Dysza de Level 'a raz jeszcze
Dysza de Level 'a raz jeszcze
Witam!
Buduję silnik na karmelek, i zastanawiam się czy by nie postarać się o tą właśnie dyszę.
Mam tylko kilka pytań które mogą zweryfikować czy jest sens to robić:
1)Dysza ta rozpędza gazy z prędkości pod dźwiękowej do ponad dźwiękowej.
Nie rozumiem tylko jakie warunki mają zostać spełnione aby dysza spełniła swoje zadanie.
-Czy musi być jakaś konkretna minimalna prędkość gazów od której dysza da radę rozpędzić jeszcze bardziej spaliny?
-Jak ustalić wymiary dyszy - to znaczy średnice i kąty.
2) Czy w ogóle jest sens robić taką dyszę do karmelka?
(nie chodzi tutaj o fatygę czy koszta, chodzi o to ile procent więcej mocy na tym uzyskam)
Buduję silnik na karmelek, i zastanawiam się czy by nie postarać się o tą właśnie dyszę.
Mam tylko kilka pytań które mogą zweryfikować czy jest sens to robić:
1)Dysza ta rozpędza gazy z prędkości pod dźwiękowej do ponad dźwiękowej.
Nie rozumiem tylko jakie warunki mają zostać spełnione aby dysza spełniła swoje zadanie.
-Czy musi być jakaś konkretna minimalna prędkość gazów od której dysza da radę rozpędzić jeszcze bardziej spaliny?
-Jak ustalić wymiary dyszy - to znaczy średnice i kąty.
2) Czy w ogóle jest sens robić taką dyszę do karmelka?
(nie chodzi tutaj o fatygę czy koszta, chodzi o to ile procent więcej mocy na tym uzyskam)
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Z tego co widzę jesteś naprawdę początkujący. Dodatkowo nie chce Ci się szukać i czytać (pod awatarem jest hasełko "przeczytał; 1 temat).
Ale odpowiem:
Prawie każdy silnik na karmelek ma dyszę o której mówisz. Warunkiem dobrej pracy dyszy jest uzyskanie w najwęższej części dyszy prędkości gazów równej prędkości dźwięku. Kat wlotowy dyszy to 45 stopni, wylotowy to 10-12 stopni względem osi dyszy. Średnicę krytyczną (czyli najmniejszą) dobiera się eksperymentalnie lub z symulacji w programie SRM.
P.S. To wszystko można załapać czytając książki podane w dziale "literatura" oraz czytając to forum. Podejście typu "co będę szukał, łatwiej zapytać" nie jest za mile widziane
Howgh!
Ale odpowiem:
Prawie każdy silnik na karmelek ma dyszę o której mówisz. Warunkiem dobrej pracy dyszy jest uzyskanie w najwęższej części dyszy prędkości gazów równej prędkości dźwięku. Kat wlotowy dyszy to 45 stopni, wylotowy to 10-12 stopni względem osi dyszy. Średnicę krytyczną (czyli najmniejszą) dobiera się eksperymentalnie lub z symulacji w programie SRM.
P.S. To wszystko można załapać czytając książki podane w dziale "literatura" oraz czytając to forum. Podejście typu "co będę szukał, łatwiej zapytać" nie jest za mile widziane
Howgh!
no dobra, ale kąty to nie wszystko, zdaje się że równie ważna jest długość dyszy.
A do tego: pod hasłem dysza De Lavela znalazłem rysunek taki:

Jak widać dysza nie ma "prostych ścian" a raczej "wyoblone" czy to nie będzie miało wpływu na efektywność?
O samej dyszy coś tam czytałem, ale doczytałem się właśnie że sama jej długość też jest ważna - dlaczego o tym nie wspomniałeś?
A do tego: pod hasłem dysza De Lavela znalazłem rysunek taki:
Jak widać dysza nie ma "prostych ścian" a raczej "wyoblone" czy to nie będzie miało wpływu na efektywność?
O samej dyszy coś tam czytałem, ale doczytałem się właśnie że sama jej długość też jest ważna - dlaczego o tym nie wspomniałeś?
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
http://jaskiniowiec.strefa.pl/literatura/ARD.djvu masz informacje na temat dyszy, jej długości, oraz obliczania.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Ok, trochę sobie poczytałem
Nie liczyłem dokładnie, ale skorzystałem z pomocy danych które ktoś już kiedyś policzył
W tym temacie http://www.nieboloty.fora.pl/modelarstw ... ,1099.html
jest napisane, że Impuls właściwy dl karmelka to około 100
(dziwne bo znalazłem tutaj http://ksiegarakiet.jaskiniowiec.strefa ... &Itemid=78, że 1200
i temperaturę spalania 1300 nawet - czy to nie jest bujda na resorach)
Nie wiem, czemu, ale bardziej wiarygodny impuls jak dla mnie to 100.
A zatem:
Z tego co wyczytałem, to aby budowa dyszy miała sens to trzeba aby prędkość gazów przed zwężeniem była bliska lub równa prędkości dźwięku.
Zatem dla karmelka: Impuls to 100, według wzoru co znalazłem w tej książce co podałeś to trzeba 100 pomnożyć przez ziemskie G.
Daje nam to wynik 981m/s
Jakoś nie potrafię tego ogarnąć i wydaje mi się, że jest gdzieś błąd.
No mniejsza, prędkość dźwięku to 340m/s.
NIE NO JAKAŚ BZDURA TUTAJ SIĘ WPLĄTAŁA
Jakby moje obliczenia były poprawne to znaczy że robienie dyszy w ogóle nie ma sensu
Proszę o pomoc bo chyba coś poplątało mi się.
[/url]
Nie liczyłem dokładnie, ale skorzystałem z pomocy danych które ktoś już kiedyś policzył
W tym temacie http://www.nieboloty.fora.pl/modelarstw ... ,1099.html
jest napisane, że Impuls właściwy dl karmelka to około 100
(dziwne bo znalazłem tutaj http://ksiegarakiet.jaskiniowiec.strefa ... &Itemid=78, że 1200
Nie wiem, czemu, ale bardziej wiarygodny impuls jak dla mnie to 100.
A zatem:
Z tego co wyczytałem, to aby budowa dyszy miała sens to trzeba aby prędkość gazów przed zwężeniem była bliska lub równa prędkości dźwięku.
Zatem dla karmelka: Impuls to 100, według wzoru co znalazłem w tej książce co podałeś to trzeba 100 pomnożyć przez ziemskie G.
Daje nam to wynik 981m/s
No mniejsza, prędkość dźwięku to 340m/s.
NIE NO JAKAŚ BZDURA TUTAJ SIĘ WPLĄTAŁA
Jakby moje obliczenia były poprawne to znaczy że robienie dyszy w ogóle nie ma sensu
Proszę o pomoc bo chyba coś poplątało mi się.
[/url]