Rakieta dwustopniowa Wołchow

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Zdecydowanie najcięższa - nasz METEOR waży "tylko" 6 kg. :D

Czas szybko ucieka - 2 lata czekania na start - nie wydawało się, że to już tyle upłynęło. :wink:
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

To nie było zamierzone. Silnik w porównaniu do testu statycznego posiadał nawet większy zacisk :?

Błąd polegał na tym, że rakieta poleżała nockę w bagażniku samochodu.

Temperatura paliwa to około 2 stopnie C. Test statyczny był z paliwkiem o temp. pokojowej. 20 stopni i poważna różnica...

pzdr
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Wiem, ze temp ładunku paliwa ma znaczenie. W końcu stosuje sie profesjonalnie dysze zimowe i dysze letnie. Zaskoczył mnie tylko stopień wpływu. Nie sądziłem, ze niska temperatura paliwa aż tak spowolni spalanie.
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Piękny start! Jak bym go widział na żywo to bym się przewrócił z wrażenia :D . Niesamowity płomień i iskry.

Też jestem zaskoczony aż tak dużym wpływam temperatury na prędkość paliwa :shock: No to na jutrzejszą wyprawę silniki do termosów pakujemy :idea:
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Kawał fajnej ... szlifierki :D

Snop iskier jest super. Gratuluję
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Start, nic dodać nic ująć - widowiskowy :) Prawie jak WOSTOK 8)

Chwila oczekiwania czy da radę i poszła.

Szkoda że pierwszy człon nie opadł na spadochronie, ale może to wynagrodzić świst rozcinanego powietrza w drodze powrotnej i pełen emocji komentarz :)

Osobiście chyba nie zaryzykowałbym bym startu tak dużego i bogato wyposażonego modelu w takich warunkach atmosferycznych, ale jak słychać na filmie ,brygada poszukiwawcza nie potrzebuje GPS.`a i aż rwie się do roboty :)
ixion
**

Post autor: ixion »

Rakieta pierwsza klasa
kermit
PROFI
Kontakt:

Post autor: kermit »

Start przypominał bardziej "Saturna" albo " Tytana".

Rakieta ułamek sekundy na ogniu stała, a mnie się już zaczęły włosy na plecach jeżyć :shock: , ale dostał kopa i poleciał pięknie.

Kita ognia jak w prawdziwej rakiecie ponad 1,5 długości rakiety, czyli pełny realizm startu :lol: + lekkie myszkowanie drugiego stopnia jak w pogoni za celem. FULL REALIITY :D
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Dziękuję Panowie :P .

Taki był właśnie zamysł budowy tego modelu - efektowny wystrzał na wiwat.

Do ful reality zabrakło dynamiki startu, ale jak sądzę nakłonię <span style="font-weight: bold">andżeja</span> do odbudowy modelu w technologii prezentowanej przez rasowych (nowych i starych) graczy na forum :wink: i efekt bedzie jeszcze lepszy.

Wczoraj z pewnym sukcesem naprawiłem i przyciąłem film OSZ.

Udało się wyciąć klatkę z rozłączania członów:

Obrazek

Nie było wcale wysoko:

Obrazek

film OSZ wersja alfa :D z małymi zniekształceniami:

http://rakiety.pomorze.pl/filmy/V107.OSZ.alfa.avi

Oprócz show lot niósł ze sobą dwa eksperymenty z paliwem żywicznym polegającę na sprawdzeniu bilansu tlenowego paliwa. Paliwo startowe zawierało 62% KN natomiast paliwo marszowe 63% KN. Jakie są wnioski opiszę w osobnym temacie. Jest wielka szansa aby takie paliwo zadomowiło się w końcu na naszym forum i powoli wyparło karmelek.

pzdr
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Filmik fajny, szkoda tylko że sam moment startu jest właściwie niewidoczny, przy tak słabym oświetleniu trochę iskierki przeszkodziły.

Drugi człon właściwie bez żadnych rotacji poszedł. Można bez oczopląsu poligon obejrzeć
ODPOWIEDZ