Z czego może być zbudowany model rakiety??

czyli zaczynamy zabawę!
mateusz97r
Nowy

Post autor: mateusz97r »

Z jakiego matriału mogę wykonać rakiete Freedom 7 aby wyglądała jak realna tylko że zmniejszona. Ogólnie jak i z czego zrobić detale np rózne kolory różne wzory itp chodzi mi o dokładny opis jak zrobić model rakiety freedom 7 na wysokość okolo 1 metra z detalam

Foto: http://modelrocketbuilding.blogspot.com ... -7_19.html
na tym zdjęciu jest przykładowa rakieta freedom 7 czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak i z czego ją wykonać aby tak wyglądała tylko żeby była większa tak na wysokość 1 metra .

Jak dotej pory robiłem modele ale tylko takie aby mogły wystartować a teraz chcę wykonać taki model który będzie mógł być jako model do oglądania na pokaz a nie do wystrzału .

Jestem w tych sprawach zielony wiec prosze was o pomoc!!!
[edit]
Poprawiłem tytuł - nie wymagamy tutaj niewiadomo czego, ale prosiłbym choć rzucić okiem na to co się napisało - dochodziem minutę o co kaman w temacie było ...
"Z czego mozy bec zbudowany model rakiety"
rafciodz
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

re Z czego może być zbudowany model rakiety??

Post autor: jaskiniowiec »

Zadajesz dość trudne pytanie. Dlaczego? Bo właściwą odpowiedzią jest: "model robi się z tego co się znajdzie lub kupi i co się do tego celu nadaje". Oczywiście są pewne standardy. Korpusy modeli robi się z:
- kartonu (kupuje się lub zwija samemu rury z papieru)
- balsy (zwijana)
- laminatu (zwija się cienkie płótno szklane na żywicy)
- PCW (czasem trafi się cienkościenne rurki o właściwej średnicy)
- metody kombinowane (np laminowanie rur z balsy)
Stateczniki robione są z:
- balsy
- laminatu
- tworzyw sztucznych (styrodur, poliwęglan, pleksi)
- sklejki
Głowice robione są z:
- laminatu
- twardych pianek poliuretanowych
- papieru
- drewna ( w tym z balsy)
- kształtki z tworzyw (np czasem zdarza się głowica np z opakowań)

A tak naprawdę, to czytaj forum, zajrzyj KONIECZNIE do działu "Literatura". Szczególnie polecam pierwszy link zakończony MR. To książka Modelarstwo Rakietowe pana Węgrzyna. Dobra pozycja z odpowiedziami na Twoje pytania.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Ja bym zaczął najpierw od wymiarów/przeskalowania.

Znając wymiary można się rozglądać i szukać czegoś co spełnia wymagania, potem sprawdzić jak wytrzymałością, wagą.

Lub jak będą spore trudności z wyborem materiału pod wymiar, to zrobił to odwrotnie - rozejrzał co się nadaje i pod to dobrał skalę.

Tak też zrobiłem w moim przypadku, o czym napisze pod koniec tygodnia.
Awatar użytkownika
yarco
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Kontakt:

Re: Z czego może być zbudowany model rakiety??

Post autor: yarco »

Małe sprostowanie co do nazwy powinno być Mercury Redstone Freedom 7. A na początek tak jak przedmówca napisał zaczyni od dokumentacji zdjęcia, rysunki, plany. Potem zobacz jakimi dysponujesz materiałami np. rurę na korpus itp i wtedy przeliczysz wymiary oryginału do odpowiedniej skali dla uzyskania modelu 1 metrowego. Rakieta tej wielkości będzie posiadała już wiele szczegółów nity, włazy spawy, śruby itp elementy konstrukcji. W sieci na temat tej rakiety znajdziesz wiele publikacji które na pewno ci się przydadzą w budowie modelu. Poniżej linka do papierowego modelu można zobaczyć w rozwinięciu w jakich miejscach znajdują się poszczególne detale. Powodzenia w budowie

http://www.cardinspace.com/images/models/cis2mr3.pdf
"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"

ODPOWIEDZ