Obudowa silnika z poliamidu?

Czyli serca naszych niebolotów !
wapniak

Obudowa silnika z poliamidu?

Post autor: wapniak »

Tak tu czytam, i widzę, że jak silnik to papier, pcv lub metal.

A może by tak z poliamidu (handlowa nazwa TARNAMID) zrobić obudowę?

Taki domieszkowany 30 % włókna szklanego katalogowo wytrzymuje ok 200 MPa i 200 st celsjusza. Do tego źle przewodzi ciepło, to może i izolacja termiczna nie byłaby potrzebna. W sam raz na obudowę wielokrotnego użytku.

Próbował już ktoś czegoś takiego?

Bo jeśli nie to chyba spróbuję.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Z tego co pamiętam, chyba jeszcze nikt nie próbował.

Zachęcamy więc do zbadania tego materiału konstrukcyjnego. :wink:
wapniak

Właśnie wróciłem ze sklepu z wałkiem poliamidu fi 40 długości 1 m.To co prawda ten zwykły ale ma i tak 120 MPa na zerwanie. Czyli prawie tyle co PA38, a o połowę lżejszy, no i się łatwiej toczy

Dostałem też pierścienie osadcze W34, czyli średnica wewnętrzna silnika będzie 34 mm. To da ściankę 3 mm więc 10 MPa to żaden problem. Zatyczka niepotrzebna bo toczone z wałka. Długość komory spalania nie większa niż 120 mm, bo nie mam dłuższego noża.

Nie wiem tylko jaką dobrać średnicę dyszy i wielkość ziarna...Proszę o rady praktyków. A może ktoś chce się dołączyć do projektu z gotowym paliwem?

Poszło by szybciej, bo ja o paliwach wiem tyle co przeczytałem, a sam silnik może być gotowy za dwa dni...mieszkam w Toruniu.
Hack

Post autor: Hack »

wapniak, zwroc uwage na kruchosc polamidu, jest to stosunek wytrzymalosci na sciskania i wytrzymalosci na rozciaganie.

Naprezenia wewnetrzne rury w korpusie sa jednolite, jednak przy uderzeniu, transporcie jesli bedzie cienkoscienny moze pekac ten z rodzaju kruchego polamidu.

Wiem, ze sa rozna gatunki polamidu, ciekaw jestem jaki Ty posiadasz?

Przekladki termiczne w konstrukcjach aluminiowych fasad sa wlasnie z polamidu, ale wynika to z tego, ze sa one wygrzewane podczas lakierowania proszkowego do 200*C a polamid dobrze znosi taka goraczke.

Ciekawe sa tez rury z Rezotexu, wytrzymuja podwyzszone temperatury i zwiekszone naprezenia, zbrojenie rur jest w osi obojetniej z tego co zauwazylem, wiec do naszych celow znakomicie.

Zeby te polamidy mialy jakis sensowny asortyment...

Napisz jak przeprowadzisz jakies proby.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Wiem jedno. Wisze w skałkach na poliamidowych linach, w użyciu są poliamidowe rolki do bloczków w alpiniźmie....Spoko materiał. Kwestia było tylko dorwanie poliamidu w rurach. Ale jak ktoś ma możliwość toczenia, to i wałek wystarczy.
Grafit_alpha3
Teoretyk

Post autor: Grafit_alpha3 »

Trzymaj z daleka od wilgoci i powinno być ok.

Jeśli ma być wielokrotnego użytku to musisz zastosować osłony termiczne. Właściwie to niskie przewodnictwo cieplne jest twoim wrogiem w tej sytuacji.

Dobór wielkości zacisku i kształtu ziarna najlepiej zrobić za pomocą arkusza Nakki. Zakładam, ze na początek karmelka.

Liczysz wytrzymałość dla grubości ścianki, a pomijasz rowek pod pierścień. Ponadto jeśli chcesz zakończyć rurę na płasko to pakujesz się w nowe kłopoty - stany zgięciowe.

Sfera będzie lepsza. Nie żeby to miało znaczenie dla karmelki, ale tych 10 MPa o których mówiłeś na pewno nie wyciągniesz.
wapniak

No to gotowe.

Korpus dysza i pierścień ważą razem 108 g, z tego dysza 56g. Spokojnie da się to jeszcze trochę odchudzić , powiedzmy tak o 15 g, no ale to tylko wersja testowa. Jak się na tym znam, to odchudzi się samo...Pomieści się 100g karmelków. Teraz czekam już tylko na chemię...

O tu fotka:

To ten po lewej. Po prawej z sąsiedniego wątku.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 2924275079[/img]
wapniak

No i się trochę ździwiłem, bo ten po prawej też na 100 gr karmelków waży 105 gr, a jest trochę za długi..Czyli poliamid niekoniecznie ma sens..
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Moje słowa uznania - dobra robota. Szybko uporałeś się z tym zadaniem. Pięknie wykonana również dysz - jaką ma średnicę krytyczną?
wapniak

Dzięki za dobre słowo.

Dysza ma przekrój krytyczny 3 mm, kąt wejścia 60 st, kąt wyjścia 24 st , średnica wylotu dyszy 13,5 mm.

Jak wyciągnę od Paula resztę wymiarów hipersonala, to zrobię jego miniaturkę... :lol:
ODPOWIEDZ