Jak zmierzyć pułap rakiety?

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Jak zmierzyć pułap rakiety?

Post autor: verex »

Witam,
wszystko wygląda na to że w grudniu zacznę budować model (chyba zdecyduję się na rurę węglową, stateczniki z balsy, głowica styro). Czytałem coś o jakichś alimetrach, wysokościomierzach i innych takich rzeczach, ale nie rozumiem tego zbytnio. Nie jestem po prostu w temacie.

Krótko mówiąc, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co konkretnie jest potrzebne (i jak to zrobić) do mierzenia pułapu osiągniętego przez model? Lub jakieś linki też byłyby miło widziane.

Pozdrawiam
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Re: Jak zmierzyć pułap rakiety?

Post autor: Tofifi »

Altimetr i wysokościomierz to to samo.
Są to gotowe układy do których podpinasz baterię, wkładasz do rakiety i fru...
Pomiar jest dokonywany na podstawie pomiaru ciśnienia.

Koszt to mniej więcej 180zl.
Na rynku widziałem 2 typy. Jeden to Altimax - który kosztuje 40 euro, ale za to posiada możliwość wyzwalania 2 spadochronów - mały na pułapie i duży na wybranej wysokości, w dodatku ma możliwość włączenia "dopalaczy" po wykryciu że model znajduje się na 16m
Drugi to zdaje się polski wyrób kosztujący 120zl, ale w wersji kitowej, komplet wyniesie cię około 200zl. Może on być podpinany do PC i zapamiętywać kilka wyników, lecz nie ma zalet altimaxa.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Tofifi pisze:Altimetr i wysokościomierz to to samo.
Są to gotowe układy do których podpinasz baterię, wkładasz do rakiety i fru...
Pomiar jest dokonywany na podstawie pomiaru ciśnienia.

Koszt to mniej więcej 180zl.
Na rynku widziałem 2 typy. Jeden to Altimax - który kosztuje 40 euro, ale za to posiada możliwość wyzwalania 2 spadochronów - mały na pułapie i duży na wybranej wysokości, w dodatku ma możliwość włączenia "dopalaczy" po wykryciu że model znajduje się na 16m
Drugi to zdaje się polski wyrób kosztujący 120zl, ale w wersji kitowej, komplet wyniesie cię około 200zl. Może on być podpinany do PC i zapamiętywać kilka wyników, lecz nie ma zalet altimaxa.

Super. Polska wersja mi w zupełności wystarczy, bo zależy mi tylko na pomiarze wysokości.
Czyli wystarczy mi to: http://www.adrel.com.pl/altimetr.html ? W sensie kupię taką przełączkę, ten alimetr i pakiet LiPo, wsadzam do modelu i później tylko podłączam pod kompa?
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

dokładnie
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

Altimetr = Altitude (wysokość) + meter (metry , pomiar)

Ogólnie tofifi mówi raczej o układzie wyzwalania spadochronów z ciśnieniowym pomiarem wysokości.

To drugie o ile mi się wydaje to Altimetr ALT-USB lub ALT-LED
ALT-USB zapisuje dane które można odczytać podpinając sprzęcik do PC
ALT-LED wyświetla wysokość za pomocą mrugającej diody.

ALE! To są tylko i wyłącznie wysokościomierze - nie mają mozliwości wyzwalania spadochronu. Plusem natomiast jest zwarta budowa, niewielki rozmiar i waga :smile:

A i link do tych drugich http://www.adrel.com.pl/altimetr.html

http://www.adrel.com.pl/grafika/Alt6.JPG
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Ogólnie tofifi mówi raczej o układzie wyzwalania spadochronów z ciśnieniowym pomiarem wysokości.
Po prostu nie wiem co powiedzieć :roll:
Ogólnie tofifi mówi raczej....
Raczej to to samo co wysokościomierz z opcją wyzwalania spadochronów więc po co te zdanie? :wink:
Altimax jest niewiele większy od polskiej wersji a ma dużo więcej opcji. Cały układ waży 4g, i ma wymiary 3,5x1cm jak dobrze kojarzę.
Cena nawet niższa :mrgreen:

PS, Jakbyś był ciekawy to zamieszczam test z mojego altimaxa.
http://www.youtube.com/watch?v=Zd56sJBTr_8
Jeszcze mały opis do filmu:
1)Pi; pi-pi - pierwszy zapłonnik brak/nie ma/ uszkodzony, drugi zapłonnik działa.
2)pik, pik, pik, pik, pik; pik, pik, pik, pik, pik, pik, pik, pik, pik - wysokość 59m.

Hehe w razie pytań to 59M uzyskałem wkładając elektronikę do kartonowej rury i ustami zasysając powietrze przy zakrytym drugim końcu rury - niezły wynik :grin:

PS2. Jeżeli któryś z moderatorów to przeczyta proszę o naprawienie funkcji "link" lub wytłumaczenie gdzie jest błąd ponieważ dodaje mi długi link do youtube a nawet po edytowaniu postu i skasowaniu go gdy zatwierdzę edycję link wyskakuje ponownie.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Świetnie. A możesz mi wytłumaczyć tylko jak takie cudo wywala ten spadochron? W sensie takim, czy muszę np. mieszankę prochową jakąś wsypywać czy inne cuda? Na jakiej zasadzie to ten spadochron wywala? Coś trzeba montować?

I jeszcze jedno pytanko - jeśli chciałbym całą elektronikę, wraz z kamerą, umieścić w głowicy, muszę nawiercić coś żeby alimetr mógł mierzyć wysokość?
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Taka elektronika działa na podstawie pomiaru ciśnienia a więc w korpusie muszą być otwory które zapewnią wyrównanie się ciśnienia w wnętrzu rakiety z tym jakie jest na zewnątrz. Wraz z wysokością ciśnienie spada, kiedy przestanie spadać i zacznie rosnąć (rakieta osiągnęła pułap i zaczyna opadać) czujnik wykrywa to i podaje napięcie na zapłonnik - widać go na filmie. Zapłonnik umieszczony jest w małym zbiorniczku z prochem czarnym.
Proch po zapaleniu spala się tworząc gazy które rozprężając się rozdzielają rakietę na 2 części i wypychając spadochron.

Bez wiercenia otworów nie zadziała.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Tofifi pisze:Taka elektronika działa na podstawie pomiaru ciśnienia a więc w korpusie muszą być otwory które zapewnią wyrównanie się ciśnienia w wnętrzu rakiety z tym jakie jest na zewnątrz. Wraz z wysokością ciśnienie spada, kiedy przestanie spadać i zacznie rosnąć (rakieta osiągnęła pułap i zaczyna opadać) czujnik wykrywa to i podaje napięcie na zapłonnik - widać go na filmie. Zapłonnik umieszczony jest w małym zbiorniczku z prochem czarnym.
Proch po zapaleniu spala się tworząc gazy które rozprężając się rozdzielają rakietę na 2 części i wypychając spadochron.

Bez wiercenia otworów nie zadziała.

Ok, ale chyba jednak zdecyduję się na tą polską wersję...

A jeszcze mam pytanko - jeśli wywiercę otwory tylko w głowicy, a korpus będzie cały, to rakieta poleci, czy nie? Nic się nie odczepi, nie odleci przedwcześnie, czy coś? Bo to chyba jakaś różnica ciśnień jest wtedy ;)
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Nic się nie stanie, aczkolwiek te czujniki najlepiej zamykać w jak najmniejszej komorze szczelnie oddzielonej od pozostałych części rakiety bo może dość do zafałszowania wyniku.
ODPOWIEDZ