No i bomba. A nr konta mamy zgłoszony? Dobrze że teraz nam się udało, bo z tego co czytam to są plany żeby zaostrzyć kryteria.
Wracając do zdjęć, to ściągnąłem, przejrzałem i przebrałem jakieś 2GB zdjęć. Wybór nie jest taki prosty, generalnie z jednej strony za dużo pokasować nie można, bo każdy ma inne gusta i trzeba być obiektywnym, z drugiej strony z takiej ilości trzeba coś wybrać. Zatem kierowałem się teoretycznie obiektywnymi kryteriami:
- ulotka/plakat będzie ograniczonych rozmiarów, więc przekaz na zdjęciu musi być wyraźny, czytelny, duży, jednoznaczny
- większość ludzi nie będzie w stanie zrozumieć zdjęć czysto technicznych, więc takie odpadły od razu
- zdjęcia bardzo niskiej jakości, mocno poruszone czy z komórki - odpadły
- zdjęcia kontrowersyjne, np. z wybuchów, albo z osobami nie z naszego grona, ukazujące zbytnią amatorkę, fotograficznie niepoprawne, zbyt chaotyczne dla niewtajemniczonego albo nic konkretnego nie ukazujące itp. - odpadły
- wiele zdjęć było podobnych, tych samych obiektów albo z podobnych ujęć - tutaj starałem się wybrać takie które powinny wyglądać stosunkowo najlepiej w pomniejszeniu albo po skadrowaniu do mniejszych rozmiarów, na wydruk
Można by zawęzić jeszcze bardziej, ale drogą eliminacji zostało około 90MB zdjęć, co już można ogarnąć robiąc grafikę. Podzieliłem je na podfoldery ze względu na zawartość zdjęć, tak żeby wybrać po jednym z danej tematyki, zamiast kilka podobnych:
- ludzie - zdjęcia grupowe itd.
- na ziemi - przygotowania do startów, montaż rakiet, widoczna elektronika itd.
- starty - rakiety startujące, w locie, albo wracające
- osz - wiadomo
Link:
https://drive.google.com/file/d/0B1ZZls ... sp=sharing