s&c spirit mix blok paliwa

czyli zaczynamy zabawę!
Gość

s&c spirit mix blok paliwa

Post autor: Gość »

bardzo często używam mieszanki podanej w temacie ale nie wiem czego moge do niej dodac by sie zrobił z niej blok który lepiej bys sie dał formować w korpusie

jeśli ktoś ma pomysł to licze że napisze

pozdro
Gość

63 wyświetlenia i ani jedna odpowiedź

jest z tym aż taki problem???
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Widzisz, bo teoretycznie jest wiele rozwiązań Twojego problemu, ale podejrzewam, że doświadczenia forumowiczów w tym względzie są raczej niewielkie. Po prostu prościej i pewniej zrobić karmelkę. Saletra z cukrem na spirytusie jest stanowczo za słaba mechanicznie jak na paliwo. Spróbuj rozpuścić w spirytusie szelak i tym potraktować S&C. Możliwe, ze wystarczy samo zwilżenie spirytusem, ale musiałbyś to mocno zaprasować w korpusie jakąś prasą. Popróbuj, będziesz mądrzejszy, a My przy okazji też.
Gość

jeśli chodzi o siłe to narazie mi wystarcza moc mieszanki na denaturacie z TESCO

silniczek o dł 8 cm iśr wew 1,5cm poleciał jak na swą wiejkość zaskakująco daleko

wim że nie w temacie ale czemu mi zostaje zawsze taki czarny syf w korpusie???
Kapeć
**

Post autor: Kapeć »

Jakby kolega mnie oświecił i podał skład paliwa to może bym cos podumał a tak to ten skrót niewiele mi mówi
Gość

saletra potasowa z cukrem 55/45 na denaturacie
Paweł

Post autor: Paweł »

Czarny syf powoduje zbyt mała ilość saletry, lub zbyt słabe rozdrobnienie składników.
Gość

rozdrobnienie jest ok bo 2 razy wszystko w młynku miele przed ładowaniemw korpus

mam zwiększyć proporcje???np 60/40???
Kapeć
**

Post autor: Kapeć »

no przy proporcji 55/45 to bedzie czarnego syfu pełno. Ja swojego czasu robilem karmelki na tych proporcjach, powód: paliwo było bardziej plastyczne i dłużej stygło co oznaczalo ze łatwiejsze w obróbce ale kopciło z powodu nadmiaru paliwa

Przy denaturacie to ja bym się raczej pokusił o 65/35 bo to ideał dla sacharozianki a o nadmiar utleniacza nie ma się co martwić bo syf z denaturatu posłuży za paliwo. Uważam ze w tym przypadku nie ma sensu mieszanka z nadmiarem cukru
Gość

dzisiaj będą loty więc wieczorem napisze jak lsie sprawowały
ODPOWIEDZ