Jak znaleźć rakiete po wylądowaniu ?

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
kermit
PROFI
Kontakt:

Post autor: kermit »

ciekaw jestem jak to działa
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!

Nie no z tą diodą to jakiś żart prawda? Nawet gdyby to była lampa błyskowa i to i tak jej nie będzie widać...

Co do tego układu to wie ktoś jak precyzyjne umożliwia szukanie? Czy poza kierunkiem jest w stanie określić przybliżoną chociaż odległość? No i jaki ma zasięg, da się znaleść rakietę, która leży 4 km dalej? Andrzeju wiem, że jesteś geek 'iem elektroniki dlatego liczę na Twoje zdanie.

Kermit, nie wierzę w powodzenie prostych rozwiązań do profesjonalnych zastosowań a myślę trochę pod kątem RTP...

Denerwuje mnie to minimalistyczne podejście. Czy do końca życia mamy latać na karmelce w rurze od kanalizacji i mówić jak to Amerykanie mają fajnie bo mają Aerotecha i Tripoli??

Dobra, przepraszam ze ten wybuch goryczy ale po 2 Tatrach mocnych zdarza mi się:P Nie mniej jednak

Pozdrawiam!
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,

Idea wykorzystania telefonu komorkowego - a raczej czesc jego elektroniki- nie jest wcale nowa i co za tym idzie, mozliwa do zrealizowania!!! Na zawodach rakiet experymentalnych w miejscowosci Ingolstadt w roku 2005 zostal wlasnie taki uklad zaprezentowany.

http://www.raketenmodellbau.org/forum?a ... eadid=5350

Tworca tego ukladu jest moj dobry znajomy Ulrich Nieland. W ostatnim czasie pokazalo sie pare innych, rowniez bardzo udanych ukladow jak np. MAGIER (rowniez Ulrich Nieland) albo ALTIMAX.

Szkoda tylko, ze w Polsce nikt jakos nie ma ochoty zrobic "COS PORZADNEGO" z zakresu elektroniki do modeli rakiet.

Pozdrawiam

Paul
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

"In vino veritas" :) Rozumiem, Adam, ale niestety wszystko trzeba przeliczać na możliwości. Głównie finansowe.

Ale do rzeczy. "Jest wiele możliwości", jak to mawiali w jednym zacnym filmie.

- nadajnik na pokładzie i radiopelengacja. Przy wykorzystaniu anten kierunkowych i walkie - talkie można by (w zależności od wersji) sięgnąć zasięgu od 1- 3km dla PMR oraz sporo więcej dla FRS (family radio system - częstotliwości nie te co wolno, ale sprzedawane i zasięg ma sporo większy). Przy namiarze z 2 punktów masz względne określenie połozenia w terenie. Rozwiązanie technicznie i cenowo najbardziej chyba dostępne.

- pomiar położenia za pomocą GPS i przesłanie tego drogą radiową. Jeśli powielić rozwiązanie baloniarzy, to może to wylądować nawet w Kanadzie, a i tak poda swoje położenie z dokładnością do kilkunastu metrów. Rozwiązanie drogie i...kwestia tego, czy baloniarze udostępnią to rozwiązanie.

Póki co innych rozwiązań za bardzo nie widzę. Liczenie na obserwację toru lotu i miejsca lądowania przez 2 lub 3 teodolity jeste też możliwe, ale ryzyko stracenia rakiety z oczu jest dość spore, a to zakończyło by sie zgubieniem modelu.
kermit
PROFI
Kontakt:

Ksp.. :)

znalazłem coś takowego myślę że jest to rozwiązanie najprostsze

http://www.allegro.pl/item362315542_hur ... 25db_.html

jak to zastosować nietrudno się domyśleć
kermit
PROFI
Kontakt:

http://www.allegro.pl/item365495769_syg ... _2011.html coś mi jednak to za ciężkie i zbyt duże. Może ktoś zna ten układ? Myślę że płytka z elektroniką nie zajmuje całej obudowy, więc wymiary mogłyby być mniejsze.

niestety drugi post musiałem dać, bo nie mam możliwości edycji swoich postów w tym dziale :(
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Kermit, takich syrenek jest pełno w formie samodzielnej części.
kermit
PROFI
Kontakt:

i o to chodzi wsadzić zasilić i odpalić

jak spadnie na ziemię to będzie wyło tak, że się to zauważy

i chyba o to nam chodzi no nie?
Gość

Post autor: Gość »

Liczba elektroników w tym kraju jest ogromna (co dziwi). Proponuję wejść na portal elektroda.pl i tamtejsze forum. Po prostu rakiety to '.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Ano właśnie, choćby w oparciu o moduły "Telecontrolli".
ODPOWIEDZ