach CMOS. Nieporównywalnie mniej żrą. Istotne ile bierze moduł nadajnika, bo w pewnym stopniu można określić jego moc. Wrzuć jakieś linki, schemat lub inne dane tego modułu nadawczego. Co do wrzucania zdjęć, to przypominam, ze na forum jest coś, co nazywa się galeria i można tam wrzucić foto, a potem przelinkować.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Poszukaj układu TLC555. Jest w normalnej obudowie. Prąd nadajnika jest porównywalny z modułem telecontrolli. Może faktycznie mam aż kiepski odbiornik? W sumie wydaje mi się to mało prawdopodobne. Jest to odbiornik superreakcyjny z wejściowym wzmacniaczem kaskadowym. Z praktyki wiem, ze potrafi to mieć niezłą czułość. Dodatkowo mam podpięty wzmacniacz antenowy. Dziwne...Uzyskanie dwa razy większego zasięgu niż u mnie wskazuje na 4 krotnie większą moc wypromieniowaną lub też znacząco większą czułość odbiornika. Daj jakieś linki do tego modułu nadawczego. Ciekawi mnie z czego korzystałeś.
P.S. Galeria jest u góry w menu zaraz pod napisami głównymi (tytułowymi) forum, czyli jeszcze nad reklamą.
P.S. Galeria jest u góry w menu zaraz pod napisami głównymi (tytułowymi) forum, czyli jeszcze nad reklamą.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Wejdź sobie w mój temat: "Radionamierzanie". Tam jest link do karty katalogowej nadajnika i odbiornika. Co do modułu, to coś nie tak. 5mW mocy, brak anteny nadawczej i 650m zasięgu?? Myślę, ze sieje większą mocą, chociaż pobierany prąd nie wskazuje na moc znaczną. Co do odbiornika, to fiu, fiu...niezła czułość. Może tu leży pies pogrzebany?
P.S. Doczytałem...czułość odbiornika to około 2 mikroVoltów. A więc rząd wielkości mniej czułe. Tym niemniej trudno mi określić na ile poprawia tą wartość antena kierunkowa i wzmacniacz. Myślę, że sumarycznie czułość powinna być porównywalna, gdyż wzmacniacz ma około 20-34dB wzmocnienia. Akurat dopasowanie na linii wy wzmacniacza antenowego a we odbiornika powinno być. Być może mam jakieś totalne odbicia na antenie Yagi. Ale uzyskanie dwukrotnie większego zasięgu to duża różnica. Cóż...jedyne miarodajne rozwiązanie to byłby wspólny pomiar jednego nadajnika różnymi odbiornikami. Wtedy dopiero było by coś wiadomo.
P.S. Doczytałem...czułość odbiornika to około 2 mikroVoltów. A więc rząd wielkości mniej czułe. Tym niemniej trudno mi określić na ile poprawia tą wartość antena kierunkowa i wzmacniacz. Myślę, że sumarycznie czułość powinna być porównywalna, gdyż wzmacniacz ma około 20-34dB wzmocnienia. Akurat dopasowanie na linii wy wzmacniacza antenowego a we odbiornika powinno być. Być może mam jakieś totalne odbicia na antenie Yagi. Ale uzyskanie dwukrotnie większego zasięgu to duża różnica. Cóż...jedyne miarodajne rozwiązanie to byłby wspólny pomiar jednego nadajnika różnymi odbiornikami. Wtedy dopiero było by coś wiadomo.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Z tego co widzę, to podana moc Twojego modułu nadawczego, to 5mW. troche mniej niż moduł telecontrolli. Wychodzi na to, ze za zasięg odpowiada czułość odbiornika. Czyli wiem co poprawić
Z płytki to wyglada na zwykły układ Colpittsa z rezonatorem SAW i oporem 110 omów w emiterze.
Jesli chodzi o antenę kierunkową, to nie jest łatwo zrobić. I nawet chyba się nie opłaca. W ofercie firmy Dipol są anteny Yagi na 424 MHz w cenie koło 30 zł. Możesz spróbować.
Jesli chodzi o antenę kierunkową, to nie jest łatwo zrobić. I nawet chyba się nie opłaca. W ofercie firmy Dipol są anteny Yagi na 424 MHz w cenie koło 30 zł. Możesz spróbować.
Co sądzicie o takim wynalazku. A o gps-a nie trudno nawet t komórce bywają. Nie trzeba się męczyć z anteną i zasięg o wiele większy.
http://allegro.pl/item1161002696_lokali ... acker.html
http://allegro.pl/item1161002696_lokali ... acker.html
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt: