Rakieta Naddźwiękowa RTP3

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Rakieta Naddźwiękowa RTP3

Post autor: andżej »

Powiem tak, nie mamy nic przeciwko umieszczeniu naszych filmów na Youtubie.
Nie znamy się na marketingu więc do tej pory tego nie robiliśmy ale może pora iść z duchem czasu :neutral:

pozdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Umieszczanie na Youtubie filmu ma jedną niezaprzeczalną zaletę - można go umieszczać bezpośrednio na stronach i forach internetowych i od razu widać, co dany filmik pokazuje. :smile:
W nasz kanał PTRowskim wrzuciłem ostatnio kilka filmów. Jeśli ktoś nie widział, to zapraszam tutaj : http://www.youtube.com/user/PTRakietowe?feature=mexp
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

hym, a mi zroził siętaki ciekawy pomysł :mrgreen: na filamch gdzie kamera śledzi spadającą rakietę poza chmurami nie widać nic.

Może warto by pomyślęć o tym, że jak silnik zgaśnie to zapala się jakaś flara czy coś? :mrgreen: zawsze łatwiej śledzić gdzie wylądowała
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Ryzyko. Wyobraź sobie rakietę lądującą w lesie z zapaloną flarą. Od biedy mogła by być świeca dymna, bo to nie otwarty ogień.
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

jaskiniowiec pisze:...Od biedy mogła by być świeca dymna...
Ze strony Pomorzan (odpisuję do Tofifi bo wiem, że Jaskiniowiec to zna/wie/ba chyba nawet był na miejscu)
"ad.2 Całkowitą pomyłką okazało się zastosowanie świec dymnych wewnątrz korpusu rakiety. http://www.rakiety.pomorze.pl/foty/V105.swiece.jpg
Zawiodło zabezpieczenie termiczne z wełny mineralnej i malowanie komory szkłem wodnym. Zawiodło także opóźnienie zapłonu kolejnych świec za pomocą lontu - trzy świece odpaliły prawie na raz. Pomimo to lot na pułap był ledwie widoczny, a podczas opadania rakiety dymu nie było widać. Efektem zastosowania świec jest zniszczona górna część korpusu rakiety. Model nie rozpadł się tylko dlatego że korpus był laminowany włóknem szklanym."

Obrazek
Nie ma co udziwniać. Jakbyś chciał włożyć flarę to musiałbyś po 1 do silnika, 1 do korpusu i pewnie 1 do głowicy (żeby tlko po 1...).
Jest GPS i jest radionamiar - jest pewnie i bezpiecznie. A to. że Pomorzanie lubują się z chińczykami (u nich gpsy chodzą na lewo :wink:) to już całkiem inna historyja.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

aha okej panowie, to sobie odkreślę że to głupi pomysł :grin:
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć
Tofifi pisze:aha okej panowie, to sobie odkreślę że to głupi pomysł :grin:
Flara faktycznie nie jest dobrym pomysłem, jednak problem obserwacji rakiety po ustaniu ciągu silnika jest poważny. Porażką skończyło się zastosowanie świec dymnych w korpusie rakiety RTP1, jednak gdyby dym wydobywał się z dyszy silnika po zakończeniu pracy wszystko byłoby dobrze. Dlatego właśnie wielu producentów silników stosuje świecę dymną np. wkręcaną w zatyczkę silnika. W kolejnym projekcie RTP4 planowanym na październik 2011 świeca dymna pojawi się i będzie zastosowana w taki właśnie sposób.

pzdr
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Ciekawa sprawa. Patrząc po raz kolejny na filmik OSZ z RTP3 można zauważyć, że w zakresie czasu 12;07;47 do 12;07;49 mamy odwrotny kierunek wirowania rakiety. Początek zmiany kierunku ma charakter gwałtowny, powrót ma już charakter płynny. Nie jest to czasem związane z wejściem w lot naddźwiękowy? Takie coś może się pojawić przy oderwaniu się strug powietrza od lotek. Dopóki powietrze opływa lotki, to na skutek kształtu powierzchni może pojawić się siła nośna z jednej strony i co za tym idzie - obrót. Po minięciu pewnej prędkości, na krawędzi natarcia dochodzi do stworzenia się stożka aerodynamicznego. Powierzchnia lotek może być niejako "w cieniu". Wtedy ważniejszy będzie profil krawędzi natarcia, który może spowodować obrót w innym kierunku.
gumis
Nowy

Post autor: gumis »

Co macie na mysli mówiąc "radionamiar"?
Jestem modelarzem, startuję w kategorii modeli swobodnie latających F1A.
Jak to modele swobodnie latające, zdarza im się latać dosć swobodnie i... daleko. Dlatego używamy takich cudeniek:
http://www.faifreeflight.org/index.php? ... &Itemid=34

Są to parogramowe nadajniki robiące "bip". Korzystając z krótkofalówki, która pokazuje moc sygnału można całkiem precyzyjnie szukać modelu. Korzystając z tego znalazłem raz model który odleciał dobre parenascie kilometrów od miejsca startu, a po drodze przedzierałem się przez rzekę i parę lasków. Sygnał jest praktycznie zawsze (choć zwykle znikomy, ale on też potrafi dużo mówić), chyba że antena zostanie zasłonięta w jakis niefortunny sposób. Ale wciąż, wtedy mając azymut i odbiornik można naprawdę dużo zdziałać. Połączenie paralotnia + odbiornik też czyni cuda.

Jesli będzie to dla was jakkolwiek pomocne, proszę o kontakt pod adresem pgumienny (na) gmail.com. Mogę dać różne porady i tricki jak za pomocą tego znajdować modele/rakiety.

Przyszedłem z wykopu i pewnie za chwilę zapomnę o tym forum :(. Chociaż wątek przeczytałem cały i był naprawdę ciekawy. Jakis newsletter by się przydał ;)
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam,

Postanowiłem wskrzesić RTP3 która uległa połowicznemu zniszczeniu po kwietniowym locie. Górny nieuszkodzony człon po przemalowaniu powędrował do rakiety RTP4 więc zbudowałem go od podstaw. Jeżeli chodzi o część silnikową to łoże silnika zostało odzyskane i po wklejeniu 2 uszkodzonych stateczników wykorzystane ponownie. Plastikową głowice kupiłem na RJD 2011.
Obrazek

Rakieta wystartowała we wrześniu na Festiwalu Meteora 2011. Niestety z powodu niepewnego zadziałania silnika lotu nie można zaliczyć do specjalnie udanych. Rakieta podskoczyła na wyrzutni po spaleniu zapalnika i opadając wbiła się w kartonową rurę dystansową. Po kilku sekundach silnik zaskoczył i lot odbył się z dodatkowym "wyposażeniem" które znacznie "poprawiło" własności aerodynamiczne.
Obrazek
Po chaotycznym locie na około 300m rakieta wylądowała na spadochronie pilocie. Spadochron właściwy nie wyskoczył z korpusu pomimo że głowica została wypchnięta. Rakieta nie ucierpiała.

Film: http://www.rakiety.pomorze.pl/filmy/V111.RTP3.and.avi

pozdr
ODPOWIEDZ