Witam
Historia tego modelu faktycznie zaczęła się po nieudanym lądowaniu rakiety Charles Bronson we wrześniu 2007. Postanowiłem wtedy szybko zbudować kolejną dwóstopniówkę tym razem wyposażoną w zdublowany odzysk. W pod koniec lutego 2008 model był gotowy i wraz z elektroniką, kamerą czekał tylko na silnik startowy. Doczekał się dopiero teraz ale przez ten czas prezentował się nieźle w naszej firmie jako eksponat

.
Rakieta miała długość ponad 2m i ważyła 6kg. Po uzbrojeniu w silniki przekroczyła 9kg.
Muszę powiedzieć że zastanawiałem się czy w ogóle posyłać ją w powietrze ale Robercik mnie przekonał aby wystartować bez żadnych zmian (na starej technologii).
Poleciały więc:
- dwa układy odzysku na kmz10B (film z testu na naszej stronie w innych)
- kamera Mustek DV8200 taka jaką stosował Kacper
- dodatkowo dołożony GPS z RTP2.
Zawiodła jedyna rzecz o którą się nie obawiałem - nie zadziałał wielokrotnie testowany patent z klapką i człon startowy nie opadł na spadochronie

Moim zdaniem błędem było zastosowanie metalowej pokrywki która zdeformowała się pod wpływem działania silnika drugiego stopnia i zablokowała spadochron.
Odzyski zadziałały ok w tym drugi (awaryjny) dopiero na ziemi.
Film z pokładu nagrał się z błędem i nie mogę go przyciąć (45Mb) - wstawię jak się z tym uporam.
http://www.rakiety.pomorze.pl/filmy/V107.by.and.avi
W poniedziałek wstawię zdjęcia z budowy do galerii i postaram się przedstawić dane z GPS.
Pozdr