W ostatnim poście na forum pisałem, że muszę od tych rakiet odpocząć, no i trochę czasu minęło(5 lat !). Ale co tam
Kilka danych technicznych:
Pojemność: 8.55L
Waga: 570g
Wysokość: 160cm
Prognozowana wysokość lotu: 2.4L wody przy 5.5 Bar ---->103m po 4.7s
2.4L wody przy 6 Bar----> 110m po 4.9s
Finalnie model prezentuje się tak:

No i nadszedł dzień startu.
Na początek trochę problemów technicznych, np. przepuszczająca uszczelka od dyszy (sparciała), oraz problemy uwolnienia rakiety przy starcie (mniej więcej już wiem co poszło nie tak). No ale w końcu poleciała, przy ciśnieniu ok. 5,2 Bar. Niestety od razu po starcie dość mocno zboczyła z kursu pionowego i poleciała w bok nie osiągając zakładanej wysokości a tylko około 50-60m. System odzysku rakiety zadziałał bez zarzutu i bezpiecznie wróciła na ziemię.
Podczas drugiego startu tym razem przy 5,6 Bar - rakieta znowu poleciała krzywo nie wykorzystując pełnego potencjału wspinania się w górę. Również tym razem SOR zadziałał bezbłędnie, choć muszę popracować nad samym spadochronem (kształtem i mocowaniem do rakiety).
Tego dnia cel nie został osiągnięty, ale sama rakieta ma w sobie potencjał. Muszę popracować nad statecznikami (aby były lżejsze), lepiej ją wyważyć i ulepszyć wyrzutnię startową. O dziwo klej sobie poradził (choć nie chcę uznawać tego za pewnik, bo nigdy nie wiadomo czy przy następnym starcie wytrzyma

Pozdrawiam!