Jak znaleźć rakiete po wylądowaniu ?

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,

na forum amerykanskim znalazlem cos bardzo interesujacego i stosunkowo prostego w budowie.

http://jbgizmo.com/page32.htm

Waga samego ukladu wraz z bateria ok. 6,5g. Jak dla nas rakietowcow to ciezar do pominiecia, ale czy zasieg bedzie na tyle duzy by odnalesc zagubiony model??? Konstruktor mowi o 400m ale z wysokosci ok. 1,5m a nasze rakiety leza zazwyczaj plasko na ziemi - no chyba , ze sie spadochron nie otworzy, to w tedy szanse wzrastaja :lol: :lol: :lol:

Paul
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Prosty układ samego generatora w sumie. Trochę trudno tu będzie sięgnąć 400m. Podobne w wielkości układy robiłem kiedyś na UKF radiowy. Odbiór był na zwykłym radio. Bo...sam nadajnik to jedno, a odpowiedni odbiornik, to drugie. Najprostsze do wykorzystania to właśnie moduły firmy Telecontrolli z Włoch. Małe, względnie tanie i co ważne, oferta dotyczy zarówno nadajników jak i dedykowanych im odbiorników.

Link http://sensu.pl/?go=products&cat_id=55&producer=10
Paul
Supersonic PROFI

Czy nie warto by bylo sie czyms takim "pobawic"? W sumie uklad bardzo tani i jezeli nawet zasieg bedzie wynosil 10 czy 20m to w sumie lepsze to niz nic :wink:

Ps.

Jak wyglada sprawa z tymi KMZ-tami? Sa chetni? Jezeli nie to prosze o wiadomosc na PW.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Zasięg wynosi do max 100m. Stosując dobry odbiornik, jeszcze podłączony do anteny kierunkowej typu Yagi, to myślę, ze max 200m by było. Wystarczające. Mam te układy, małe testy robiłem, ale kiedy coś finalnego mi wyjdzie, to nie wiem. Mam żółwie tempo....:)
Paul
Supersonic PROFI

Z tego co widze, to oferta jest dosyc bogata,ale biorac pod uwage,ze z elektronika nie mam wiele wspolnego, trudno mi zadecydowac ktory z tych ukladow moze spelnic nasze oczekiwanie. Moze ktos z "fachowcow" cos podpowie???? Bylbym zainteresowany czyms takim.

Paul
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Tak naprawdę to problemem jest zrobienie dobrej, kierunkowej anteny i odbiornika. Sam nadajnik to pestka: generator na 555 i układ telecontrolli. Zasilane z bateryjki 12V od pilotów. Lekkie i skuteczne.

Za to sam odbiornik telecontrolli to trochę mało. Trzeba jeszcze symetryzator (lub wzmacniacz) do anteny, wzmacniacz m.cz., głośniczek, samą antenkę. Ale rzecz jest do zrobienia. Moduły telecontrolli załatwiają i tak koło 80% problemu.
Paul
Supersonic PROFI

Witam,

Widze, ze kolega obeznany w temacie !!! :)

Bardzo by mnie interesowaly wyniki ewentualnych testow. Jezeli sie uda uzyskac promien dzialania gdzies w granicach 100m, to mozna to bedzie uznac za sukces. Oczywiscie dla rakiet nie bedzie to proste, gdyz modele te zazwyczaj leza plasko na ziemi i z tad tez sygnaly nadajnika beda znacznie stlumione, ale moze akurat sie uda !!!

Pozdrawiam

Paul
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

trefl, co to dokładnie za układ nadajnika? Jakiś moduł?
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Przy 12V na pewno większy zasięg.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

A po co stabilizator?