Laminowanie

czyli zaczynamy zabawę!
wapniak

Post autor: wapniak »

Normalnie, ręcznie, a jak inaczej? Inna metoda to papier ścierny w dłoni obłożony dookoła rurki i rurka w drugiej dłoni ruch jak w honownicy tzn tam i spowrotem wraz z obrotem. Nawet się rymuje ...

Popróbuj trochę, nie bój się.
wapniak

Eeee no bez przesady, na plażę też byś założył maskę, gdy wieje wiatr? Toż tam też tego pełno...Szkło to w końcu nic innego jak piasek...
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Oczywiscie mozna ten problem widziec jak np. palenie papierosow.

Jednemu to szkodzi innemu nie :wink: ... ale ogolnie lepiej zwracac uwage na ochrone naszego zdrowia. Mowie tutaj na ten temat, gdyz bylo to dosc obszernie dyskutowane na forum niemieckim.

Paul
wapniak

No cóż, Niemcom najbardziej szkodzą silniki własnej produkcji, więc nie są wiarygodni.

Szlifowanie utwardzonej żywicy to trochę jak efekt cieplarniany, dziura ozonowa, czy globalne ocieplenie. Wszystko służy wzrostowi popytu na pewne towary...

Akurat w Toruniu jest zakład produkcji laminatów, osobiście znam kilka osób długi czas tam pracujących...

Mnie tam bardziej szkodzi szlifowanie balsy,od razu kicham, a to ekologiczne drewno przecież...
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Tym niemniej jak można zrobić coś bezpieczniej, to dlaczego robić coś ryzykując zdrowiem. Popieram świadome korzystanie ze środków ochrony indywidualnej.
wapniak

Tylko moim zdaniem trzeba rozgraniczyć zagrożenia przemysłowe, gdzie dzień w dzień po 8 godzin ma sie kontakt z substancja potencjalnie niebezpieczną, od zagrożeń hobbystycznych gdzie ten kontakt ma miejsce przez chwilę...

W dzisiejszych porąbanych czasach chroni się wszystkich przed wszystkim i tym sposobem hoduje się miliony alergików.

No ale odrobina ostrożności nie zaszkodzi, np szlifowanie laminatu na świeżym powietrzu...
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

A moim zdaniem trzeba na tym forum promować jak najdalej posuniętą kulturę BHP. Dbanie o zdrowie swoje i innych zawsze idzie w parze z poziomem ucywilizowania. Odstępstwa od pewnego porządku, najpierw pojedyńcze, potem kolejne zawsze prowadzą do pełnej demoralizacji.

Widziałem Szweda, który przed własną chałupą rąbał drewno siekierą hydrauliczną mając ochronniki słuchu, okulary i kask. I mnie się to podoba!

Powiem szczerze - absolutnie się z tobą nie zgadzam, wapniak w tej kwestii.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

:?:

Niemcy latają na silnikach produkcji niemieckiej które spisują się świetnie.

Duża grupa Niemców bojkotuje aerotecha i lata na BC.

Niemcy mają też <span style="font-weight: bold">legalnie</span> zbudowany i przetestowany silnik na 16kg autorskiego paliwa. Takiego przebiegu wykresu ciągu chciałbym się doczekać w moich konstrukcjach. Na kilkanaście km mogą lecieć za tydzień.

pzdr
Grafit_alpha3
Teoretyk

Post autor: Grafit_alpha3 »

W niektórych przypadkach krzywdę można zrobić sobie nawet niewielkimi ilościami niektórych substancji. To, że azbest jest najlepszym materiałem na dysze (pod wieloma względami) nie znaczy, że powinienem go używać i obrabiać. Azbest nie jest odosobniony na liście substancji z którymi nie chcieli byśmy się stykać. Aerosil, dioksyny i furany, rozpuszczalniki, sole chromu (katalizatory do NH4NO3) i można by to jeszcze pewnie ciągnąć.

Kontakt z substancjami rakotwórczymi może mieć tylko negatywne skutki dla zdrowia.

Co do szlifowania laminatu, ja to robię na mokro w rękawiczkach i jest super.
mateuszw106
Kontakt:

Re: Laminowanie

Post autor: mateuszw106 »

Hej,
Czy mogę zalaminować stateczniki taką żywicą ? Pytam, bo budżet mi się kończy i nie chciałbym wyrzucać pieniędzy w błoto.
Pzdr
ODPOWIEDZ