Silniki.

czyli zaczynamy zabawę!
mateuszw106
Kontakt:

Post autor: mateuszw106 »

Mataus się pytał o przerwę między ziarnem paliwa a dyszą, a nie o przerwy między bloczkami...
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Wszystko o czym piszecie jest juz przedyskutowane na forum, wyjasnione swietnie - wystarczy poszukac.

Natomiast co do twojego stwierdzenia bijacego po oczach:

<span style="font-style: italic"><span style="font-weight: bold">ZACISK</span>

<span style="font-weight: bold">Jest to proporcja powierzchni spalania paliwa do powierzchni przekroju dyszy w najwęższym jej miejscu, czyli w średnicy krytycznej</span>. Wartość bardzo ważna, bo właściwy dobór tej proporcji umożliwia nam uzyskanie właściwego ciśnienia pracy silnika rakietowego . A wiadomo: za małe ciśnienie - nie poleci, za duże - Buum! Wielkość zacisku jest dla założonego ciśnienia pracy zależne od rodzaju stosowanego paliwa rakietowego.</span>

Skopiowane z: http://ksiegarakiet.jaskiniowiec.strefa.pl/

Przeczytaj to 10 razy powoli, postaraj się zrozumieć i wtedy odpowiedz sobie jakich poprawek w obliczeniach musisz dokonać względem zacisku jeśli jest puste miejsce w komorze spalania (żebyś nie przeoczył to pozwoliłem sobie pogrubić)...
mateuszw106
Kontakt:

Placydo, jeśli uraziłem Cię moją niewiedzą to przepraszam. Na moje usprawiedliwienie powiem tyle, że interesują mnie informacje, które kiedyś będę potrzebował, jeśli nie widzę takiej potrzeby to nie wiedzę też potrzeby zaśmiecania tym sobie pamięci.

Reasumując - Nie wiedziałem jakich trzeba dokonać zmian, bo nie było mi to kiedykolwiek potrzebne.
placydo
PROFI

Hej

Nie uraziles mnie i ja mam nadzieje, ze nie urazilem Ciebie. No to jaka bedzie odpowiedz? :wink:
mateuszw106
Kontakt:

No to według mnie, trzeba odjąć powierzchnię "pustą" od powierzchni ziarna paliwa. Czyli tak samo jak przy obliczeniu zacisku odejmuje się powierzchnię kanału.

Dobrze rozumuję ?
placydo
PROFI

ZACISK

Jest to proporcja powierzchni spalania paliwa do powierzchni przekroju dyszy w najwęższym jej miejscu, czyli w średnicy krytycznej.
mataus
*

Post autor: mataus »

Dziękuje wszystkim za pomoc,wiele mi wyjaśniliście.Mam jeszcze jedno pytanko.Czy zacisk w silniku powinien zostowac na takim samym poziomie,np.zacisk 100 czy ma rosnąć z małego na większe np z 40 do 100.Jak to z tym jest,widzialem kilka silników w internecie wraz z wykresami z SRM i na wykresie zacisk rósł z małej do większej wartości.
POczatkujacy

Post autor: POczatkujacy »

Poczytaj temat "Silnik z rurki pcv". Tam masz o zaciskach, jaki początkowy i wogóle.
mataus
*

Post autor: mataus »

Przczytałem wszystkie tematy jakie znalazła szukajka ale nic nieznalazłem.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Zacisk najlepiej aby pozostał stały. Od wielkości zacisku zależy ciśnienie w silniku, więc stały zacisk to stałe ciśnienie. Oczywiście w realu trudno o zupełnie stały zacisk, stad tez zmienia się on trochę w czasie. Rzecz w tym, by te zmiany nie były za wielkie. Inaczej mówiąc: ciśnienie nie powinno spadać poniżej wartości która zapewnia dobra pracę silnika (zależne od paliwa) oraz nie powinno być wyższe niż wytrzymałość korpusu (zależne od...korpusu). Pisze to wszystko w definicji zacisku w księdze rakiet.
ODPOWIEDZ