.

Stateczność i inne zjawiska występujące podczas lotu
Pigła

.

Post autor: Pigła »

.
Ostatnio zmieniony środa, 30 paź 2024, 17:01 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
Amizaur
*

Post autor: Amizaur »

Do obliczenia analitycznego może być rzeczywiście trudny - ale przy przyjęciu uproszczonych współczynników Cx powiniena być to bułka z masłem do policzenia dla absolwenta politechniki :). Natomiast bez problemu da się policzyć numerycznie, symulując lot rakiety z krokiem np. 0,1 dla różnych czasów spalania, np. od 0,1s do 10s :). Jeśli przeciętnie komputer oblicza trajektorie lotu w ułamku sekundy, to taka symulacja dla 1000 różnych czasów spalania zajmie mu pewnie kilka sekund :).

Rzeczywiście, im cięższa i bardziej aerodynamiczna rakieta, im lepszy ma współczynnik balistyczny, tym krótszy optymalny czas spalania - zmierzając do spalenia całego paliwa na wyrzutni czyli "wystrzału" :).

Im lżejsza i stawiająca większy opór - tym bardziej opłaca się przedłużyć spalanie bo "wystrzelona" błyskawicznie wytraci prędkość.

P.S. Przepraszam, że odświeżam stary wątek zwyklym komentarzem. Teraz dopiero spojrzałem na datę watku. Cóż, dopiero tu wszedłem i dla mnie wszystkie są świeże :wink:. Wątki starsze niż rok powinny być jakieś szare albo coś... :)
Pigła

.

Post autor: Pigła »

.
ODPOWIEDZ