Początkujący potrzebuje pomocy 2

czyli zaczynamy zabawę!
przmin
Nowy

Początkujący potrzebuje pomocy 2

Post autor: przmin »

witam,

jestem początkującym modelarzem nie wiem o tym nic zaciekawiły mnie filmy innych.
chciał bym zbudować rakietę około 1m (projekty jako takie mam) problem w tym że nie wiem jakiego materiału użyć do budowy rakiety i jeśli była by to blacha (np. puszek po litrowym piwie faxe) czym połączyć je z sobą nity ?

to są dla mnie najtrudniejsze do tej pory tematy. silnik i pozostałe sprawy pozostawię na późniejszy czas

DZIĘKUJE PRZEMEK
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Re: Początkujący potrzebuje pomocy 2

Post autor: Tofifi »

Witaj!
Odwiedź dział - nasze rakiety, blacha to nie najlepszy materiał dla początkującego, raz że ciężka dwa że potencjalnie niebezpieczna.
Większość z nas używa rur kartonowych, tak więc zagadaj z PIOTREM może coś dla Ciebie odsprzeda :grin:
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

Najlepiej na początek - najszybciej i najpewniej : Weź tuby kartonowe, znajdziesz je tez pod nazwą gilzy. Możesz je w papierniczym dostać do przechowywania dokumentów, rysunków itp. Takie kartonowe tuby dobrze jest wzmocnić, solidnie nasączając lakierem nitrocelulozowym albo poliuretanowym ( bezbarwnym najlepiej). Po wyschnięciu, masz sztywną i lekką tubę - idealną na korpus. W razie braku takiej tuby polecam gruby papier ( np pakowy albo malarski) zwijać np na kiju od szczotki lub rurce pcv , klejąc go np wikolem lub żywicą. Po wyschnięciu również otrzymasz zupełnie wystarczającą tubę pod pierwszą rakietę.

1. Popatrz np na rakietę Ericha - Angel

2. Budowę rakiety ze zdjęciami znajdziesz również w moim temacie Fireball

Ogólnie wszelkie niezbędne informacje znajdziesz bez problemu na forum. Zdecydowanie polecam dział "własnoręcznie wykonane modele rakiet"

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
przmin
Nowy

Post autor: przmin »

DZIĘKUJE ZA DOBRE RADY
ODPOWIEDZ