test silnika

Czyli serca naszych niebolotów !
karol

test silnika

Post autor: karol »

witam dzisiaj wykonałem test silnika opartego na paliwie karmelkowym.ponieważ nie miałem profesjonalnej hamowni test wykonałem na wadze kuchennej.

impuls całkowity to około 350 ns

max ciąg 8 kg

te parametry nie są dokładne Obrazek

jestem zadowolony z efektu ponieważ to jest jakis 7 silnik zdolny do lotu.
"Gdy nie wiesz, do którego portu płyniesz, żaden wiatr nie jest dobry." Seneka Młodszy
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: test silnika

Post autor: ArturroKRK »

Jeszcze jakbyś podał dokładniejsze dane...

Średnica, masa, masa paliwa, rodzaj dyszy... Bo to że silnik miał 350Ns ciągu to bez większych danych można powątpiewać...
karol

no racja miał około 500g masy średnica 50mm długość15 cm dysza z atlasu
"Gdy nie wiesz, do którego portu płyniesz, żaden wiatr nie jest dobry." Seneka Młodszy
Skiba

Post autor: Skiba »

Witaj. Widzę że obce jest tobie czytanie ze zrozumieniem, ale to nic :lol:
Tutaj masz oto dane które musisz wypełnić aby zobrazować silnik.
Jeżeli naprawdę zrobiłeś taki duży silnik to proszę wypełnij ten "formularz".

Dane:

1.Wymiary silnika:
- średnica zew.
- grubośc ścianki
- długość
- dysza śr. krytyczna
a)kat stożka wlotowego
b)kąt stożka wylotowego
-zacisk:
a) początkowy
b) maksymalny

2.Wymiary ziarna paliwa:
-typ
- średnica zew.
- średnica kanału
- długość
-inhibitacja
-ilość segmentów
3.Masa:
Silnik gotowy do użycia:
Paliwo:
Korpus:
Dysza:

Pozdrawiam!
Adam
(PS. Zauważyłem że Robercik ciągle ma tylko dwie pochwały, widzę że nie odwdzięczyłeś się za jego pomoc i nie zrobiłeś tak jak prosił kolega placydo :lol: )
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
karol

jak ja to mam zrobić

a jeśli chodzi o wymiary to nie moge ich podać poniważ rakieta i ten silnik mi się zgóbiły ,wystrzeliłem i zniknęły z oczu.

i nie rozumiem dlaczego wądpicie że taki silnik powstał wg mnie zrobienie tego silnika nie było specjalnie trudne wbrew temu co mówili koledzy ,,profesjonaliści"
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

karol pisze:jak ja to mam zrobić
a jeśli chodzi o wymiary to nie moge ich podać poniważ rakieta i ten silnik mi się zgóbiły ,wystrzeliłem i zniknęły z oczu.
i nie rozumiem dlaczego wądpicie że taki silnik powstał wg mnie zrobienie tego silnika nie było specjalnie trudne wbrew temu co mówili koledzy ,,profesjonaliści"

niżej
karol pisze:witam dzisiaj wykonałem test silnika opartego na paliwie karmelkowym.ponieważ nie miałem profesjonalnej hamowni test wykonałem na wadze kuchennej.
.........................................
jestem zadowolony z efektu ponieważ to jest jakis 7 silnik zdolny do lotu.

- patrz z wagi odleciał :lol:

- siedem na raz :mrgreen:
Free Your Mind
karol

no bo go odpaliłem drugi raz
Skiba

Post autor: Skiba »

Z założenia silniki rakietowe są jednorazowe. Silniki Kacpra się nie liczą. :razz:
Proszę, kup sobie słownik i zapoznaj się z podstawowymi zasadami netykiety.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Spokojnie Karol, nikt tu nie musi być od razu mistrzem świata.
O wiele większe zainteresowanie wzbudzisz gdy z rozsądkiem zaplanujesz budowę rakiety, lub jakiegoś jej elementu niż jak będziesz obrażał innych lub po prostu zmyślał.

Forum tematyczne ma to do siebie, że jest wirtualną społecznością gdzie fachowcy mieszają się z zupełnymi laikami. Jednych i drugich bardzo łatwo rozpoznać, kłamców zdemaskować. A bzdury od razu wyłapać.
Osoby będące na forum jak tylko zauważą, że ktoś jest szczerze zainteresowany tym co oni, że ktoś chce poznać coś nowego, chce robić to co oni to od razu ruszą z pomocą - ale gdy natrafią na zadufaną, zapyziałą i wszechwiedzącą osobę to bezlitośnie wykażą jej braki.
Sami między sobą też często spieramy się i wskazujemy sobie potknięcia, detale które nie działają, inne błędy - bez urazy - bo chodzi tu o rzetelność, fachowość i jakość tego forum.

Wiem, bo mi też nie raz zwracano uwagę.

Zabierz się kolego do roboty, nie marnuj czasu na wymyślanie bzdetów, a spotkasz się z zupełnie inną reakcją forumowiczów.
Free Your Mind
ODPOWIEDZ