Jak obliczyć zacisk dyszy?

czyli zaczynamy zabawę!
Aramis

Jak obliczyć zacisk dyszy?

Post autor: Aramis »

Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum. Od jakiegos czasu zacząłem sie interesować rakietami, dużo czytałem wasze forum i mam takie pytanie, piszecie dużo o silnikach ,dyszach i zaciskach. Pytanie się tyczy właśnie tych zacisków jak je obliczacie i z czego to wynika?

Proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Najczęściej wartość zacisku jest efektem prób, czyli jest to wielkość określana doświadczalnie. Wyjątkiem jest tu klasyczna karmelka, gdzie za sprawą pana Nakki i jego arkusza SRM można wyliczyć zacisk dla wymaganego ciśnienia pracy silnika. Tak więc jeśli kombinujesz z paliwami, to sam musisz określić sobie zacisk, jeśli robisz silnik na paliwach testowanych już przez forumowiczów, to możesz doczytać jaki ma być zacisk, jeśli korzystasz z karmelki, to wyliczysz to w arkuszu SRM.
Aramis

To jeszcze raz ja.

Mnie chodziło o to jakie są średnice krytyczne, kąty dysz np: zacisk 100 jaka średnica krytyczna i kąt wlotowy i wylotowy dyszy.

potem zacisk 150 itd. Czy jest do tego jakiś wzór żeby to obliczyć w przybliżeniu, a dopiero potem skorygować doświadczalnie. Bo co do dzysz to jestem początkujący
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Czyli chyba jednak nie czytałeś dużo forum :) Średnica krytyczna jest wyliczana z zacisku, jęsli oczywiście masz dany zacisk. Dla prób to najczęściej średnica krytyczna wynika z rozmiarów silnika. Nie dasz otwory w dyszy 10mm, jeśli korpus ma np 14mm. Poczytaj co nieco http://www.nieboloty.fora.pl/modelarstw ... a,142.html
Aramis

Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ