stanęły 2 wyrzutnie prętowe: 4mm do małych modeli z warsztatów i 7mm do modeli DartSilver: A1 i A3
czekając na starty - ciśnie już jest
Paulina i Kasia
rakiety: A3- długa czerwona z niebieską głowicą i A1 - kolorowa
A ciśnienie ... rośnie
instrukcja przed startem - model powstał w marcu / w pierwszej grupie/ ale nie latał
A teraz starty czyli to co tygrysy lubią najbardziej
Pierwsze poleciały modele z warsztatów - tutaj starty które udało uchwycić
Małe modele lądowały na taśmie
Wszystkie wylądowały bezpiecznie.
5 poleciało na silnikach C15-6 od Sornowskiego,
1 - czerwony Dzig z białą głowicą - na silniku D15-7.
To był bardzo wysoki lot a model z trudem odnaleziony - Tomek /PTR/ z buta pokonał błotny rów - słowa uznania
Paulina z odzyskanym Dzigiem a w tle Kasia i A1 składane na wyrzutni
A1 ustawione, uzbrojony UWS, zapłonnik ROSa podłączony - chwila na instrukcje - schodzimy z pola startowego
a ciśnienie rośnie ... ponoć ptaki śpiewały, ja nie słyszałem
Głośne odliczanie: 3, 2, 1, start .... poszła .... chwila prawdy dla tych co robili i dla instruktorów. Równo, z minimalną rotacją, osiągnęła pułap, położyła i zaczęła pikować. Przyznaję, że sam miałem adrenalinę pod paznokciami bo UWS był skalibrowany na minus 60 stopni. Otwarcie w drodze powrotnej wynika w tym przypadku z konstrukcji zasobnika pcz. Już myślałem, że coś jest źle kiedy otworzył się seledynowy spadochron. Pojawiły się sapnięcia, piski i ufy, czyli zapanowała radość na widowni.
Rakieta jest szybsza od fotografa
Przyszedł czas na drugą premierę Pauliny. Tym razem rakieta A3 wykonana wspólnie z drugą Kasią.
Przygotowania zapłonników
Kasia i Paulina
Zbroimy UWS: "Trzymaj zasobnik pcz poniżej wzroku".W tle - na wyrzutni - dolna część A3 z zasobnikiem spadochronu
Ciśnienie znowu rośnie
Wszystko ustawione, małe przypomnienie: "wszyscy obserwują start i lot rakiety", odliczanie, zapłon, start.
Dynamicznie, równo, jak ... słupek. Osiągnęła apogeum i zaczęła wracać. I tu zaskoczenie: model nie odwrócił się głowicą do dołu tylko zaczął opadać/cofać się. UWS był ustawiony na +5 stopni Wsch-Zach - konstrukcja zasobnika pcz. Model nabierał prędkości i zaczął drgać. Wtedy zadziałał UWS. Pojawił spadochron a widownia sapnęła. Ja też.
Start A3
cdn

\