Lamerski projekt kompletnego amatora...
Lamerski projekt kompletnego amatora...
Witam.
Jestem tu nowy i chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych kolegów, czy takie "cóś" ma w ogóle sens:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... bcf4222bce
W/g shj.exe ciąg startowy to powyżej 100 N i potem ciąg marszowy powyżej 20 N.
Dodam jeszcze, że mam opanowany warsztat w metalu łącznie z tokarką i do tego doświadczenie w RC . Więc w opcji elektroniczne kontrolowanie lotu w pionie i foto z pokładu rakietki.Planowana masa modelu to 500-700 g.
Pozdrawiam.
Jestem tu nowy i chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych kolegów, czy takie "cóś" ma w ogóle sens:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... bcf4222bce
W/g shj.exe ciąg startowy to powyżej 100 N i potem ciąg marszowy powyżej 20 N.
Dodam jeszcze, że mam opanowany warsztat w metalu łącznie z tokarką i do tego doświadczenie w RC . Więc w opcji elektroniczne kontrolowanie lotu w pionie i foto z pokładu rakietki.Planowana masa modelu to 500-700 g.
Pozdrawiam.
Rzecz do zrobienia i przetestowania, choć nie łatwa. Kwestia doboru odpowiednich paliw. W sumie zasada przypomina typowy silnik np. prochowy na paliwo stałe z krótkim kanałem startowym.
Jednak tutaj jak zgaduję chodzi o dwa różne paliwa w jednym silniku. Jakie paliwa proponujesz na ziarno startowe, a jakie na marszowe? Aby utrzymać ciśnienie w silniku z ziarnem startowym o mocno rozwiniętej powierzchni, paradoksalnie ziarno startowe czasem może mieć mniejszą liniową prędkość spalania niż to marszowe.
Jednak tutaj jak zgaduję chodzi o dwa różne paliwa w jednym silniku. Jakie paliwa proponujesz na ziarno startowe, a jakie na marszowe? Aby utrzymać ciśnienie w silniku z ziarnem startowym o mocno rozwiniętej powierzchni, paradoksalnie ziarno startowe czasem może mieć mniejszą liniową prędkość spalania niż to marszowe.
Jako ,że shj nie da zasymulować czegoś takiego, to symulowałem to na "dwa razy", i sumowałem ciśnienia, wychodziło na to, że zwykła karmelka powinna wystarczyć, ewentualnie paliwo marszowe przyspieszę nieco FE2O3.
Chodzi mi głównie o ocenę, czy taki przebieg ciągu ma sens do takiego projektu tj. ponad 100 N przez 0,3 s i 20-25 N przez 4 sekundy. Oczywiście długość ładunków do dogrania po próbach.
Chodzi mi głównie o ocenę, czy taki przebieg ciągu ma sens do takiego projektu tj. ponad 100 N przez 0,3 s i 20-25 N przez 4 sekundy. Oczywiście długość ładunków do dogrania po próbach.
Skoro charakterystyka pasuje do twoich wymagań, to jest OK. Być może nie musisz wcale się aż tak napracować robiąc dwa osobne paliwa. Spróbuj po prostu zwykłego ziarna cylindrycznego z krótkim kanałem startowym (może nawet gwiazdowym - poprzez wciśnięcie płytko formy). Ostatecznie (jeżeli kop ma być jeszcze mocniejszy), można też zdjąć inhibitor z zewnętrznej powierzchni części startowej ziarna.
Dwa rożne paliwa też są możliwe. Często stosuje się konstrukcję ziarna dwuwarstwowe paliwa, zarówno w wersji czołowej jak i kanałowej.
Dwa rożne paliwa też są możliwe. Często stosuje się konstrukcję ziarna dwuwarstwowe paliwa, zarówno w wersji czołowej jak i kanałowej.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt: