Pomiar parametrów silnika z filmu

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
Puhacz
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Pomiar parametrów silnika z filmu

Post autor: Puhacz »

Witam Wszystkich!

Każdy spotyka się z problemem (dla początkującego) dokonania pomiarów, lub choćby oszacowania parametrów silnika który właśnie poleciał lub nie. Sam doszedłem do wniosku że można to zrobić na podstawie nakręconego filmu. Przedstawię tu sposób w jaki ja to zrobiłem z prośbą o potwierdzenie słuszności założeń i obliczeń.

Silnik to papierowa rurka, z koreczkiem i dyszą z drewna, stabilizowana patycznkiem:
paliwo: saletra + cukier
masa paliwa: 6,5 g
masa całk: 17 g
średnica wewn/ziarna: 14 mm
długość ziarna: 29 mm
spalanie czołowe/papierosowe
zacisk: 12 (!)

Start nakręcony aparatem foto, 30 klatek/s, w tle umieszczona tyczka z trzema znacznikami oznaczającymi sumarycznie 1 m. Następnie wybrałem 3 klatki (każda w odstępie 5 klatek czyli co 0,166 s) i wyznaczyłem pozycję (wysokość) silnika względem dolnego znacznika:
kijan.JPG
kijan.JPG (36.89 KiB) Przejrzano 6916 razy

Podane wartości to odległości w cm. Następnie obliczam drogę jaką przebył silnik pomiędzy klatakami 1-2 oraz 2-3:
S12 = 0,55 - 0,34 = 0,21 m
S23 = 0,88 - 0,55 = 0,33 m
Ponieważ pomiędzy każdą (co piątą) klatką jest różnica 0,166 s więc obliczam średnie prędkości:
V12 = 0,21 / 0,166 = 1,27 m/s
V23 = 0,33 / 0,166 = 1,99 m/s
Odstęp czasu pomiędzy zmianą tych prędkości wynosi również 0,166 s więc obliczam przyśpieszenie:
a = (V23 - V12) / 0,166 = (1,99 - 1,27) / 0,166 = 4,3 m/s2.

Bardzo bym prosił jak by to ktokolwiek potwierdził czy jest OK. Matme miałem na maturze kilkanaście lat temu więc sporo mogło się zapomnieć....
Następnie przedstawie jak obliczyłem ciąg i całą resztę do której już wogóle nie jestem pewien.....

Pozdrówka!
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Pomiar parametrów silnika z filmu

Post autor: Erich »

witaj! Widzę że Ty również korzystasz z tej samej metody co ja ;) To jest dobra metoda jeśli potrzebne są nam przybliżone dane. Dokładne uzyskamy oczywiście na hamowni ;)

wygląda na to że jest dobrze policzone...

dzięki tej metodzie możemy obliczyć też przybliżony pułap, jeśli znamy czas lotu. Ale jest to lot atmosferyczny, w zwykłych wzorach nie uwzględnia się oporów powietrza
Awatar użytkownika
Puhacz
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Dzięki Erich za potwierdzenie!
Byłem pewien poprawności na 98% ale zawsze głupi błąd może się gdzieś zapodziać.
Domyślam się że Ameryki nie odkryłem, lecz nikt do tej pory nie opisał tego na forum.

No ale wracając do parametrów silnika:
Mając przyśpieszenie i masę możemy wyliczyć ciąg!
Wykombinowałem tak:

Jak wiadomo F = m a. Więc podstawiamy:
F = 0,017 * 4,3 = 0,07 N (czyli jakieś 7 gram!)! I tu się zamotałem bo jak siła 7 gram (przepraszam za
niespójność: oczywiście siła 0,07N) może podnieść ciężar 17g :?: :?: :?:
Doszedłem do wniosku że przy a=0 ciąg powinien być taki by zrównoważyć siłę ciążenia. Czyli wzór powinien wyglądać tak:
F = m a + m g, czyli F = 0,017 * 4,3 + 0,017 * 9,81 = 0,2 N - i to jest chyba OK!

Impuls całkowity silnika to Ic = F * t, t to czas pracy który zmieżyłem na 9 s. Czyli:
Ic = 0,2 * 9 = 1,8 Ns - czyli silniczek pracuje w najniższej klasie A :smile:

Natomiast impuls właściwy: Iw = Ic * kilogram_paliwa, czyli (masa paliwa to 6,5 g):
Iw = 1,8 * (1000 / 65) = 277 Ns/kg (jak kto woli 27 s) - czyli słabo.

Zakładam że herezii nie porobiłem i te wyniki mają sens....?
I tym oto sposobem doszedłem do chęci obliczenia ciśnienia w silniku. I pomimo w/w danych nie znalazłem żadnej zależności pozwalającej mi to obliczyć. Mam pewną teorię ale boję się że jest tak głupia że wolę jej nie przedstawiać.
I tu jest pytanie: czy na tym etapie, mając w/w dane, film ze startu mogę wyznaczyć JAKOŚ ciśnienie??

Pozdr!
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Obliczenia poprawne. Oczywiście zakładając, że ciąg jest stały w czasie a tak nie jest. Zazwyczaj silniki po odpaleniu wchodzą na obroty stopniowo i mimo, że obiekt już leci to jest jeszcze daleko do ciągu średniego.
Ale skoro już prowadzimy tu takie bardzo uproszczone obliczenia. To ciśnienie w silniku z dyszą bez stożka można policzyć po prostu jako stosunek ciągu do powierzchni przekroju dyszy: ciąg [N]/ powierzchnia [mm2] = ciśnienie [MPa]
Awatar użytkownika
Puhacz
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

No to jestem VERY HAPPY :grin:
Ciśnienie wyznaczyłem dokładnie z tej samej zależności, tylko że nigdzie jej nie znalazłem w necie (ani tu ani dr. google) i pomyslałem że jest z nią coś nie tak! A tu prosze!

P = 0,2 N / pi * 2 * 2 = 0,02 MPa (śr. dyszy 4 mm) - to oznacza że jeszcze mogę ją "pozaciskać"....

Wiem że parametry wyznaczone są w pewnym momencie, startowym, kiedy zapewne nie są one optymalne, ale jak na początku zaznaczyłem chodzi mi o OSZACOWANIE podst. wielkości, na podstawie których mogę zaprojektować kolejny silnik przewidując lepiej/gorzej jego parametry. I to w zasadzie wszystko na podstawie tylko filmu z aparatu....

Dziękuję kolegom za potwierdzenie i wyrozumiałość: mam na razie niezbędną bazę wzorów do prowadzenia moich "badań" rozwojowych.... :mrgreen:

Pozdrówka!
ODPOWIEDZ