Jakiego gotowca kupić i problem z paliwem.

czyli zaczynamy zabawę!
viruss
*

Jakiego gotowca kupić i problem z paliwem.

Post autor: viruss »

Cześć, iż jestem tu nowy witam wszystkich bardzo gorąco. Mam do was kilka pytań. A więc, ze znajomym zainteresowaliśmy się budowaniem rakiet. Nasze rakietki były zbudowane z rolki po sreberku (takie coś na bułki :d). Dysza była robiona z bardzo twardej tektury (teraz z gipsu) , czyli wnioskując wszystko było bardzo wytrzymałe, ale nurtuje nas problem z paliwem. Robiliśmy już wiele mieszanek, ale nic. Zawsze wychodzi nam świeca dymna... Przeglądaliśmy już dużo opinii na temat paliwa ale niestety dalej nie wychodzi. Robimy przeważnie 60/40 (saletra/cukier)( i trochę wody) i chodzi mi o to:
1.Jaka mieszanka będzie najlepsza ile na ile (i czy z wodą).
2.Do jakiego stopnia smażyć. Czyli jaki będzie miało stan np.ciekły,kolor pozłacany (coś w tym stylu).
Pomyślałem sobie również żeby kupić jakiś gotowy model rakiety. Aby to wszystko ogarnąć jak to ma wszystko wyglądać. Co polecacie.

PS: Nie wiem czy wszystko co będzie wam potrzebne napisałem, jak coś to pytać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
antyvlad
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Jakiego gotowca kupić i problem z paliwem.

Post autor: antyvlad »

Witam.

Co do gotowej rakiety, pełno tego w necie. Link do pierwszej z brzegu strony.
http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/L ... NA-25.html

Co do karmelka: nie dodawaj wody, najlepszy karmelek jest najjaśniejszy. Łatwiejszy do przygotowania jest karmelek na saletrze potasowej i glukozie. Jeśli chcesz sam robić silniki, ściągnij arkusz srm - jest na forum.

Można też zrobić silniczek ubijany, zatyczka i dysza bentonit - od biedy może być gips. Ubijane drewnianym kołkiem i gumowym młotkiem (iskry) w tulei papierowej. Latać to lata ale dużo zachodu. Teraz dostępne są silniczki modelarskie za grosze, więc nie wiem czy chce Ci sie bawić. :wink:
Wszystkie informacje są na forum.

Pozdro.
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Świeca dymna - w większości przypadków to zły zacisk.
Jak napisał przedmówca - arkusz Nakki.
Gips - zły pomysł.
viruss
*

Hmm, w takim razie co polecacie na dyszę, jakie tworzywo?
"Teraz dostępne są silniczki modelarskie za grosze, więc nie wiem czy chce Ci sie bawić" - Zgadzam się z tym, ale przyznasz mi że lepiej samemu zrobić sobie silnik(paliwo)i się pobawić niż kupować gotowce i tylko odpalić.
Awatar użytkownika
antyvlad
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

W tym temacie masz wszystko krok po kroku:

http://forum.rakiety.org.pl/topic149.html

Materiały to tylko tworzywa sztuczne, papier, cement - żadnych metalowych.
CX5 może i drogi ale starcza na długo i przydaje się nie tylko na dysze.
Końcówki rurki trzeba zmatowić od wewnątrz papierem ściernym, żeby nie było przedmuchów.
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!
Minuta szukania:
http://www.youtube.com/watch?v=0l1zhpM5 ... verified=1
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... caVMlOljvo
viruss pisze: zbudowane z rolki po sreberku (...) Dysza była robiona z bardzo twardej tektury (teraz z gipsu) , czyli wnioskując wszystko było bardzo wytrzymałe
Zły wniosek. Rozumiem, że to korpus silnika był z rolki po sreberku, a nie korpus rakiety. Po pierwsze, taka rolka ma dość małą wytrzymałość na ciśnienie, po drugie, dysza z gipsu nie wchodzi w ogóle w rachubę, nie mówiąc już o tekturze. Temat wałkowany już wielokrotnie - nie czytasz w ogóle forum więc pakujesz się w problemy, przez które wszyscy przeszli.
viruss pisze: Robimy przeważnie 60/40 (saletra/cukier)( i trochę wody)
(...) ciekły,kolor pozłacany.
Wszystko ok. Dobry skład, dobry kolor. Ma się dać odlewać lub przynajmniej ugniatać, a po wystygnięciu być stałe i twarde. Popełniasz bardzo częsty bląd początkujących - sądzisz, że skład paliwa to całość sukcesu a to nie prawda. Paliwem może być jakakolwiek mieszanka, dająca gazy o wysokiej temperaturze. Najważniejsze, to zapewnić odpowiednią powierzchnię spalania do powierzchni dyszy (zacisk). Jeżeli pierwszy raz widzisz pojęcie zacisku, to nie dasz rady zrobić silnika.
viruss pisze: Pomyślałem sobie również żeby kupić jakiś gotowy model rakiety. Aby to wszystko ogarnąć jak to ma wszystko wyglądać. Co polecacie.
Dobre podejście, tylko o silniku się niewiele dowiesz. Polecamy cokolwiek. Link z posta antyvlad'a jest jak najbardziej ok.
Nie napisałeś nic o samym silniku - jak wygląda ziarno paliwa, jak jest napełniany i odpalany, jaka średnica dyszy, jaka powierzchnia paliwa się pali itd. a to są podstawowe parametry. Najlepiej daj zdjęcia, rysunki lub chociaż opis.
Najważniejsze, to się nie poddawać, nie od razu Kraków zbudowano :wink:
Pozdrawiam!
viruss
*

OK, i jeszcze ostatnia prośba czy mógł by mi ktoś kto się na tym zna zrobić model Rakiety w programie OpenRocket? Korpus jest wykonany z takiej tektury po foli aluminiowej na bułki.
Dł korpusu: 31 cm
Średnica: 3 cm
Obwód: coś koło 11 cm
Tyle informacji powinno chyba wystarczyć reszta to z waszej wiedzy i doświadczenia ;)

Będę bardzo wdzięczny!!

Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
antyvlad
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Nie ma tak prosto :grin:

Sam korpus to nie wszystko, jest jeszcze głowica, stateczniki, silnik...
Cała masa zmiennych wymiarów i mas.
Wszystko to musisz wstawić do programu by dowiedzieć się jak rakieta zachowa się w locie.
Open rocket nie jest taki trudny, jak sam to rozgryziesz to i satysfakcja będzie większa. :smile:
Jest na forum dział "Własnoręcznie wykonane modele rakiet" i wiele zamieszczonych screenów z open rocket czy spacecad'a.

Powodzenia.
viruss
*

Szkoda ;)

To może tak ja zrobię dzisiaj albo jutro sam ^^ i wam podeśle co mi wyszło i najwyżej coś tam pozmieniacie?
Pozdrawiam
viruss
*

Oto przygotowany przeze mnie model rakiety. Oczywiście na początek bez spadochronu i paliwo będzie karmelkowe jasne w rurce PCV/PVC. Co o niej sądzicie?
Załączniki
Własnej produkcji.zip
(2.22 KiB) Pobrany 534 razy
ODPOWIEDZ