Hejo
Jako że zabawę z modelarstwem rakietowym i w ogóle modelarstwem dopiero zaczynam mam kilka pytań na temat konstrukcji samej rakiety, walkę z silnikiem zostawiam sobie na sam koniec.
Przechodzę więc do rzeczy.
Chce zbudować rakietę z tub po papierze do plotera - średnica zew to 57mm, ścianki w tubach są różne - jedne mają 2mm grubości inne 4, długość rur jakie posiadam to ~30cm, 42cm, tuby są dość twarde. Napęd docelowo paliwem karmelkowym.
1. Czy impregnacja papieru szkłem wodnym wystarczy?
2. Czy jak na początek nie przeginam ze średnicą?
3. Jak dobrać lotki?
4. Czy szpica może być zrobiona z twardego styropianu?
5. Gdzie powinien znajdować się środek ciężkości rakiety gotowej do startu?
Poradzicie coś?
Początkujący potrzebuje pomocy :)
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Re: Początkujący potrzebuje pomocy :)
- Impregnacja szkłem wodnym? A po co? Ciężkie, kruche, rozpuszczalne w wodzie, żrące....Zastosuj lakier poliuretanowy do podłóg lub bezbarwny lakier nitrocelulozowy (kapon, capon)
- Ze średnicą nie, z grubością korpusu tak. Wyjdzie Ci ciężka rakieta, marne pułapy, wymagane mocniejsze silniki.
- Zależy od położenia środka masy.
- Wygodniej będzie z twardego
- Im bliżej środka tym lepiej, bo daje to mniejszą potrzebną powierzchnię lotek.
Na "poradzicie coś" powiem tak: zacznij od silniczków fabrycznych i lekkiej, papierowej rakiety. Zanim zrobisz udany, pewny i krzeoki silniki z karmeli, to pewnie troche czasu minie. A tak, to już będziesz miał troche frajdy i doświadczenia z budowa modeli i kwestiami stateczności.
- Ze średnicą nie, z grubością korpusu tak. Wyjdzie Ci ciężka rakieta, marne pułapy, wymagane mocniejsze silniki.
- Zależy od położenia środka masy.
- Wygodniej będzie z twardego
- Im bliżej środka tym lepiej, bo daje to mniejszą potrzebną powierzchnię lotek.
Na "poradzicie coś" powiem tak: zacznij od silniczków fabrycznych i lekkiej, papierowej rakiety. Zanim zrobisz udany, pewny i krzeoki silniki z karmeli, to pewnie troche czasu minie. A tak, to już będziesz miał troche frajdy i doświadczenia z budowa modeli i kwestiami stateczności.
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Re: Początkujący potrzebuje pomocy :)
Wg mnie 4mm grubości rura to "gruba" przesada. Ponadto taka rura na pewno jest bardzo ciężka, wiem z doświadczenia. Na początek, na pewno ścianka tuby grubości 1mm powinna wystarczyć.
Odsyłam do strony: Księga rakiet ---> http://www.ksiega_rakiet.republika.pl/glowna.html
Możesz tam znaleźć zdecydowaną większość potrzebnych informacji. Resztę z pewnością znajdziesz na forum.
Proponuję poprzeglądać dział " Własne modele rakiet" i popatrzeć jak poszczególni członkowie forum budowali swoje rakiety. Znajdziesz dużo opisów, zdjęć, liczb, które mogą Ci się przydać w projektowaniu
Pozdrawiam
Odsyłam do strony: Księga rakiet ---> http://www.ksiega_rakiet.republika.pl/glowna.html
Możesz tam znaleźć zdecydowaną większość potrzebnych informacji. Resztę z pewnością znajdziesz na forum.
Proponuję poprzeglądać dział " Własne modele rakiet" i popatrzeć jak poszczególni członkowie forum budowali swoje rakiety. Znajdziesz dużo opisów, zdjęć, liczb, które mogą Ci się przydać w projektowaniu
Pozdrawiam