Wielkość dyszy (silnik z PCV)

Czyli serca naszych niebolotów !
Kodus
Nowy

Wielkość dyszy (silnik z PCV)

Post autor: Kodus »

Witam.

Nie jestem specjalistą w dziedzinie modelarstwa rakietowego. Trochę siedzę w pirotechnice, więc nie jestem zupełnym laikiem, ale mam problem...

Buduję dość dość duży silnik z PCV:

długość (bez dyszy): 500mm
średnica wew: 70mm

Paliwem będzie proch czarny. Jako, że silnik jest dosyć duży jak na domowe warunki, a produkcja prochu czarego (nie wspominając o kosztach) jest dosyć czasochłonna to chciałbym od razu zrobić profesjonalnie :P

Jaką dyszę zrobić do takowego silnika (chodzi mi raczej o wymiary), żeby otrzymać najwyższy ciąg?
I jaką siłę ciągu może mieć takowy silnik?

Od razu mówię, że silnik nie będzie wystrzelany w powietrze, więc nie martwić się o aerodynamiczne sprawy ;)
Paul
Supersonic PROFI

Re: Wielkość dyszy (silnik z PCV)

Post autor: Paul »

Witam,
Bez urazy, ale zapomnij o takim silniku. Z Twojego planu moze wyjsc tylko jedno BOMBA !!!
Dlatego nie matrwie sie o aerodynamike, a raczej o Twoje zdrowie.

Paul
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Paul ma rację. Przy takich gabarytach i takim paliwie pomocy raczej nie dostaniesz. Raczej nie uda się opanować silnika na p.cz o takich parametrach. Ryzyko (a właściwie pewność) wybuchu duże. Temat za parę dni zamykam.
Kodus
Nowy

W takim razie co zrobić, aby silnik miał impuls całkowity na poziomie 400-600 Ns. Może po prostu korpus wykonac z metalu, albo paliwo zmienić?
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Proszę się nie gniewać, ale z tym jest tak:
Skoro pytasz, to znaczy że nie jesteś doświadczonym modelarzem. Skoro nie jesteś doświadczonym modelarzem, to takie silniki nie są jeszcze dla Ciebie. Zacznij od podstaw, czyli silniki klasy B-G. A te można kupić.
Kodus
Nowy

Rzecz w tym, że ja potrzebuję mocniejszego silnika, a modelarstwem jakoś nigdy się nie interesowałem zbytnio. Rozumiem, że jestem nowy w tych spawach, ale może zamiast pisać mi, że to nie dla mnie, na serio coś mi doradzisz?

Byłbym bardzo wdzięczny :)
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Proch czarny to kiepskie paliwo, pomijając marne osiągi to jest bardzo niestabilne, więc doradzam karmelek. Najlepiej nie na zwykłym cukrze tylko na sorbitolu albo glukozie. I zacznij od silników w rurce PCW 3/4" albo 1". Na co Ci większy silnik?
Z doświadczenia wiem, że robienie od razu dużych silników nie ma sensu. 8 lat temu po zrobieniu kilku udanych małych silniczków wpadliśmy z kolegami na pomysł zrobienia silnika w rurze po dywanie średnicy 12cm. Wlazło tam 3 kg paliwa - saletry z cukrem zwilżonej denaturatem i ubitej. Jadnak w między czasie stwierdziliśmy, że to paliwo jest zbyt niestabilne (podobnie jak PCZ) więc je wydłubaliśmy i zaczęliśmy napełniać karmelkiem. Jako, że po karmelizowaniu ma prawie 2x większa gęstość to też napełnianie małymi porcjami trwało długo. W między czasie kolega przypalił kuchnię karmelkiem i nasz tajny plan podboju kosmosu (a raczej zagłady ziemi) się wydał. Na szczęście w tym momencie projekt trafił na śmietnik. Licho wie co by się stało jak byśmy odpalili rakietę zwiniętą z dwóch bristoli na silniku z 5kg paliwa.
Piszę to bo wtedy też miałem już pewne doświadczenie z pirotechniką i sobie myślałem: Ja nie dam rady zrobic najwiekszego silnika amatorskiego w Polsce?! :cool:
Teraz mi wstyd :oops:
ODPOWIEDZ