Dysze

Czyli serca naszych niebolotów !
Gość

Dysze

Post autor: Gość »

Witam mam pytanie robie dysze z zaprawy klejowej Atlas (bo CX5 nie ma u mnie w mieście) bardzo dobrze się sprawuje mała erozja tylko jeden problem ja dysze robie w ten sposób że wlewam zaprawe do korpusu z rury PVC 3/4" i tam ja formuje , robie otwór ale odkryłem po ostatnich testach że między rurą PVC a dyszą zrobiła się luka co przypuszczam może być przyczyną "Bączka" możliwe też że złe uformowanie dyszy od środka i nierównomierne rozchodzenie się gazów.

Co mam zrobić żeby to wykluczyć?

Na samym końcu dyszy i zatyczki zwęrzam otwór rury .
Gość

Hmmm wkleić na żywicy?
Gość

Jaka żywica by sie nadała?

może epoksydowa?(gdziue moge to kupić?sama żywidza wystarczy mam namyśli utwardzacze?

Dzięki!
Gość

Witam

W jaki sposób odlewacie lub też formujecie swoje dysze?

Ja je formyje palcem a otwór robie wykałaczką na oko ale zawsze wychodzi mi w złym miejscu i nie mogę wykonać poprawnego testu .

Powiedzcie jak wy to robicie?
Gość

Witam!

Mam pytanko jak robicie swoje dysze? Żeby otwór był idealnie na środku bo ostatnio się zniechęcam bo nie mogę wymierzyć idealnie w środku średnicy krytycznej. Poradćcie coś.

Dzięki!

<span style="font-weight: bold"><span style="color: red">Edit Zocha: Kolega wie co to edycja postów? </span></span>
Gość

dysza

zaczni sobie robic dysze z formy.

wystarcza 2 male stozki i rurka PCV gdzies byl przepis poszukaj

albo Cie wyrecze

http://www.eioba.pl/a75124/budowa_silni ... rotechnika

<span style="font-weight: bold">i wez zaczni uzywac opcji edytuj a nie tak walisz post pod pod postem</span>
Wiśnia
*

Post autor: Wiśnia »

Dzisiaj zakończyłem formę na dysze do rury pcv 1cal.

Na zdjęciu widać już trzy gotowe dysze z gliny i szkła wodnego,

Wygląda to mniej więcej tak

http://www.fotosik.pl

prasuje suchą glinę na dysze w stanie lekko zwilżonym szkłem wodnym za pomocom mojej prasy. Lewarek jest do 5 ton

http://www.fotosik.pl

Jeszcze nie testowałem moich dysz ale są piękne :lol:

kont stożka wylotowego 70stopni a wewnętrznego 90stopni.

jak na karmelek 70stopni to za dużo ale nie chciałem ryzykować złego prasowania materiału.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Piękna prasa :P Ile ton wytrzymuje podnośnik hydrauliczny :?:

Coś czuję że Kolega w krótce pokaże piękne loty modeli.

Swoją drogą 70 stopni na stożek wylotowy to bardzo dużo, skąd wziąłeś tą wartość :?:

pzdr
Wiśnia
*

Post autor: Wiśnia »

Kont jest tak wielki (70stopni czyli 35stopni od osi dyszy) ponieważ nie chciałem mieć problemów z prasowaniem gliny w części stożek wylotowego.

Gdybym dał mniejszy kont to dla takiej samej powierzchni wylotowej jak mam teraz dysza była by zbyt długa. Przy wylocie bym miał nie sprasowaną glinę tak mocno jak w pozostałej części dyszy.

Średnica wylotowa 18mm

Średnica krytyczna 5mm

Co daje stosunek powierzchni śr wylotowej do śr krytycznej 12,9

to za dużo ale średnice krytyczną specjalnie zrobiłem tak małą bym mógł potem ją rozwiercić do konkretnego silnika a wtedy ten stosunek będzie mniejszy.
Gość

a nie dał byś rady załątwić podobnych form na dysze ??
ODPOWIEDZ