Pytanie o hamownie w Rzepienniku.

urządzenia naziemne
DGTF
*

Pytanie o hamownie w Rzepienniku.

Post autor: DGTF »

Cześć wszystkim, od dłuższego czasu pracuję z grupą innych studentów nad bardzo, bardzo dużym silnikiem na paliwo ciekłe. Jeśli dobrze pamiętam to wysyłałem go kiedyś na discordzie bo chcieliśmy go zabrać na meteora (niestety był trochę rozczłonkowany w tamtym czasie). Prowadziliśmy sobie spokojnie kampanię testową na naszej działce, niestety ktoś wpadł na pomysł, że działka obok to świetne miejsce na skład butli gazowych, co troszkę ogranicza nam rzeczy, które możemy zrobić. Planujemy w listopadzie, najpóźniej w grudniu zrobić pierwszy zapłon i nie za bardzo mamy gdzie więc zwróciliśmy nasz wzrok na hamownie w Rzepienniku. Z tego też względu chciałem zadać kilka pytań:

-Do kogo można zgłosić się w sprawie chęci skorzystania z tej hamowni?

-W korzyściach płynących z bycia członkiem PTRu jest między innymi łatwy dostęp do infrastruktury towarzystwa, w tym tej rzeczonej hamowni. Czy jeśli zespół pracujący nad projektem składa się z członków towarzystwa jak i osób które członkami nie są to czy to utrudni jakoś skorzystanie z tego miejsca?

-Czy są jakieś na razie przeciwwskazania by testowane na tej hamowni były silniki na paliwo ciekłe?

-W wątku z 2015 roku było wspominane, że na przyszłość planowana jest możliwość przyłączenia do tego miejsca wody. Z tego co patrzyłem na aktualnych zdjęciach to chyba nic takiego nie było robione. Jeśli takie rozwiązanie jest tam fizycznie możliwe i osoba odpowiedzialna za to wyraziłaby zgodę to z chęcią byśmy pomogli fizyczną pracą i finansowo (w możliwym dla nas zakresie) to zrobić (chyba, że się mylę i to już tam jest).

-Ten silnik jest zaprojektowany docelowo pod to żeby być wyposażony w pompę materiałów pędnych (a przynajmniej tak przekonujemy naszych inwestorów i sponsorów by powierzyli nam swoje środki :D ) i po udanym staticu najpewniej będziemy próbowali go odpalić z nią (póki co czekamy na odlew kilku elementów). Zastanawiałem się czy jeśli silnik będzie miał obok siebie takiego kloca (zdjęcie drugie, wydruki 3D z których robimy formy do odlewów) i dodatkowo będzie poowijany przewodami biegnącymi do niego to czy będzie możliwość zamontowania go na tej hamowni? Nie mam pojęcia jak wygląda tam montaż silnika obecnie. Oprócz tego już teraz ten silnik proporcjami odbiega od standardowych silników tam odpalanych, jest krótki, gruby i ma taki kołnierz u dołu większy niż jego średnica (zdjęcie pierwsze).

-Tak jak wspominałem jest to bardzo potężny silnik, był projektowany na 24kN. Jeśli więc będzie poprawnie działał to o ile się nie mylę pod względem ciągu w Polsce będzie ustępował tylko SF1000. Pierwszy zapłon będzie dużo łagodniejszy i zamontowany teraz wtrysk powinien zapewnić 10kN ciągu. Czy w obecnej formie hamownia przeżyje bez żadnego problemu test silnika o ciągu 10kN przez 2-3 sekundy?

Ogólnie najważniejsza jest odpowiedź na pierwsze pytanie bo wtedy już osoby odpowiedzialnej się dopytam o resztę, ale jak ktoś zna odpowiedź na wszystkie to chętnie je przyjmę :D
BHawk.jpg
DSC02256.jpg
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Re: Pytanie o hamownie w Rzepienniku.

Post autor: Kacper »

Hej, ja jestem odpowiedzialny za hamownię. Członkowie PTR mogą z niej korzystać bezpłatnie. Wystarczy, że osoby odpowiedzialne za projekt są członkami PTR. 24 kN nie zrobią na niej wrażenia. Woda nie była robiona ale można w tej kwestii pogadać z osobami z AGH Spacer Systems bo też mają takie plany. Mogę dać kontakt do konkretnej osoby. Ogólnie ostatnio hamowania jest wykorzystywana właśnie przez członków tego koła do testów silnika na paliwo ciekłe. Ja niestety zaraz po tym jak skończyliśmy budowę hamowni przeprowadziłem się do Gdyni więc nie bardzo mogę korzystać z niej i pomagać przy jej wykorzystaniu. Ale jak najbardziej zachęcam do robienia tam testów, niech się przydaje. Nie ma też problemu aby wykonywać tam modyfikacje pod swoje potrzeby. Na miejscu jest pan Bogdan Wszołek, właściciel obserwatorium i terenu, na którym znajduje się nasza hamowania. Zawsze chętnie wspiera nasze działania rakietowe i też jest pozytywnie nastawiony do rozbudowy infrastruktury. Można liczyć na pomoc z jego strony.
DGTF
*

Re: Pytanie o hamownie w Rzepienniku.

Post autor: DGTF »

Dzięki bardzo za odpowiedź. Z chęcią przyjmę kontakt do kogoś z AGH Space Systems jeśli chodzi o podpięcie wody. Większość z nas też jest z AGH także myślę, że udałoby się coś fajnego tam zrobić w tym temacie z nimi.
ODPOWIEDZ