Jak obliczyć wymiary bloków paliwa

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

No to coś pokichałeś w obliczeniach. Na dwa ziarna paliwa średnica w dyszy rzędu 12 mm to stanowczo za dużo

nie uzyskasz ciśnienia.

Co do kanału, to zasada jedna: jego średnica nie może być mniejsza niż średnica krytyczna w dyszy. A reszta wychodzi z obliczeń, jak choćby z symulacji w SRM
Gość

Post autor: Gość »

fajnie niewiem tylko z obliczeń mi wyszło że dysz ma być 12 mm niewiem kurde to ty mi oblicz :oops: :oops:

i wyszło że zacisk bedzie 150kn
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Podobnie jak pozostałe parametry, w SRM.exe zacisk trzeba <span style="font-weight: bold">podać</span>.

Jeśli nie potrafisz podać kilku liczb do gotowego programu to wybacz, ale nie zrozumiesz wyników które ten program Ci poda.

W temacie silnik PCV nie podałem konkretnych wymiarów bloków specjalnie, jako pewnego rodzaju przeszkodę.

Mam też nadzieję że nikt nie poda Tobie jaka ma być geometria bloków.

Bardzo proszę zrezygnuj z budowy silnika rakietowego bo zrobisz krzywdę sobie i innym.

Byłoby fajnie gdybyś zaoszczędził kilka złotych, kupił silnik i pokazał fajny lot swojego modelu.

pzdr
Gość

Podzieliłem więc pow walca (2 bloków karmelku) przez pow kołka w podkładce i jak podzieliłem to wyszło mi że przy 12mm dyszy zacisk bedzie 150 kn. Sa to 2 bloki karmelkowe o wymiarach 11.5 cm i szer 2,4 cm.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Na forum masz instrukcję, jak obliczać silniki w SRMie.
Gość

O sory. :oops: :oops:

Mi się wszystko pochrzaniło z tym obliczaniem . Teraz już wiem!! :oops: :oops:
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Podaj potem wyniki do sprawdzenia.
Gość

Wyszło mi 0,7 cm i wtedy zaqcisk bedzie 153kn. dł 23 szer 2.4 kanał 0.8 cm dł kanału 22cm(obliczenia ręczne)

Z arkuszu srm wyszło mi że przy dyszy 7 mm zacisk bedzie wynosił 190. Czy to wytrzyma rurka pcv 1 calowa?? Dodam że tylko pow boczna bloku paliwa będzie inhibitowana. Wyszło mi też że jesli bym zainhibitował końcówki to by dysza był 0,7cm(byłaby dobra). CO mam zrobić?? Czy mogę zaryzykować na zacisk 190 Kn przy rurce 1cal firmy NIBCO albo mogę zainhibitować końcówki i wtedy bedzie wszystko ok według arkuszu srm.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Chcesz zastosować jedno ziarno?
Gość

mam dwa ziarna po 11.5 cm.
ODPOWIEDZ