zanim zaczniemy sami projektować i budować autorskie konstrukcje chcieliśmy z synem zacząć od gotowca. W sieci jest tego sporo ale w ramach poszukiwań zauważyłem, że stany magazynowe sklepów www czy allegro pozostawiają wiele do życzenia
początkowo mieliśmy kupić szkolny model rakiety typu Meteor czy Jowisz. Niestety widzę, że dostępność silników jest mocno ograniczona. To byłby idealny wybór bo dałby frajdę w budowie a i młody może by poćwiczył precyzję i inne podstawowe zagadnienia modelarskie.
Alternatywą jest niemiecki producent Klima i szeroki wybór rakiet, silników i części. Pytanie czy to dobry wybór bo czytałem o awaryjnych silnikach.
I oczywiście ważna sprawa. Czy wydać parę groszy więcej i iść w sprzęt wielosilnikowy czy zacząć klasycznie od małych i prostych po duże i bardziej zaawansowane. To może się wydać pytaniem retorycznym jednak wiem z doświadczenia że proste konstrukcje szybko się nudzą.
dodatkowo pytanie czy iść w zapłon elektryczny czy na tym etapie będzie to zbędna inwestycja?
za wszelkie podpowiedzi bardzo dziękuję. mam nadzieję, że podpowiedzi pozwolą uniknąć podstawowych błędów początkującego i w przyszłości awansujemy do grupy bardziej pro
pozdrawiamy!