silniki Ericha

Czyli serca naszych niebolotów !
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

silniki Ericha

Post autor: Erich »

Wznowiłem prace nad silnikami rakietowymi. Zaczynam od małych rakiet. Docelowo chcę uzyskać silnik klasy C.

W teście statycznym nr 1 wykonałem podrasowaną kopię swojego pierwszego silnika rakietowego. Masa całkowita 4 g, dysza 2 mm. Paliwo karmel 64/36. Odpaliłem i... CATO :lol: za cienki korpus. I zatkało dyszę resztkami lontu. Czyli jesteśmy w domu.
http://www.youtube.com/watch?v=O4vlIs_HDBs
Drugi test zakończył się wyrwaniem dyszy - bo była za słabo przyklejona. Trzeci - częściowy sukces: 0,3 N ciągu, byłby większy gdyby nie erozja dyszy. W czwartym przez przypadek dodałem katalizatora - tlenku żelaza, bo kruszyłem karmel zardzewiałym elementem. Paliwo spaliło się bardzo szybko, nie pomierzyłem ciągu bo waga-hamownia się wyłączyła.
Piąty silnik jeszcze nie jest gotowy. W tym przypadku dysza będzie wzmocniona cienką blachą, co powinno zapobiec erozji.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Silnik EE-05
długość: 55 mm
średnica wewnętrzna: 10 mm
dysza: 3 mm
paliwo: karmel 34/66
masa: 6 g
ciąg: 0,2 N
klasa: 1/4 A

test w locie: rakieta średnio stateczna, zapomniałem posprawdzać Cp i Cx;

http://www.youtube.com/watch?v=VqCw2s7AGI0
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: silniki Ericha

W końcu udało mi się udoskonalić mój silnik, i uzyskałem mały silnik modelarski. Słaby, ale od czegoś trzeba zacząć.
Odpaliłem na nim model Angel 2 - jest to odchudzona wersja Angel 1. Posiada wymienne łoże, dla silników różnych rozmiarów.
Obrazek
Obrazek

Film z lotu Angel 2 na silniku EE-07:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=csO8Ioz5OlI[/youtube]
Po krzywej balistycznej :wink:
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

No i super :) Wszystko pięknie poszło... teraz tylko system odzysku i pierwsza w pełni powtarzalna rakieta gotowa :)

Ładny silniczek swoją drogą :)

GRATULUJĘ
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Też przyłączam się do gratulacji. Silnik jak widać szybko "zaskakuje", ma ciąg krótki, ale treściwy. Jeśli silnik będzie powtarzalny w produkcji, to można mówić o pełnym sukcesie.
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

ArturroKRK pisze:GRATULUJĘ
jaskiniowiec pisze:Też przyłączam się do gratulacji.
DZIĘKUJĘ :mrgreen: to dodaje motywacji do dalszego działania :)
ArturroKRK pisze:teraz tylko system odzysku i pierwsza w pełni powtarzalna rakieta gotowa :)
Jak opracuję większy i mocniejszy silnik, to będzie pewnie kolejnym krokiem.
jaskiniowiec pisze:Jeśli silnik będzie powtarzalny w produkcji, to można mówić o pełnym sukcesie.
Wyprodukowałem już 3 sztuki. 2 działały bez zarzutu (na hamowni i wczorajszy lot), trzeci - poleżał nockę, paliwo zamokło (higroskopijność), czas spalania wydłużył się 3-4-krotnie. I wiadomo, parametry i pułap poszły bardzo w dół. Ale to było częściowo do przewidzenia, karmel powinno się odpalać najlepiej od razu po załadowaniu do silnika.
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

No i prace postępują. Silnik EE-09 miał mieć 1 N ciągu, a osiągnął 3 N ! Ma kopa. Oto test statyczny:
http://www.youtube.com/watch?v=qhgMPhEqKuQ

Niedługo testy w locie. Zapowiada się ciekawie :D
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Pierwszy lot Delta 3. Pułap w granicach 50-100 m, nie wiem dokładnie ile, bo niezainhibitowałem powierzchni tak, jak było przewidziane w projekcie.
http://www.youtube.com/watch?v=fHy_n2C9cpg
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Bardzo fajnie. Można powiedzieć, że Erich von Underforest osiąga co raz lepsze wyniki.
to the open space
Erich
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

PIOTR pisze:Bardzo fajnie. Można powiedzieć, że Erich von Underforest osiąga co raz lepsze wyniki.
Człowiek się stara jak może ;)

Długo nic nie pisałem, bo starałem się dopracować silnik - problemy z inhibitacją. Po kilku CATO postarałem się aby przeprojektować silnik tak, aby nie trzeba było inhibitować a uzyskać podobne parametry. No i się chyba udało, ale moja waga hamownia chyba szwankuje (po kilku CATO to chyba normalne Obrazek ) i nie pomierzyłem ciągu... aczkolwiek wizualnie i dźwiękowo test wyglądał jak przy teście 3 N. Trzeba będzie coś wymysleć....
Teraz problemem jest hamownia.
ODPOWIEDZ