Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadczalnej

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Re: Projekt edukacyjny ZSK Tczew - budowa rakiety doświadcza

Post autor: Tofifi »

Ja kiedyś robiłem symulacje współczynnika oporu, dla zaostrzonych i całkowicie tępych krawędzie. Do Ma0,95 współczynnik jest minimalnie większy, praktycznie nie zauważalny, za przy najmniej rakieta nie będzie się obracała, jednak zaostrzone krawędzie wyglądają co najmniej ładniej Obrazek
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Paul pisze:Uwazam ten profil za zbyt problematyczny, ktory wlasciwie nic nie daje. To tylko taka moja uwaga , gdyz w tej chwili prawie wszystkie rakiety posiadaja taki wlasnie profil
Myślę, ze łatwiej jest chyba zapewnić w miarę jednakowy szlif statecznika "na brzytwę, niż jednakowy profil liniowy po obydwu stronach statecznika. Nierównomierność kształtu może zaowocować różną siłą nośną co spowoduje obracanie się rakiety. Zresztą, to jest problem głównie dla rakiet wyczynowych. Dla rakiety która ma po prostu dobrze polecieć i elegancko wylądować, o kształcie stateczników często decyduje po prostu...estetyka.
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,
Kto tutaj mowi o szlifowaniu profili lotniczych ?Ja nie !!! Uwazam, ze dla tego typu rakiet, gdzie grubosc statecznika nie przekracza 5 mm najlepiej zostawic stateczniki
jako plaska plytka z rowno zaokraglonymi krawedziami. W sumie, to niech kazdy sobie robi jak chce.
Niepotrzebnie o tym wspomnialem.

Paul
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Dlaczego Paul niepotrzebnie?

Ktoś pobawił się symulację, wspomniano o jednej z przyczyn rotacji modelu... - zobacz ile rzeczy wypłynęło przy okazji.

Ciekawe jednak, że podczas symulacji w Open rocket zmiana profilu stateczników wpływa na wysokość lotu? A co jeżeli profil stateczników wpływa również na jakość opływu powietrza całego modelu? Zwłaszcza w pobliżu łączenia stateczników z korpusem.
Bodajże u Węgrzyna było,że głupia rurka na pręt wyrzutni może stanowić spory procent oporu całego modelu.
Free Your Mind
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

rafciodz pisze:Dlaczego Paul niepotrzebnie?

Ktoś pobawił się symulację, wspomniano o jednej z przyczyn rotacji modelu... - zobacz ile rzeczy wypłynęło przy okazji.

Ciekawe jednak, że podczas symulacji w Open rocket zmiana profilu stateczników wpływa na wysokość lotu? A co jeżeli profil stateczników wpływa również na jakość opływu powietrza całego modelu? Zwłaszcza w pobliżu łączenia stateczników z korpusem.
Bodajże u Węgrzyna było,że głupia rurka na pręt wyrzutni może stanowić spory procent oporu całego modelu.

A moim zdaniem bardzo ciekawa dyskusja się rozwinęła ;).

Rzeczywiście profil stateczników wpływa na wysokość lotu. Tworząc taki profil lotek kierowaliśmy się estetyką oraz symulacją z open rocket. Zgodzę się także z tym, że zaczepy do wyrzutni pogarszają opór, dlatego też postaram się zrobić wyrzutnię składającą się z trzech rurek aluminiowych, która pozwoli na pozbycie się wszelkich zaczepów na rakiecie, a co za tym poprawę oporu powietrza. Wyrzutnia nie wchodzi w skład projektu, lecz na pewno postaram się ją zbudować jeszcze do momentu startu rakiety. Przyda się także w późniejszych projektach, bowiem jej wysokość to ok. 240cm. Do rozpoczęcia budowy wyrzutni pozostaje jeszcze tylko kwestia rozwiazania problemu startów rakiet zarówno trzy, jak i cztero statecznikowych. Ale na to już mam wstępnie pomysł ;).

Pozdrawiam,
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Ciąg dalszy budowy ;)

Prace warsztatowe trwają i szybko zbliżamy się do końca budowy. Od poprzedniego postu na forum zostały wykonane następujące prace:

1. Zakup elektroniki i innych materiałów: GPS Tracker, kamera MD80, radio-zapalarka, oringi uszczelniające, spadochron 90cm niemieckiej firmy Klima wykonany z nylonu rip-stop

2. Została zalaminowana druga strona stateczników. Usterzenie zostało następnie zaszpachlowane i wyszlifowane, oraz zostały pomalowane podkładem w sprayu. Wyszło w miarę dobrze - pod pokładem prawie nie widać nierówności :)

3. Rury na korpus zostały docięte do ostatecznej długości. Część usterzeniowa została nacięta w odpowiedni sposób, by można było umiejscowić stateczniki.

4. Kosz silnikowy został wzmocniony dodatkową wręgą od strony dyszy - grubsza sklejka pozwoli na w miarę bezproblemowe przykręcenie kosza do korpusu.

5. Została zaprojektowana wyrzutnia wieżowo-prętowa. Pozwoli ona na pozbycie się wszelkich zaczepów startowych. Wyrzutnia umożliwia start zarówno rakiet z trzema jak i czterema statecznikami. Konstrukcja umożliwia starty rakiet o różnych średnicach. Wyrzutnia mierzy 2 metry wysokości, z możliwością rozbudowy do 4 metrów. Aktualny etap prac nad wyrzutnią: są już wszystkie elementy oprócz obręczy. Obręcze są cięte laserowo i powinny być gotowe najpóźniej w piątek.

Pozostaje jeszcze kupić altimaxa SD i zbudować kosz pod elektronikę :). Do końca lutego cały projekt powinien być już gotowy.

Zdjęcia:

1. Projekt obręczy wyrzutni w AutoCAD:
Obrazek

2. Radio-zapalarka o zasięgu do 150 metrów:
Obrazek

3. Stateczniki - zalaminowane, zaszpachlowane i oszlifowane:
Obrazek

4. Pomalowane podkładem:
Obrazek

5. Spadochron niemieckiej firmy Klima o średnicy 90 cm. Materiał nylon rip-stop, masa 28g.:
Obrazek

6. Kosz silnikowy i pierwsza przymiarka stateczników (to zdjęcie jest krzywe, a nie kosz ;) ):
Obrazek

7. Nacięcia w korpusie:
Obrazek

Obrazek

8. Przymiarka części silnikowo-usterzeniowej do korpusu rakiety:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam za słabą jakość zdjęć - postaram się zrekompensować wysokiej jakości relacji ze startu :)

Następny krok: wklejanie stateczników, szpachlowanie, stworzenie modułu odzysku rakiety, montowanie wyrzutni

Pozdrawiam,
Damian
Skiba

Post autor: Skiba »

Akurat chciałem zaprojektować wyrzutnię, ale jak widać juz nie muszę :smile: Skąd masz taki system odpalania? :razz: Ogólnie wszystko ładnie, cacy.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Skoro chcesz zrobić wyrzutnie, to i tak musisz zaprojektować elementy ;). Radio-zapalarke kupiłem za 80zł na www.sklep-militarny.com.pl. Generalnie jest to chiński plastik, ale grunt że działa.

W między czasie wykonałem jeszcze kilka prac - oszlifowałem końcówki rur, na rury położyłem podkład w sprayu, a głowicę pomalowałem na kolor krwisto czerwony. Niestety z powodu kiepskiego aparatu i słabego oświetlenia na zdjęciu głowica wyszła pomarańczowa.
Zrobiłem także roboczą przymiarkę rakiety, żeby móc zobaczyć jak całość będzie wyglądała kiedy będzie gotowa. Wyszło chyba nieźle :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Części w której będą stateczniki nie mazałem podkładem, bo i tak dojdzie tam jeszcze szpachla. ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
michalz21
**

Post autor: michalz21 »

Robi wrażenie
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Kolejna porcja informacji:

- mamy prawie całą elektronikę, oprócz kamery (która o zgrozo jest wysyłana prosto z Chin i czas wysyłki to 10 do 30 dni...) oraz Altimaxa (którego postaram się zakupić w ciągu najbliższego tygodnia). Elektronika którą posiadamy dzisiaj to: system zapłonu radiowego, tracker GPS, karta pamięci do kamery :wink:

- Stateczniki zostały wklejone w kosz silnikowy na Epidian 53, na krawędzi wręg dałem także klej cyjanoakrylowy.

- Kosz silnikowy został wklejony na epidian 53 do korpusu rakiety. Zostały także zaznaczone miejsca, w których trzeba będzie przewiercić, aby zamocować kosz już ostatecznie na wkręty.

- Miejsca łączenia stateczników z korpusem zostały zaszpachlowane

- Cały korpus rakiety został już pomalowany podkładem w sprayu

- Stateczniki zostały pomalowane na kolor czerwony (na zdjęciu znów wyszedł kolor pomarańczowy... nienawidzę swojego aparatu :evil: )

- Firma której zleciłem wycięcie laserowe obręczy do wyrzutni wbrew temu co o sobie piszą (szybkie terminy realizacji, profesjonalne wykonanie, wysoka jakość usług) wcale nie jest taka wspaniała... Za wycięcie 6 obręczy policzyli jak za złoto, po godzinie otrzymałem telefon że małe otworki nie mogą zostać wycięte, bo jak to miła pani określiła "sklejka im się pali" i otworek zamiast mieć 3mm średnicy, ma u nich 6mm średnicy. Obręcze miały być gotowe dzisiaj, ale dostałem kolejny telefon, że mają "problemy" i całość będzie gotowa w poniedziałek... A co do małych otworków - zamiast je wyciąć laserem zrobią grawer i będę musiał wiercić je samemu :evil: Coś czuję że w tej firmie więcej moja noga nie postanie.

Generalnie cały projekt zmierza już ku końcowi - jak dojdzie Altimax i kamera pozostanie już tylko zmontować kosz elektroniki, zamocować spadochron i można będzie startować. Lot testowy odbędzie się tak szybko, jak tylko to będzie możliwe, zaś lot projektowy przewiduję na koniec marca, albo początek kwietnia. Oczywiście każda relacja z lotu zostanie przedstawiona na forum :wink:.

Czas na zdjęcia.... niestety znów w kiczowatej jakości...

1. Tracker GPS którego użyjemy by odnaleźć rakietę po lądowaniu:
Obrazek

2. Malowanie stateczników oraz głowicy na kolor CZERWONY (na zdj. pomarańczowy niestety) - kadłub rakiety został jak widać oklejony taśmą malarską, żeby nie pomalować korpusu na czerwono - w końcu ma być biały! :smile:
Obrazek

3. Przymiarka rakiety bez wnętrzności :smile: - przed malowaniem stateczników; po wklejeniu kosza silnikowego i zaszpachlowaniu pachwin:
Obrazek

Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu, kiedy to będzie gotowa wyrzutnia :smile:

Pozdrawiam,
Damian

--=--=--= Edycja, godzina 22:21 --=--=--=--

W dniu dzisiejszym rakiecie została nadana oficjalna nazwa. Od dzisiaj rakieta będzie nosiła nazwę "Sagitta", co z łaciny znaczy "strzała". Nazwę zaproponował nasz nauczyciel koordynujący - Pan Jarosław Pióro.

Zaprojektowałem także kalkomanię, która zostanie naniesiona na rakietę. Projekt z Corela zostanie wycięty na ploterze laserowym w cienkiej, czerwonej folii samoprzylepnej, która następnie zostanie naklejona na biały korpus.

Projekt zawiera elementy takie jak: nazwa, zdobienia liniowe, zdobienia strzałkowe, nazwę szkoły

Screen z Corela:
Obrazek

Dla zainteresowanych - czcionka którą użyłem to Concielian Condensed.

Pozdrawiam,
Damian
ODPOWIEDZ