Od jakiegoś miesiąca interesuję się budową amatorskich silników rakietowych z rur PVC, i dążę do tego aby zbudować swój własny silnik.
Przeczytałem wszystkie tematy na forum o budowie tych silników oraz przyswoiłem dużo wiedzy ze strony Richarda Nakkaki, zaprojektowałem również ten silnik w SRM :
Wymiary i Kn ciśnienie Osiągi Wyniki tak się prezentuję.
I tutaj mam parę pytań,
Po 1, do wykonania tego silnika chcę użyć rury PVC 1-1/4" SCH40 tak jak wiele razy proponowano ją na tym forum i chcę się upewnić czy na pewno wytrzyma takie ciśnienie ?
Po 2, największy problem sprawia mi konstrukcja dyszy, w SRM jest podana średnica krytyczna oraz średnica wylotowa ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji ani o wartościach kątów dyszy (czytałem na stronie Nakkaki aby zrobić 60 Stopni kąt wlotowy oraz 15 Stopni kąt wylotowy, czy taka dysza by dobrze działała ?) ani o długości jaką powinna mieć dysza. Samą dyszę planuję zrobić z CX-5 a w średnicy krytycznej umieścić parę podkładek aby uniknąć znacznego poszerzania się średnicy krytycznej. W angielskiej wersji SRM jest zakłładka o Nozzle design i wyszło mi coś takiego: Ale nie mam pojęcia czy to jest optymalny kształt dyszy.
Po 3, zamierzam zrobić zatyczkę do rury również z CX-5 matując jej powierzchnię od środka oraz wywiercając dziury po bokach aby "zaklinować" zatyczkę, i zastanawiam się jaką grubość powinna mieć taka zatyczka aby wytrzymać ciśnienie oraz czy jest to dobry sposób na zatkanie PVC ?
Byłbym mega wdzięczny za pomoc.