Jakiego gotowca kupić i problem z paliwem.
Jakiego gotowca kupić i problem z paliwem.
Cześć, iż jestem tu nowy witam wszystkich bardzo gorąco. Mam do was kilka pytań. A więc, ze znajomym zainteresowaliśmy się budowaniem rakiet. Nasze rakietki były zbudowane z rolki po sreberku (takie coś na bułki :d). Dysza była robiona z bardzo twardej tektury (teraz z gipsu) , czyli wnioskując wszystko było bardzo wytrzymałe, ale nurtuje nas problem z paliwem. Robiliśmy już wiele mieszanek, ale nic. Zawsze wychodzi nam świeca dymna... Przeglądaliśmy już dużo opinii na temat paliwa ale niestety dalej nie wychodzi. Robimy przeważnie 60/40 (saletra/cukier)( i trochę wody) i chodzi mi o to:
1.Jaka mieszanka będzie najlepsza ile na ile (i czy z wodą).
2.Do jakiego stopnia smażyć. Czyli jaki będzie miało stan np.ciekły,kolor pozłacany (coś w tym stylu).
Pomyślałem sobie również żeby kupić jakiś gotowy model rakiety. Aby to wszystko ogarnąć jak to ma wszystko wyglądać. Co polecacie.
PS: Nie wiem czy wszystko co będzie wam potrzebne napisałem, jak coś to pytać.
Pozdrawiam
1.Jaka mieszanka będzie najlepsza ile na ile (i czy z wodą).
2.Do jakiego stopnia smażyć. Czyli jaki będzie miało stan np.ciekły,kolor pozłacany (coś w tym stylu).
Pomyślałem sobie również żeby kupić jakiś gotowy model rakiety. Aby to wszystko ogarnąć jak to ma wszystko wyglądać. Co polecacie.
PS: Nie wiem czy wszystko co będzie wam potrzebne napisałem, jak coś to pytać.
Pozdrawiam
Re: Jakiego gotowca kupić i problem z paliwem.
Witam.
Co do gotowej rakiety, pełno tego w necie. Link do pierwszej z brzegu strony.
http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/L ... NA-25.html
Co do karmelka: nie dodawaj wody, najlepszy karmelek jest najjaśniejszy. Łatwiejszy do przygotowania jest karmelek na saletrze potasowej i glukozie. Jeśli chcesz sam robić silniki, ściągnij arkusz srm - jest na forum.
Można też zrobić silniczek ubijany, zatyczka i dysza bentonit - od biedy może być gips. Ubijane drewnianym kołkiem i gumowym młotkiem (iskry) w tulei papierowej. Latać to lata ale dużo zachodu. Teraz dostępne są silniczki modelarskie za grosze, więc nie wiem czy chce Ci sie bawić.
Wszystkie informacje są na forum.
Pozdro.
Co do gotowej rakiety, pełno tego w necie. Link do pierwszej z brzegu strony.
http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/L ... NA-25.html
Co do karmelka: nie dodawaj wody, najlepszy karmelek jest najjaśniejszy. Łatwiejszy do przygotowania jest karmelek na saletrze potasowej i glukozie. Jeśli chcesz sam robić silniki, ściągnij arkusz srm - jest na forum.
Można też zrobić silniczek ubijany, zatyczka i dysza bentonit - od biedy może być gips. Ubijane drewnianym kołkiem i gumowym młotkiem (iskry) w tulei papierowej. Latać to lata ale dużo zachodu. Teraz dostępne są silniczki modelarskie za grosze, więc nie wiem czy chce Ci sie bawić.
Wszystkie informacje są na forum.
Pozdro.
Świeca dymna - w większości przypadków to zły zacisk.
Jak napisał przedmówca - arkusz Nakki.
Gips - zły pomysł.
Jak napisał przedmówca - arkusz Nakki.
Gips - zły pomysł.
Hmm, w takim razie co polecacie na dyszę, jakie tworzywo?
"Teraz dostępne są silniczki modelarskie za grosze, więc nie wiem czy chce Ci sie bawić" - Zgadzam się z tym, ale przyznasz mi że lepiej samemu zrobić sobie silnik(paliwo)i się pobawić niż kupować gotowce i tylko odpalić.
"Teraz dostępne są silniczki modelarskie za grosze, więc nie wiem czy chce Ci sie bawić" - Zgadzam się z tym, ale przyznasz mi że lepiej samemu zrobić sobie silnik(paliwo)i się pobawić niż kupować gotowce i tylko odpalić.
W tym temacie masz wszystko krok po kroku:
http://forum.rakiety.org.pl/topic149.html
Materiały to tylko tworzywa sztuczne, papier, cement - żadnych metalowych.
CX5 może i drogi ale starcza na długo i przydaje się nie tylko na dysze.
Końcówki rurki trzeba zmatowić od wewnątrz papierem ściernym, żeby nie było przedmuchów.
http://forum.rakiety.org.pl/topic149.html
Materiały to tylko tworzywa sztuczne, papier, cement - żadnych metalowych.
CX5 może i drogi ale starcza na długo i przydaje się nie tylko na dysze.
Końcówki rurki trzeba zmatowić od wewnątrz papierem ściernym, żeby nie było przedmuchów.
Witam!
Minuta szukania:
http://www.youtube.com/watch?v=0l1zhpM5 ... verified=1
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... caVMlOljvo
Nie napisałeś nic o samym silniku - jak wygląda ziarno paliwa, jak jest napełniany i odpalany, jaka średnica dyszy, jaka powierzchnia paliwa się pali itd. a to są podstawowe parametry. Najlepiej daj zdjęcia, rysunki lub chociaż opis.
Najważniejsze, to się nie poddawać, nie od razu Kraków zbudowano
Pozdrawiam!
Minuta szukania:
http://www.youtube.com/watch?v=0l1zhpM5 ... verified=1
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... caVMlOljvo
Zły wniosek. Rozumiem, że to korpus silnika był z rolki po sreberku, a nie korpus rakiety. Po pierwsze, taka rolka ma dość małą wytrzymałość na ciśnienie, po drugie, dysza z gipsu nie wchodzi w ogóle w rachubę, nie mówiąc już o tekturze. Temat wałkowany już wielokrotnie - nie czytasz w ogóle forum więc pakujesz się w problemy, przez które wszyscy przeszli.viruss pisze: zbudowane z rolki po sreberku (...) Dysza była robiona z bardzo twardej tektury (teraz z gipsu) , czyli wnioskując wszystko było bardzo wytrzymałe
Wszystko ok. Dobry skład, dobry kolor. Ma się dać odlewać lub przynajmniej ugniatać, a po wystygnięciu być stałe i twarde. Popełniasz bardzo częsty bląd początkujących - sądzisz, że skład paliwa to całość sukcesu a to nie prawda. Paliwem może być jakakolwiek mieszanka, dająca gazy o wysokiej temperaturze. Najważniejsze, to zapewnić odpowiednią powierzchnię spalania do powierzchni dyszy (zacisk). Jeżeli pierwszy raz widzisz pojęcie zacisku, to nie dasz rady zrobić silnika.viruss pisze: Robimy przeważnie 60/40 (saletra/cukier)( i trochę wody)
(...) ciekły,kolor pozłacany.
Dobre podejście, tylko o silniku się niewiele dowiesz. Polecamy cokolwiek. Link z posta antyvlad'a jest jak najbardziej ok.viruss pisze: Pomyślałem sobie również żeby kupić jakiś gotowy model rakiety. Aby to wszystko ogarnąć jak to ma wszystko wyglądać. Co polecacie.
Nie napisałeś nic o samym silniku - jak wygląda ziarno paliwa, jak jest napełniany i odpalany, jaka średnica dyszy, jaka powierzchnia paliwa się pali itd. a to są podstawowe parametry. Najlepiej daj zdjęcia, rysunki lub chociaż opis.
Najważniejsze, to się nie poddawać, nie od razu Kraków zbudowano
Pozdrawiam!
OK, i jeszcze ostatnia prośba czy mógł by mi ktoś kto się na tym zna zrobić model Rakiety w programie OpenRocket? Korpus jest wykonany z takiej tektury po foli aluminiowej na bułki.
Dł korpusu: 31 cm
Średnica: 3 cm
Obwód: coś koło 11 cm
Tyle informacji powinno chyba wystarczyć reszta to z waszej wiedzy i doświadczenia
Będę bardzo wdzięczny!!
Pozdrawiam serdecznie
Dł korpusu: 31 cm
Średnica: 3 cm
Obwód: coś koło 11 cm
Tyle informacji powinno chyba wystarczyć reszta to z waszej wiedzy i doświadczenia
Będę bardzo wdzięczny!!
Pozdrawiam serdecznie
Nie ma tak prosto
Sam korpus to nie wszystko, jest jeszcze głowica, stateczniki, silnik...
Cała masa zmiennych wymiarów i mas.
Wszystko to musisz wstawić do programu by dowiedzieć się jak rakieta zachowa się w locie.
Open rocket nie jest taki trudny, jak sam to rozgryziesz to i satysfakcja będzie większa.
Jest na forum dział "Własnoręcznie wykonane modele rakiet" i wiele zamieszczonych screenów z open rocket czy spacecad'a.
Powodzenia.
Sam korpus to nie wszystko, jest jeszcze głowica, stateczniki, silnik...
Cała masa zmiennych wymiarów i mas.
Wszystko to musisz wstawić do programu by dowiedzieć się jak rakieta zachowa się w locie.
Open rocket nie jest taki trudny, jak sam to rozgryziesz to i satysfakcja będzie większa.
Jest na forum dział "Własnoręcznie wykonane modele rakiet" i wiele zamieszczonych screenów z open rocket czy spacecad'a.
Powodzenia.
Szkoda 
To może tak ja zrobię dzisiaj albo jutro sam ^^ i wam podeśle co mi wyszło i najwyżej coś tam pozmieniacie?
Pozdrawiam
To może tak ja zrobię dzisiaj albo jutro sam ^^ i wam podeśle co mi wyszło i najwyżej coś tam pozmieniacie?
Pozdrawiam
Oto przygotowany przeze mnie model rakiety. Oczywiście na początek bez spadochronu i paliwo będzie karmelkowe jasne w rurce PCV/PVC. Co o niej sądzicie?
- Załączniki
-
- Własnej produkcji.zip
- (2.22 KiB) Pobrany 534 razy