Magnitudo

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Magnitudo

Post autor: Kacper »

Rozpoczynam prace nad nową rakietą o nazwie Magnitudo.

Obrazek

Głównym założeniem projektu jest zamontowanie w rakiecie silnego źródła światła, które pozwoli śledzić położenie rakiety podczas całego lotu.
Napęd rakiety docelowo będzie stanowił silnik fi 80mm na 2kg ZPM z dodatkiem tytanu. Wcześniej jednak planuję przynajmniej jeden lot ma małym silniku karmelkowym w celu sprawdzenia konstrukcji i układu odzysku.
Zgromadziłem już wszystkie potrzebne podzespoły i materiały. Przemyślałem również konstrukcję więc teraz przystępuję do prac wykonawczych.

Źródłem światła będzie dioda 100W biała ciepła o strumieniu świetlnym 8000Lm.
Jako, że dioda ma sprawność rzędu 15% to do odprowadzenie pozostałych 85W mocy wydzielanej w postaci ciepła posłuży radiator z wentylatorem od procka.
Zasilanie to akumulator Li-Po 22,2V 4Ah - wystarczy na 50 minut ciągłego świecenia.
Zasilanie takiej diody jest dość problematyczne bo potrzeba napięcie około 34V i stały prąd 3A. Takie warunki zapewnia ta niebieska skrzyneczka, która jest przetwornicowym źródłem prądowym o regulowanym prądzie oraz maksymalnym napięciu.
Cały zestaw waży 1kg
Obrazek

Będę zamieszczał relacje z postępu prac.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Re: Magnitudo

Post autor: jaskiniowiec »

Proponuję dać światło migające. Lepsza widoczność, mniejsze wymagania do zasilania, mniejsze grzanie się diody. Dodatkowo rejestrując lot aparatem mamy również orientacyjny pomiar zmian prędkości.
Awatar użytkownika
yarco
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Kontakt:

Post autor: yarco »

Propozycja Jaskiniowca ma uzasadnienie pulsujące światło lepiej jest widoczne bardziej się rzuca w oczy wystarczy w bezchmurną noc zerknąć by zobaczyć jak błyskają światła pozycyjne samolotów lecących na 10000 m.
Znalazłem w coś takiego troszkę kosztuje :sad: ale małe i lekkie. :smile:

http://divezone.pl/sub-gear-stroboskop- ... -4220.html
"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"

Mauy
PROFI

Post autor: Mauy »

Z tym, że w przypadku ciągłego światła można zrobić świetne zdjęcie na długim naświetlaniu a w przypadku migającego już tak fajnie nie będzie ;)
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Problem zasilania już nie jest problemem. Przerywacz przydał by się ale do czego innego a dokładnie w przypadku gdy nie będę w stanie dotrzeć do rakiety w ciągu tych 50min. Gdyby po 30 minutach zaczął błyskać z wypełnieniem powiedzmy 5% wydłużyłoby to kolosalnie czas na odszukanie modelu a odcinanie napięcia uchroniło prze zajechaniem akumulatora.
Natomiast w czasie lotu samo błyskanie nie zwiększy widzialności ani nie pomoże w określeniu prędkości bo przecież nie będzie wiadomo w jakim miejscu w przestrzeni jest rakieta (może, że zastosujemy trzy kamery ale wtedy równie dobrze można namierzać jednostajnie świecący obiekt).
Jak zbuduję przedział z diodą będzie można sprawdzić w terenie jak jest lepiej. Akurat z balkonu mam widok na kopiec Krakusa oddalony o jakieś 7km :smile:
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Kacper pisze: ... a odcinanie napięcia uchroniło prze zajechaniem akumulatora.
Argument sam w sobie. Przykładowy czas rozładowania Lipo 2cele czyli 7,4V nominalne. Napchany do 8,38V rozładowany do 6,5V w ciągu 1h10min. Od 6,5V do 6,0V tylko 9min. Warto pomyśleć o odcięciu zasilania.

Proponuje następny FM2013 zrobić w edycji nocnej.
to the open space
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Prace ruszyły do przodu. Tutaj zamieściłem kilka zdjęć https://picasaweb.google.com/1173388893 ... directlink

Korpus rakiety będzie z rur od Piotra 122,6mm wzmocnionych włóknem szklanym.
Stateczniki ze sklejki brzozowej 5mm również będą pokryte laminatem ale najpierw muszę zaostrzyć krawędzie.
PIOTR pisze:Proponuje następny FM2013 zrobić w edycji nocnej.
Może w sobotę zarezerwować okno startowe np od 12 do 20. I tak siedzimy na poligonie więc kwestia poproszenia straży żeby dłużej zostali.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Kacper - zapowiada się piękne widowisko :)

Zdjęcia oglądałem. Pełny profesjonalizm.
Widzę, że planujesz wzmocnienie efektów świetlnych poprzez dodanie tytanu do paliwa.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Taki jest plan, żeby było widowiskowo. Samej rakiety nie będzie za bardzo widać, więc musi nadrobić efektami świetlnymi. Tytan sprawdzi się tutaj idealnie. :grin:

Przez ostatni tydzień zrobiłem kilka rzeczy przy rakiecie. Efekty można zobaczyć w galerii: https://picasaweb.google.com/1173388893 ... t_u1NTskAE

Dostałem dzisiaj też bardzo fajną paczkę od Roberta i Andrzeja. Dożywotni zapas przeróżnych śrubek dla połowy PTRu i lampę warsztatową. Akurat była też pianka PP, która jak widać na zdjęciach już znalazła zastosowanie w prasie do stateczników :grin:. Wielkie dzięki!

Na ostatnim zdjęciu widać, że rura po przeszlifowaniu wcale nie jest taka równa. Wypadało by ją zaszpachlować ale nie widzi mi się oblepiania jej całej szpachlą samochodową bo trzeba jej dawać ze sporym nadmiarem a to się mści godzinami szlifowania. I tu mam pytanie czy znacie jakąś lepszą w nakładaniu/szlifowaniu szpachlę niż poliestrowa samochodowa?
Awatar użytkownika
malyro
PROFI

Post autor: malyro »

Witam
może to by się sprawdziło - Szpachla natryskowa to masa szpachlowa wypełniająca w aerozolu przydatna szczególnie w drobnych pracach remontowo - lakierniczych. Gwarantuje uzyskanie cienkiej, równomiernej warstwy nie wymagającej długiego, pracochłonnego szlifowania. Można nią wypełniać drobne zagłębienia i niewielkie rysy. Jej wyjątkową zaletą jest łatwość użycia. Przeznaczony do gruntowania prawie każdej powierzchni z drewna, metalu, szkła, aluminium, kamienia, betonu
Osobiscie jeszcze tego nie stosowałem.
pzdr.
ODPOWIEDZ