silnik

Czyli serca naszych niebolotów !
karol

silnik

Post autor: karol »

witam czy może mi ktoś powiedzieć ile ciągu można uzyskać z 0.5kg karmelu w przeciętnym silniku
"Gdy nie wiesz, do którego portu płyniesz, żaden wiatr nie jest dobry." Seneka Młodszy
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: silnik

Post autor: KSard »

Witam

0.5 kg karmelki, to już nie przeciętny silnik ;)
Pytasz z ciekawości? Bo jeśli tak, to odpowiem.

Wszystko zależy właściwie od ukształtowania ładunku napędowego.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
karol

nie z ciekawości robie silnik który jest troche ciężki i wchodzi do niego 0,5 kg karmelu i nie wiem czy to ma sens
"Gdy nie wiesz, do którego portu płyniesz, żaden wiatr nie jest dobry." Seneka Młodszy
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Właśnie bez sensem jest taka robota.
Budujesz silnik i pytasz o ciąg z masy paliwa bo zastanawia Cie czy to oderwie się od ziemi.

Takie prace zaczyna się od wyliczeń/symulacji.
Bo możesz dać i 10kg paliwa, a jeśli nie wiesz jak je wykorzystać to i tak nie poleci.
karol

nie mądruj sie bo nie mam warunków .tak średnio ile silniki o takiej masie paLIWA osiagają impulsu
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

nie ma czegoś takiego jak średnio...
powtarzam, wszystko zależy od tego w jaki sposób odbywa się spalanie, jakim czasie, przy jakim zacisku, jakim składzie mieszanki....
To nie jest tak że w rurkę wkładasz 0,5kg cukru i lata...

no ale skoro mam się nie mądrować ... :roll:
karol

rozumiem
nie podałem konkretnych parametrów
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

To tak jakbym zapytał na forum samochodowym ile przejadę na 5 litrach paliwa, bez podawania jaki to samochód, jaki silnik, jakie ma spalanie i w jaką trasę sie wybieram.

Pół kilograma mieszanki saletry z cukrem/glukozą/sorbitolem to zdecydowanie ZA MAŁO informacji i ZA DUŻO jak dla początkującego modelarza.

Patrząc na interpunkcję, czy też jej brak, brak składni i brak pokory do bardziej zaawansowanych użytkowników forum, zaczynam się zastanawiać czy powinieneś się rakietami zajmować. To nie jest zabawa w zbieranie znaczków, klejenie zapałek, czy też gra na gitarze. Tutaj konsekwencje głupich , nieprzemyślanych zachowań mogą być tragiczne w skutkach.
karol

to jakie parametry mam ci podać żebyś mi powiedział ten impuls
Skiba

Post autor: Skiba »

Wszystkie. Mało jest tematów na forum co są podawane przykłady potrzebnych parametry silnika? Można także głupi arkusz SRM ściągnąć i wyliczyć sobie samemu...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
ODPOWIEDZ