Pierwsza rakieta modelarska

czyli zaczynamy zabawę!
Hornor
Nowy

Pierwsza rakieta modelarska

Post autor: Hornor »

Witam, jestem nowy na forum.

Jakiś czas temu kupiłem swoją pierwszą rakietę modelarską - Tytan 2 (ma ona silnik 5Ns o symbolu B 15-5).

Wszystko wydaje się w porządku, ale mam dwa pytania:

1. Dowiedziałem się już, że papier toaletowy jest kiepskim materiałem na przegrodę zabezpieczającą. Ponoć bardzo dobra jest wata, ale czy gdy ładunek miotający odpali ma ona wylecieć tuż po spadochronie, czy pozostać w korpusie? Czy ktoś może próbował zamiast waty zastosować folię aluminiową zgniecioną w kulkę.

2. Fabryczny spadochon ma średnicę 35 cm i jest zrobiony z materiału przypominającego worek na śmieci (może trochę cieńszy). Czy powinienem zbudować inny (np. z koca ratunkowego z apteki)? Czy wystarczy zrobić w fabrycznym dziurę o średnicy 1-2cm?
..:::DAX:::..

Post autor: ..:::DAX:::.. »

Witam!

Miałem dokładnie ten sam model juz baaardzo dawno temu i powiem Ci, że nic nie trzeba robić :wink: papier nada się na przegrodę(ja tak miałem) tylko zastosuj go więcej trochę ładunek lubi podtopić spadochron(Nie musisz wycinać w nim otworu).

Pzdr.
Hornor
Nowy

Dzięki za pomoc DAX.

Nie wiem jeszcze czy przegroda zabezpieczająca ma wyskoczyć, czy pozostać w korpusie po zdetonowaniu ładunku miotającego
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Ma wyskoczyć. Zatyczka ze srajtaśmy lub (lepiej) waty ma tylko ochronić spadochron przed wpływem gorących gazów powstałych po spaleniu podsypki prochowej. Wata lepiej uszczelnia i szybciej się spali w powietrzu, dlatego uważam ją za lepszą.
Hornor
Nowy

Dzięki za pomoc Jaskiniowiec.

Skoro wata ma wyskoczyć co powinienem zrobić?
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Nie rozumiem pytania. Jak to co masz zrobić. Nic. Puszczasz model, rakieta rozpędza się dzięki pracy silnika, potem leci lotem bezwładnym, potem pyk! - spadochronik i lądowanie. A Ty stoisz i podziwiasz. Wata wylatuje z modelu i spala się w powietrzu.
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Dodam tylko gwoli wyjaśnienia że ten "pyk" to moment w którym fabryczny silnik sam wyrzuci spadochron :)
Hornor
Nowy

Chodziło mi o to, czy powinienem zrobić coś z watą, żeby po zdetonowaniu ładunku miotającega łatwiej wyskoczyła (i nie została w korpusie).
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Spokojnie, nie zostanie. Kłębek waty ma być taki, by siedziało to szczelnie w korpusie.
Hornor
Nowy

Dzięki za pomoc Jaskiniowiec.

Mam jeszcze jedno pytanie;

Czy do takiej rakiety (ma ona z głowicą około 50 cm wysokości, a korpus ma 3 cm szerokości) powinienem zastosować na którymś odcinku linki głównej (np. miejsce wyjścia linki z z korpusu - miejsce łączenia linki ze spadochronem; odcinek ten ma około 25 cm) gumę, która może zapobiec ewentualnemu zerwaniu linki głównej po otwarciu spadochronu?
ODPOWIEDZ