Laminowanie
-
POczatkujacy
Laminowanie
Witam!
Zrobiłem korpus do rakiety z papieru technicznego 1 warstwy i chciałem to zalaminować i mam pytanko czy jak nałożę na to żywicę epoxy to to zmięknie ?? Moge taki korpus laminować czy jakoś go wzmocnić papierem??
Myślę że trzeba wzmocnić tylko o ile??
Zrobiłem korpus do rakiety z papieru technicznego 1 warstwy i chciałem to zalaminować i mam pytanko czy jak nałożę na to żywicę epoxy to to zmięknie ?? Moge taki korpus laminować czy jakoś go wzmocnić papierem??
Myślę że trzeba wzmocnić tylko o ile??
Lepiej po prostu zrobić korpus z samego laminatu. Po co tam papier? To tylko zbędny balast.
Na rdzeń nawiń kilka warstw cienkiego papieru, dość luźno, na tyle , żeby się przesuwał. Na to worek na śmieci , oczywiście przecięty , nawiń w tą samą stronę i na tym laminuj.Po utwardzeniu wszystko razem zsuniesz z rdzenia i powyciągasz ze środka.
A jak już musisz na ten papier to śmiało, nie zmięknie.
Na rdzeń nawiń kilka warstw cienkiego papieru, dość luźno, na tyle , żeby się przesuwał. Na to worek na śmieci , oczywiście przecięty , nawiń w tą samą stronę i na tym laminuj.Po utwardzeniu wszystko razem zsuniesz z rdzenia i powyciągasz ze środka.
A jak już musisz na ten papier to śmiało, nie zmięknie.
-
POczatkujacy
Jak długo to zależy od żywicy i utwardzacza. Przeciętnie 24 godziny. Na kaloryferze utwardzi się w kilka godzin. Musi być sprężyste. To najlepiej widać po wystających przesyconych nitkach szklanych. Jak je wyginać, to nie są plastyczne tylko sprężynują.
Zywicy powinno być 40 % w gotowym laminacie, ale jak Ci wyjdzie 50 % to znaczy że jest dobrze.
Zważ przyciętą tkaninę i zrób tyle samo żywicy i tak kombinuj żeby wystarczyło
A jak nie, to rozrabiaj po trochu np po 30 cm3 (łącznie z utwardzaczem) , daj trzy warstwy tkaniny. Zawsze można dorobić żywicy i laminować dalej.
Można to też policzyć.
Powierzchnia trzech warstw tkaniny to 4,5 cm razy pi czyli 3,14 razy 3 warstwy razy 80 cm to daje ok 0,35 m2 i to razy 150 g daje ok <span style="font-weight: bold">52</span> g żywicy.
Czyli cała rurka będzie ważyła ok 104 g.
Pozdrawiam
Zywicy powinno być 40 % w gotowym laminacie, ale jak Ci wyjdzie 50 % to znaczy że jest dobrze.
Zważ przyciętą tkaninę i zrób tyle samo żywicy i tak kombinuj żeby wystarczyło
A jak nie, to rozrabiaj po trochu np po 30 cm3 (łącznie z utwardzaczem) , daj trzy warstwy tkaniny. Zawsze można dorobić żywicy i laminować dalej.
Można to też policzyć.
Powierzchnia trzech warstw tkaniny to 4,5 cm razy pi czyli 3,14 razy 3 warstwy razy 80 cm to daje ok 0,35 m2 i to razy 150 g daje ok <span style="font-weight: bold">52</span> g żywicy.
Czyli cała rurka będzie ważyła ok 104 g.
Pozdrawiam
-
POczatkujacy
Okej dzięki ale starczy mi tylko na 2 warstwy tkaniny bo tak mam pasek o dł 120 cmi szer 36 a mam dwa korpusiki po 40 cm czyli razem 80 cm.
A teraz mam pytanko jak połączyć te dwa korpusy ?? Myśłałem że w środek jakomś papierową wkładke a na nią mate szklana i żywice i wcisnąc to w drugi korpus. Czy to dobrze ?? bedzie się trzymać?? jak bym miał laminować połaczone już korpusy czyli jeden korpus 80 cm to nie bardzo bo bym nie miał formy do tegobte korpusy zakładałem na pcv a ta pcv ma tylko 45 cm dł.
Czy moge te dwa korpusy odzdielnie zalaminować a póżniej je czymś złączyć?? Czym je złączyć zeby były wytrzymałe??
A teraz mam pytanko jak połączyć te dwa korpusy ?? Myśłałem że w środek jakomś papierową wkładke a na nią mate szklana i żywice i wcisnąc to w drugi korpus. Czy to dobrze ?? bedzie się trzymać?? jak bym miał laminować połaczone już korpusy czyli jeden korpus 80 cm to nie bardzo bo bym nie miał formy do tegobte korpusy zakładałem na pcv a ta pcv ma tylko 45 cm dł.
Czy moge te dwa korpusy odzdielnie zalaminować a póżniej je czymś złączyć?? Czym je złączyć zeby były wytrzymałe??
-
POczatkujacy
-
Paul
- Supersonic PROFI
Witam,
Gdybys zrobil tak ja zaprezentowalem (ostatnie posty) przy budowie Meteora to by bylo po problemie
Szlifowanie samego laminatu(wlokna szklanego) nie nalezy do tych najzdrowszych czynnosci !!! Jak bedziesz szlifowal ten korpus, to zaloz sobie maske.... chyba , ze bedziesz szlifowac na mokro.
Paul
Gdybys zrobil tak ja zaprezentowalem (ostatnie posty) przy budowie Meteora to by bylo po problemie
Paul
Przyklej sobie papier ścierny do drewnianego klocka i tym szlifuj. Tylko to, co wystaje. Resztę wygładzisz po położeniu podkładu pod farbę.
Wiem że to już za późno, ale na przyszłość. Przy końcu tkaniny wyciągnij kilka nitek żeby powstały końcówki ok 0,5 cm i jak żywica zacznie twardnieć to podociskaj je, palcem, będziesz miał mniej szlifowania.
Wiem że to już za późno, ale na przyszłość. Przy końcu tkaniny wyciągnij kilka nitek żeby powstały końcówki ok 0,5 cm i jak żywica zacznie twardnieć to podociskaj je, palcem, będziesz miał mniej szlifowania.
-
POczatkujacy
Wapniak mam pytanie ale ja to mam szlifować normalnie ręcznie??? czy to podłączyć do jakieś maszyny?? Do maszyny nie mam dostępu. tego laminatu są dwie waarstwy nie wiem czy to trochę nie za mało. A do szlifowania to poczekam tak z pare dni bo dopiero jest 24 godziny po laminowaniu więc to troszkę zamało bo ta żywica pełną wytrzym. uzyskuje po 7 dniach.