Ciekawostki
Re: Ciekawostki
Dobrze byłoby gdyby polsa nawiązała współpracę z ptr.Z racji tego iż w ptr są ludzie którzy mają doswiadczenie praktyczne w budowie rakiet eksperymentalne
.
Pozdrawiam!Aleksander
Pozdrawiam!Aleksander
Pozdrawiam!Aleksander
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Marzyć można, w praktyce pewnie nic nie będzie z tej agencji.Sw21 pisze:Dobrze byłoby gdyby polsa nawiązała współpracę z ptr.Z racji tego iż w ptr są ludzie którzy mają doswiadczenie praktyczne w budowie rakiet eksperymentalne.
Pozdrawiam!Aleksander
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
-
stary Leszek
A ja myślę, że może z tego coś będzie.
Na początek, jako że mamy własną agencję proponuję:
NAZYWAJMY SWOJE RAKIETY PO POLSKU
Oczywiście nie dotyczy to modeli redukcyjnych.
Przykro mi gdy czytam o udanym modelu POLSKIEJ rakiety,
która nazywa się jakoś tam po Hamerykańsku.
Sam nie mam zbyt wystrzałowych pomysłów na nazwy i postanowiłem
nazwać swoje modele "Wisła".
Na początek, jako że mamy własną agencję proponuję:
NAZYWAJMY SWOJE RAKIETY PO POLSKU
Oczywiście nie dotyczy to modeli redukcyjnych.
Przykro mi gdy czytam o udanym modelu POLSKIEJ rakiety,
która nazywa się jakoś tam po Hamerykańsku.
Sam nie mam zbyt wystrzałowych pomysłów na nazwy i postanowiłem
nazwać swoje modele "Wisła".
Zobaczymy jak się będzie rozwijać ta agencja. Jak na razie ustalono budżet na 5-10mln.. Jak na 30 osób + 9 osób z rady agencji to słabo widzę jakieś dofinasowanie projektów zewnętrznych. Ja mam kontakt z ESA od 2009 roku ale jakoś nie widze osób garnących sie do współpracy (interesuja mnie projekty studenckie). Większość profesorów z naszych uczelni nie jest zainteresowana nowościami. Każdy ma nos wsadzony we własne sprawy i tego pilnuje.
Pytanie, czy PAK (polsa, tfu...) będzie zainteresowana budowaniem rakiet. Poza tym, nawet jeśli będzie, to ma zawodowców do pomocy - WAT, WITU, uczelnie, Mesko itd. Po co miałaby gadać z amatoramiSw21 pisze:Dobrze byłoby gdyby polsa nawiązała współpracę z ptr.Z racji tego iż w ptr są ludzie którzy mają doswiadczenie praktyczne w budowie rakiet eksperymentalne.
Ja bym właśnie zaczął od nazywania Polskiej Agencji Kosmicznej po polsku - stąd PAK a nie POLSA.stary Leszek pisze: NAZYWAJMY SWOJE RAKIETY PO POLSKU
Cóż, polska język nie dość, że trudna to jeszcze niepoprawna politycznie
Jeśli mowa o rocznym budżecie, to wychodzi 10-20 tyś zł miesięcznie na osobę - biedaczyskom nawet na miesięczne wyżywienie nie starczy, na zegarek będą musieli przez rok zbierać a co dopiero mówić o budowaniu rakiet...forsker pisze:Jak na razie ustalono budżet na 5-10mln.. Jak na 30 osób + 9 osób z rady agencji to słabo widzę jakieś dofinasowanie projektów zewnętrznych.
ESA, poza kilkoma rakietami nośnymi, nie jest zainteresowana kontekstem rakiet w swoich działaniach. Rozmawiałem niedawno z Dyrektorem ds. Edukacji (Hugo Maree), mówił, że poza działaniami PR typu konkurs can-satów lub właśnie projekty studenckie kontekst rakiet ich nie interesuje. Jak już mają te can-saty do wyrzucenia to zgłaszają się po pomoc do kogoś (przykładowo chłopaki od REXUS/BEXUS). Liczę, że na tym polu pojawi się kiedyś szansa dla PTR ale musimy najpierw mieć konkretną rakietę.forsker pisze:mam kontakt z ESA od 2009 roku ale jakoś nie widze osób garnących sie do współpracy (interesuja mnie projekty studenckie).
Pozdrawiam!
P.S. Tak wiem, że jakiś zgorzkniały dziś jestem.
Verex też przez głowę przechodzi mi myśl,że to może być niewypał,ale staram być optymistą(niezabardzo mi to wychodzi)
.
Pozdrawiam!Aleksander
Pozdrawiam!Aleksander
Pozdrawiam!Aleksander
To nie zgorzknienie. To rzeczywistość - niestety. REXUS-BEXUS ma super zaplecze. Podobnie program CanSat = Andøya Space Center. My jeszcze długo, długo nie będziemy mieć takiego zaplecza... Ale może warto o to powalczyćAdam pisze: P.S. Tak wiem, że jakiś zgorzkniały dziś jestem.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Myslę, ze POLSA jest agencją nastawioną na zarabianie poprzez "nieprzeszkadzanie" tym co się wkupili w łaski. W Polsce żyjemy, kochani...
Przeanalizowałem to jeszcze raz to wszystko i doszedłem do wniosku,że ptr to ptr,a polsa to polsa.Wierzę,że ptr kiedyś dotrze na100 km i wyżej ale już lot na 10km powinen mieć większy rozgłos.Polsa to będzie tylko pozornie pokazywać
"polaczką",że tu w polsce się coś profesjonalnie(nie amatorsko)
w tym kierunk zu robi.Staram się nie interesować polityką ale chyba ci z góry mają gdzieś polski przemysł kosmiczny.Przepraszam za pochopne rozpętanie dyskusji o współpracy i mam nadzieję że nieobraziłem kogoś poglądów.
Pozdrawiam!Alekdander
"polaczką",że tu w polsce się coś profesjonalnie(nie amatorsko)
w tym kierunk zu robi.Staram się nie interesować polityką ale chyba ci z góry mają gdzieś polski przemysł kosmiczny.Przepraszam za pochopne rozpętanie dyskusji o współpracy i mam nadzieję że nieobraziłem kogoś poglądów.
Pozdrawiam!Alekdander
Pozdrawiam!Aleksander