Jak obliczyć wymiary bloków paliwa

czyli zaczynamy zabawę!
Gość

Średnica....

Post autor: Gość »

Mam pytanko do robercika :)

1) nie wiem czy dobrze zauważyłem, ale podkładka, którą dobrałeś ma średnice otworu 10,5 mm ja mam rurkę, 1” czyli szerokość ziarna paliwa mniejsza a przy wymiarach 30mm szerokości, 70mm długości i 5mm średnica kanału przy takiej dyszy jak twoja, czyli 10,5 mm zacisk wyszedł mi Kn=170 Obrazek i teraz nie wiem gdzie tkwi mój błąd :) bo ty mówiłeś o zacisku Kn=150 :)

2) aha i rurka faktycznie nie wytrzymuje zacisku powyżej 170 ja ustawiłem na początku Kn=190 (o ile dobrze to liczę) rurka 1" i silnik rozerwało na strzępy. Dysza z poxiliny (mała erozja tylko koszt większy od CX5)
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam

Coś liczysz dziwnie. Jeśli dla 1 ziarna o wymiarach 30mm szerokości, 70mm długości i 5mm średnica kanału, inhibitowanego na pow zew dasz dyszę 10,5mm średnicy to zacisk początkowy takiego silnika będzie ~29.

Korzystasz z arkusza Nakki? Dla takiego ziarna chcąc uzyskać zacisk początkowy 150 trzeba dać dyszę o przekroju krytycznym 4,58 ale wtedy w czasie pracy zacisk rośnie do 264.

Pozdr
Gość

No właśnie ten arkusz Nakki jest zawiły dość, chyba że mam inny bo ja pobrałem plik to jest nazwany <span style="font-weight: bold">SRM_pl.xls</span> ale według wzorów co były podane gdzieś wyżej tematu tak mi wyszło Obrazek a swoja drogą przy takich wymiarach ziarna paliwa tylko że 2 ziarnach rozdzielonych od siebie podkladka z rurki papierowej 10mm wysokosci, i przy dyszy o średnicy krytycznej 8mm z podkladki czyli nie ma erozji zauwazylem ze jak zapalilo sie 2 ziarno bo silnik dostał mocnieszego kopa (proba stacjonarna) rozerwało korpus na strzępy Obrazek
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Średnica....

Post autor: robercik »

Twój błąd tkwi w obliczeniach. Jak napisał <span style="font-weight: bold">andżejek</span> zacisk pojedynczego zainhibitowanego ziarna o Twoich wymiarach wynosi 28,5 :cry:

Zacisk przy dwóch bokach wyniesie 57 aby przy końcu palenia wynosić już 100. Taki silnik to na początku świeca dymna, geometria ziarna dobrana jest bardzo progresywnie (czytaj źle). Jednak rurka 1" wytrzymuje 3,3Mpa a Ty wygenerowałeś max 1,6Mpa czyli połowę tego co zniesie rurka zdaniem producenta. Coś tu więc nie pasuje.

Co innego gdy nie pomalowałeś bloków (lub nie użyłeś innego inhibitora), wtedy Twoje dwa bloki na dyszy 10,5mm miały zacisk pocz. 210 a końcowy już tylko 150 czyli silnik bardzo degresywny (czytaj źle zaprojektowany). Mimo wszystko 1" rurka PCV firmy NIBCO do zimnej wody powinna spokojnie wytrzymać 4Mpa ciśnienia. Tu także coś jest nie tak :roll:

Mogę jedynie zasugerować abyś wykonał bloki o długości 47mm i zastosował dyszę 6,0 mm - bedzie optymalnie (gdy zaizolujesz boczną powierzchnię a pozostałe wymiary pozostaną niezmienione). Przebieg zacisku 150-200-150 => musi wytrzymać. Jak nie wytrzyma to nie wiem co tam kolego mieszacie :lol:

pzdr
Gość

a wiec tak może napisze dokładnie jak wykonałem ten silnik i sprawa sie wyjaśni :)

rurka 1" o dlugości 220mm do tego dysza z jednej u drugiej strony stożek średnica krytyczna dyszy z podkładki 8mm reszta z poxiliny, długość całej dyszy to 30mm do tego na dysze poszło 1 ziarno dł 70mm szerokość 30mm kanał 5mm przez cale ziarno, potem podkładka dystansowa z pasujacej kartonowej rurki o dlugosci 10mm, na to drugie ziarno dł 60mm szer 30mm i kanał przez całe ziarno 30mm oba te ziarna nie były malomawe z boku tylko owinięte papierem że bardzo ciasno wszedły w komore silnika i na to zatyczka z gipsu. I właśnie po odpaleniu silnika zadziałał bardzo gwałtownie rozkręcił sie szybko i nagle bum!! Gdzieś 1,5 sec po odpaleniu 1 ziarna paliwa zapalane od przodu lontem visco 3mm :)

I dlaczego go rozerwało Obrazek nie wiem...jak zrobiłem dzisiaj drugi taki sam tylko z dyszą 10mm to wszystko poszło ok silnik zadziałał szybko i gwałtownie hamowni nie mam więc nie wiem jakie parametry osiągnął :)
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Czyli ziarna nie były inhibitowane i zapaliły się całą powierzchnią - zacisk silnika wychodzi wtedy ~300 więc silnik nie miał szans. Moja propozycja zrób dwa bloki śr zew 30mm dł 50mm z kanałem 6mm - <span style="font-weight: bold">pomaluj zew powierzchnię</span> i daj dyszę na początek 7mm. Powinno być ok - zależy jeszcze jak odpalisz silnik

Pozdr
ODPOWIEDZ