Rakieta o napędzie wodno-odrzutowym

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
yarco
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Kontakt:

Rakieta o napędzie wodno-odrzutowym

Post autor: yarco »

Korzystając z kilku cieplejszych dni naszego "wspaniałego lata" postanowiłem zbudować a właściwie zmontować z tego co było pod ręką rakietę na wodę. Pomysł stary jak świat a prostota i efekt bardzo zadowalający.

Do zbudowania potrzeba na będzie:

1. butelka po napoju najlepiej z korkiem tzw. "niekapiem" będzie to nasz silnik
2. pianka do izolacji rur na korpus rakiety o średnicy butelki
3. kawałki pianki na stateczniki można wykorzystać tacki po produktach spożywczych
4. taśma dwustronnie klejąca do zamocowania stateczników
5. piłeczka z tworzywa na głowicę
6. taśma montażowa do połączenia elementów
7. przewód igelitowy do połączenia pompki z wentylkiem ja wykorzystałem króciec do pompowania materaca
8. urządzenie do pompowania ja wykorzystałem kompresorek od lodówki ale z powodzeniem nada się zwykła pompka samochodowa

A oto krótka relacja z pierwszego startu naszej pierwszej wodno-powietrzej rakiety

Obrazek
chwila dla reportera
Obrazek
butelka napełniona jest w 1/3 objętości wodą

Obrazek
montaż na stanowisku startowym
Obrazek
mała korekta pochylenia kąta
Obrazek
odliczanie 3 2 1
Obrazek
start
Obrazek

start przebiegł pomyślnie rakieta też nie ucierpiała po upadku z około 15 metrów. Obrazek
"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"

Paul
Supersonic PROFI

Re: Rakieta o napędzie wodno-odrzutowym

Post autor: Paul »

Witam,
Z tego co wiem, to jestes chyba pierwszym - na naszym forum- rakieciarzem wodnym w Polsce.
Rowniez uwazam, ze jest to bardzo widowiskowe i jak juz sam zauwazyles, jest to rowniez wspaniala zabawa dla dzieci.
W polsce ten system napedu rakiet nie jest zbyt popularny, ale w Niemczech jest wiele osob ktore zajmuja sie walacznie rakietami wodnymi. Jezeli jestes zainteresowany wlasnie takimi rakietami, to moge Ci podeslac pare linkow, gdzie
znajdziesz instrukcje budowy rakiet lacznie z systemem odzysku - spadochron. Wolne opadanie rakiety na spadochronie jest oczywiscie dodatkowa atrakcja tego - moim zdaniem- wspanialego hobby.

Pozdrawiam
Paul

Ps.
Witamy na forum :wink:
Awatar użytkownika
yarco
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Kontakt:

Post autor: yarco »

Zauważyłem, że mało popularne są u nas rakiety na wodę a przecież nasz rzec można z dzieciństwa mentor budowy zabawek Adam Słodowy opisał w swojej książce budowę takiego modelu. Widziałem na niemieckich forach i YouTube co można z taką rakietą zrobić. Rekord wysokości jeśli się nie mylę to ponad 600 metrów.

Ps. nie taki nowy jestem mam tu dwa tematy tylko od kiedy strona zmieniła adres zostałem jako gość i teraz nie wiem jak je sobie przypisać.

pozdrawiam
"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Super robota! jeszcze lepcem kamerkę przyczepić !
ODPOWIEDZ