Dlaczego Sorbitol?

czyli zaczynamy zabawę!
Gooben
**

Dlaczego Sorbitol?

Post autor: Gooben »

Witam czy może ktoś wyjaśnić dlaczego paliwo sorbitolowe ma być łatwiejsze w prygotowaniu? Rozumiem że temperatura topnienia jest niższa niż sacharozy jednak KNO3 to nadal ponad 340 stopni. Czy rzeczywiście jest duża różnica?

POzdrawiam
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Dlaczego Sorbitol?

Post autor: ArturroKRK »

Kwestia tego że tak na prawdę zwykłe paliwo na sorbitolu czy cukrze wytwarza się bez stapiania saletry...

Paliwo nazywa się "karmelkowe" ponieważ stapia się cukier, nie saletra :) Zazwyczaj wygląda to tak: rozpuszczasz zwykły cukier lub sorbitol, dodajesz saletry i wtedy już formujesz ziarno paliwa.

Ja np. wolę sorbitol od cukru ponieważ dużo łatwiej formuje się ziarna paliwa. Sorbitol się szybciej rozpuszcza, szybciej można dodać saletry , co przekłada się na niższą temperaturę - można formować paliwo bez poparzenia rąk :) Dosłownie można ją formować jak plastelinę
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Sorbitol ma większą lejność więc dokładniej wypełni formę i bez prasowania.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Faktem jest, że sorbitol umożliwia wytworzenie karmelki nawet na łaźni wodnej. Dobra metoda jest stopić sorbitol (solo - nawet na gazie), a następnie zdjąć go z piecyka i dopiero wtedy dodać saletrę. Spokojnie da sie to wymieszać, a po lekkim schłodzeniu do konsystencji kitu, można ziarna formować nawet w rękach. Duuuuży komfort.
Gooben
**

O panie dzieki ci za Sorbitol:) Wlasnie testowałem proces produkcji paliwa na sorbitolu , a tak na prawde tu UWAGA: na pastylkach Fiesherman's Friend - zawierają 98 gram sorbitolu na 100 gram. Pali się ale nieciekawie tzn. przerywa musze podpalac ponownie. Jak myslicie czy to spowodowane nie czystym sorbitolem?

Ale wrażenia z topienia tego w porównaniu do cukru to jakaś PRZEPAŚĆ- wygoda 1000 % wyższa, chyba każdy początkujący powinien na tym Sorbitolu robić.

Dzieki ludzie - otwieracie oczy :)

Pozdro
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

Albo wynikało to z proporcji, albo z dokładności wymieszania, wątpię żeby 2% "zanieczyszczenie" miało wpływ - o ile pieczywie jest tam 98% sorbitolu.
Jak mocno rozdrobniłeś Kno3? jakich proporcji użyłeś?
Gooben
**

35/65 sorbitolu nie rozdrobniłem bo i tak sie stopił a kno3 w młynku do kawy, co najlepsze wczoraj zrobiłem z niezmielonego kno3 i było lepiej ale już ktoś o tym pisał na forum, może za mała porcja bo zrobiłem tylko 10 gram paliwa?
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Dwie możliwości: za dużo wilgoci, albo wpływ tych 2%.
Tofifi, 2% potrafi mieć duuuuże znaczenie.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

Mam pytanie - dwa razy odlewałem paliwo 65/35 KNO3/Sorbitol. Dokładnie zmieszałem składniki, wsypałem do garnka, zalałem małą ilością wody i zacząłem mieszać. Gdy mieszanka osiągnęła "odpowiednią" gęstość, odlałem paliwo do formy.
Mieszanka schnęła ponad tydzień, a paliwo nie uschnęło do końca. Ile to paliwo musi schnąć? Czy dodanie około 2g węgla skróci czas suszenia ziarna?
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

A po co dodawałeś do tego wody? To nigdy nie wyschnie (ani nie uschnie bo nie jest roślinką :smile:). Sorbitol ma tą właściwość, że jak złapie wodę to wysuszenie bez obniżania ciśnienia lub wygotowania wody ze stopionej masy jest praktycznie niemożliwe. Dlatego jest szeroko stosowany w wyrobach cukierniczych jako środek utrzymujący wilgotność.
ODPOWIEDZ