Rakieta WEGA

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
rafciodz

Re: Rakieta WEGA

Post autor: rafciodz »

scientist pisze:.... Jeśli zaś chodzi o EMI to szukałem i szukałem, ale nie znalazłem. :sad:
Na stronie głównej tego forum jest link do strony gdzie można kupić zestawy EMI, podpowiem, że po lewej stronie, pod linki...
Free Your Mind
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

Odradzam używanie fabrycznego nieprzerobionego ROS'a. Dysze boczne nadają mu kosmicznej rotacji, co być może stabilizowałoby rakietę gdyby nie problem z zejściem z wyrzutni. Z doświadczenia wiem że fabryczny ROS nadaje dużej rotacji rakiecie jeszcze na wyrzutni co powoduje zakleszczanie się bądź zblokowanie prowadnic podczas startu - odsyłam do pierwszego filmiku ze startu rakiety Fireball... http://forum.rakiety.org.pl/fireball-by ... all#p16078

Tak samo odradzam puszczanie rakiety bez stateczników... Co prawda inne większe rakiety ich nie mają ale za ich stabilizację odpowiadają skomplikowane zestawy żyroskopów, silników pomocniczych itp itd... jak trafnie pisał Tofifi .
Pamiętajmy ,że są to znacznie większe rakiety, miewające nie metr długości a kilkadziesiąt, i ważące nie kilogram a kilkadziesiąt tysięcy...
zmienia się zatem drastycznie moment bezwładności co również wpływa na stabilność.

Reasumując:

1. Doklej stateczniki
2. Nie kombinuj zbytnio gdy nie trzeba ( będzie bezpieczniej )
Awatar użytkownika
Piotrek
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Piotrek »

ArturroKRK pisze:Odradzam używanie fabrycznego nieprzerobionego ROS'a. Dysze boczne nadają mu kosmicznej rotacji, co być może stabilizowałoby rakietę gdyby nie problem z zejściem z wyrzutni. Z doświadczenia wiem że fabryczny ROS nadaje dużej rotacji rakiecie jeszcze na wyrzutni co powoduje zakleszczanie się bądź zblokowanie prowadnic podczas startu

Nasz kolega scientist chciał pozbyć się stateczników a w zamian dać stabilizacje żyroskopową .
Czemu artorroKRK twierdzisz, że wystrzelenie rakiety która posiada stabilizacje żyroskopową jest niemożliwa ?
Wystarczy wystrzelić rakiete z wyrzutni rurowej i problem znika.
Poczytaj sobie o rakiecie ,,Bączek'' p. Jaskiniowca .

Pozdrawiam rrzepkaa
scientist

Post autor: scientist »

Wczoraj zrobiłem szkic i zarazem paln, który jutro wrzucę. Duże stateczniki też ładnie będą wyglądały, zajmę się nimi w przyszłym tygodniu.
Natomiast dziś popracowałem nad estetyką.
Pozdrawiam scientist
Awatar użytkownika
Piotrek
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Piotrek »

scientist pisze: Duże stateczniki też ładnie będą wyglądały, zajmę się nimi w przyszłym tygodniu.

A więc jednak stateczniki zostają ...

Jaki silnik użyjesz do swojej rakiety ?
scientist

Tak jak napisałem na początku postu, użyję silnika z rury od odkurzacza o wymiarach ok. 5cm x 30-40 cm, w którym oczywiście zrobię dyszę (co do wymiarów to nie jestem pewien, bo akurat nie mam jej przy sobie. Dokładniejsze dam jutro.)
Pozdrawiam scientist
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

Żyroskop to zazwyczaj urządzenie które jest dodatkowo montowane na pokładzie . Np Stosunkowo ciężki dysk napędzany silnikiem.
Sama rakieta wprowadzona w ruch obrotowy co prawda ma właściwości żyroskopowe, ciężko ją nazwać samą w sobie żyroskopem.

Co do rakiety Bączek - kolegi Jaskiniowca to czytałem o niej, a nawet oglądałem ją dokładnie z bliska. Miałem w ręce, omawiałem jej budowę z Jaskiniowcem. Szczerze? Konstrukcja jest bardzo ciekawa, jednakże sam lot rakiety mógł być lepszy. Zdecydowanie lepiej latają rakiety ze statecznikami i jedną dysza główną.

I nie twierdzę że byłoby to niemożliwe do wykonania, a jest niepraktyczne w małych modelach. Stabilizacji żyroskopowej używa się głównie podczas powolnych startów ciężkich rakiet. W mniejszych modelach, szybko startujących jest to proste do ominięcia. Odpowiednie zaprojektowanie rakiety, stateczników i innych podzespołów pozwala na uzyskanie bardzo dużej stabilności bez konieczności montowania skomplikowanych układów żyroskopowych... Po co sobie zatem uprzykrzać życie i komplikować proste i sprawdzone pomysły?

Scientist, z całym szacunkiem, proponuje zrobić najpierw mniejszą rakietę na silniki ROS lub większą na Schermuly... Własne silniki to fajna sprawa, ale wymaga dużo dużo doświadczenia które trzeba nabrać na mniejszych modelach. Nie będę Cię na siłę odwodził od silnika własnej konstrukcji ale sugeruję jednak odłożenie tego w czasie a zajęcie sie zdobywaniem wiedzy i doświadczenia.

Silnik o średnicy 5cm i długości 30-40cm to poważna sprawa i wolałbym żeby nikomu się krzywda nie stała.
scientist

Zagrożenie CATO? Tak wiem, ale gdyby tak przyciąć do 20 cm i nie robić 5mm, ale 1,2 cm dyszę :smile: ? (Oczywiście nie miałem zamiaru zrobić 5 mm dyszy.)
Pozdrawiam scientist
admin
Administrator

Post autor: admin »

scientist pisze:Zagrożenie CATO? Tak wiem, ale gdyby tak przyciąć do 20 cm i nie robić 5mm, ale 1,2 cm dyszę :smile: ? (Oczywiście nie miałem zamiaru zrobić 5 mm dyszy.)
Słuchaj to tak nie działa. Musisz mieć wszystko starannie policzone, wiedzieć jak to zrobić, użyć bezpiecznych materiałów.
Nie rozumiem dlaczego chcesz się tak męczyć z tym silnikiem, kiedy masz bezpieczne (i bardzo tanie) ROSy
Zajmuję się forum tylko od strony technicznej
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Dokładnie. Nie rozumiem, po co kombinujesz z silnikiem skoro nie masz o nim pojęcia.
To nie jest tak, że silnik to kawał rury z dyszą i jakoś zmieszanym paliwem jakoś odlanym...

uwierz zanim dojdziesz do prawidłowych rezultatów poniesiesz spore koszta, i upłynie sporo czasu.
Daj se spokój. użyj poczciego rosa, jak będzi Ci mało to zrobisz klaster 3x ros - super efekt można uzyskać, nasza białostocka grupa tego dowiodła.
3 rosy są jeszcze do ogarnięcia. koszt 9zl wręcz śmichowy.
ODPOWIEDZ