Canadian Arrow

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Bullet
PROFI

Canadian Arrow

Post autor: Bullet »

Jako że zbliżają się długie zimowe wieczory, a piwo i tv nie są najszczęśliwszym lekarstwem na nudę, postanowiłem zbudować model rakiety turystycznej klasy VIP.

Jedyne dane na temat rakiety które udało mi się znaleźć to wysokość i średnica oryginału :)

Z braku planów musiałem przeskalowałem zdjęcia i rysunki które znalazłem w sieci, porównać je z planami V-2, gdyż na niej jest wzorowana Canadian Arrow i poprzeć to rzeczywistymi danymi.

Wynik w skali 1:10 to rysunek wektorowy. O tyle dobra metoda iż chcąc pobrać jakiś wymiar, po prostu mierzę go na ekranie monitora krzystając z narzędzi gimpa.

Obrazek

Model ma być w założeniu dwustopniówką, podobne jak oryginał. Każdy człon wyposażony będzie w cztery nieduże spadochrony.

Na poniższym rysunku model w całosci i drugi człon

Obrazek

Jest to oczywiście rysunek poglądowy.

Jak zapewne już zauważyliście, będzie potrzebne sporo balastu w głowicy.

Rysunek przekrojowy

Obrazek

Na bieżąco będę informował o postępach prac, być może do kwietnia się wyrobię.
kermit
PROFI
Kontakt:

nad i podstabilność

Post autor: kermit »

Ksp .:)

o ile całość jest widzę nadstabilna to drugi człon może mieć duuuuże problemy ze stabilnością.

Masz trudny orzech do rozłupania tak żeby zapewnić minimalną stabilność drugiego stopnia i jednocześnie nie przestabilizować całości. Ale to typowe zadanie na optymalizację sprzecznych. Trzeba dobrze zastanowić się nad znalezieniem kompromisu konstrukcyjnego.

Projekt ambitny 8)

Trzymam kciuki
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Re: nad i podstabilność

Post autor: PIOTR »

No proszę kolejna "beczka" - znowu będę wiał? A serio to ciekawy projekt i łatwo to nie będzie, podasz jakieś wymiary? Może z głowicy zrobić "granat do moździerza" - wydłużyć rurę silnikową St2 i na końcu osadzić stateczniki a St1 potraktować jak wyrzutnię rurową?
Bullet
PROFI

Zwymiarowany rysunek podrzucę w terminie późniejszym, wieczorem.

Mniej więcej wysokość to 1650mm, śred. 165.

Myślałem o tym żeby zrobić coś o czym mówisz, ale nie chciałem zanadto odbiegać od oryginału :) Na pewno ułatwiłoby to stabilizację rakiety i poprawiło warunki startu drugiego członu. Problemem mogły by być tylko stateczniki, które musialy być dość duże by zapewnić prawidłowe prowadzenie podczas startu i zapobiec zaklinowaniu przy rozłączaniu.

Można by ewentualnie wewnątrz zamontować coś na kształt wyrzutni prętowej. Wieczorkiem zrobię symulację.
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Witam

Nie wiem czy to pomoże:

http://www.californiaarrow.com/arrowconstruction.php

Pozdrawiam
Bullet
PROFI

Pomogłoby, lecz niestety rysunek jest nieczytelny (wymiary), a właściciel nie odpowiada na emile. Wydaje się że zarzucił projekt.

Dzięki

Wrzuciłem "trochę" zwymiarowany rysunek, jeśli ktoś chciałby oryginał w rozmiarze 1800x500mm to mogę na emila podesłać.

Model zostanie wyposażony w wewnętrzną cztero-pretową wyrzutnię o długości roboczej ok 60cm . Myślę że w znacznym stopniu ułatwi to start drugiego członu
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Coś mi się zdaje, że do startu St2 nie potrzeba wyrzutni. Samodzielny lot rozpocznie z prędkością początkową końca pracy silnika ST1 a nie 0km/h. Wydaje mi się że potrzebny jest raczej ładunek miotający / czytaj dynamiczny start/ podobny do odstrzelenia grota w Meteorze a następnie silnik marszowy.
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Stabilnosć 2 stopnia nie daje mi spokoju :smile:
Poszukując najlepszej geometrii /czytaj położenia CP/ przygotowałem kilka wariantów:

1Obrazek 2 Obrazek

3 Obrazek 4 Obrazek

5 Obrazek 6 Obrazek

7 Obrazek 8 Obrazek

9 Obrazek 10 Obrazek

11 Obrazek

Co sądzicie o położeniach CP w tych przypadkach? Symulacje robiłem w spacecadzie.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 mar 2011, 09:31 przez PIOTR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Symulacja 4 wygląda optymalnie.

Pierścień będzie robił bardzo duży opór, nie wiem czy takie rozwiązanie miałoby sens.
zgubilembulke
*

Post autor: zgubilembulke »

x
Ostatnio zmieniony piątek, 6 kwie 2018, 17:42 przez zgubilembulke, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ