Zestawienie wytrzymałości korpusów

Czyli serca naszych niebolotów !
Gooben
**

Zestawienie wytrzymałości korpusów

Post autor: Gooben »

Witam wszystkich, jako że zacząłem projekt silnika i jestem świeży w tym temacie zauważyłem, że spory problem mam z odnalezieniem informacji na temat wytrzymałości korpusów a jakby nie było jest to ważniejsza część podczas projektowania SR.
Wszystko policzone wartości ciśnienia znane ale z czego go wykonać i czy wytrzyma i to nie teoretycznie ale może ktoś to empirycznie sprawdził:)
Co myślicie o stworzeniu postu gdzie będziemy podawać dane np. korpus o grubości takiej i takiej grubość ścianki ciśnienie według SRM, wytrzymał lub boom :) ??

Myślę, że mogłoby to ułatwić i obniżyć koszty początkującym a co najważniejsze uczynić bezpieczniejszym testy czy ewentualne starty.

pozdrawiam
mateuszw106
Kontakt:

Re: Zestawienie wytrzymałości korpusów

Post autor: mateuszw106 »

Było. I to w niejednym temacie. Ja bym proponował zrobić korpus z rury PCV firmy NIBCO. Pamiętaj aby brać rurę z oznaczeniem SCH 40 !!! Są dużo grubsze niż rury z oznaczeniem PN 12, PN 15 itp. Pamiętaj również, że im mniejsza średnica tym większe ciśnienie rura potrafi wytrzymać. http://nibco.com.pl/pl/rury_i_ksztaltki_z_pvc-u <- tu masz link do producenta ze wszystkimi danymi.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ