Silniki rakietowy - potrzebuje porad

czyli zaczynamy zabawę!
placydo
PROFI

Silniki rakietowy - potrzebuje porad

Post autor: placydo »

Hej!

Hmm to bedzie moj pierwszy post tutaj na forum. Przy aktywacji konta dostalem taka ekstra notke "Uwaga 5 ostrzeżeń to ban więc zważaj co piszesz!" no i az sie boje teraz pisac. Wyjasnie tylko, ze celowo nie uzywam polskich znakow ale jesli to problem to moge sie przestawic.

Jakis czas temu trafilem do Was na forum - nie ukrywam tematyka mnie interesowala od dawna - szukajac jak zrobic paliwo rakietowe. No i tak sie stalo, ze jestem tutaj z Wami od hmm ponad miesiaca - czytajac dokladnie cale forum ale nie udzielajac sie. Az do tego momentu :wink: Razem z przyjacielem z roku zaczelismy eksperymentowac (Robek mam nadzieje, ze niedlugo zalozysz tutaj konto).

Wiec tyle wstepu... Przejde do konkretow (a raczej do konkretnych problemow).

Zamierzam zbudowac rakiete na rurze PCV . Srednica rury to 46mm natomiast dlugosc wynosi dokladnie 17x 46mm = 782mm

Jednak budowe samej rakiety zaniechalem juz jakies 2 tygodnie temu. Powodem jest moja niemozliwosc dojscia do ladu i skladu z silnikiem.

Buduje silnik o korpusie papierowym sklejany Wikolem - natomiast dysza jest gipsowa.

Mam jednak szereg problemow - ale opisze dokladniej co i jak. Pierwsze co uroilo sie w naszych glowach - to jak szybko i sprawnie produkowac dysze do naszych silnikow. Kolega Robert ma "znajomosci" i wytoczyl ot takie cudenko (bede dawal linki do zdjec bo sa w dosc dobrej jakosci i szkoda zeby wszystkie sie tu ladowaly):

http://gheed.webd.pl/rm/rakiety/Zdjecia ... awkami.jpg

Srodkowa czesc ma zmienne wymiary - tzn wystarczy wykrecic i wkrecic w jej miejsce zadana srednice otworu dyszy. I teraz pytanie - czy "na oko" ta maszynka jest dobrych wymiarow i czy moze sie sprawdzac w produkcji dysz?

Oto jedna z dyszy wyprodukowana w tym wynalazku:

http://gheed.webd.pl/rm/rakiety/Zdjecia ... .00.37.jpg

http://gheed.webd.pl/rm/rakiety/Zdjecia ... .00.46.jpg

http://gheed.webd.pl/rm/rakiety/Zdjecia ... .01.06.jpg

http://gheed.webd.pl/rm/rakiety/Zdjecia ... .01.20.jpg

No i tak oto sklecilem swoje pierwsze silniki.

Niestety - pierwszy z nich mial za duzy otwor w dyszy - i na oko widac bylo, ze ciag jest bardzo slaby. Wiec zaczalem eksperymentowac (juz chyba z 10 silnikow albo i wiecej poszlo w ten sposob) i zmniejszalem rozmiar dyszy, grubosc scianek silnika etc.

I doszedlem do takiego oto momentu, ze silnik dlawi sie niemilosiernie tak jak np tutaj:

http://gheed.webd.pl/rm/rakiety/Filmy/N ... -31-00.3gp (slaba zatyczka)

i tu: http://gheed.webd.pl/rm/rakiety/Filmy/N ... -15-28.3gp (nie wytrzymala tutaj obudowa silnika)

1. I teraz pytanie: czy mi sie tylko wydaje czy te silniki maja slaby ciag? :/

2. Z czego zrobic zatyczke i jak ja umocowac - wszelkie kombinacje narazie spelzaja na niczym :/

3. Dlaczego silnik dlawi sie tak mocno? :/

P.S. mam jeszcze silnik z kanalem - jutro bede go testowal zeby zobaczyc czy moze taka konstrukcja jest potrzebna.

Bede wdzieczny za wszelkie rady i za ukierowanie mojego myslenia na wlasciwy tor. Paliwem jest tutaj oczywiscie karmelek.

Pozdrawiam serdecznie

placek

Edit: Jeszcze tylko dodam, ze zaczalem eksperymentowac z pliczkiem xls pobranym z forum - wiec pewnie sporo z moich problemow wyjasni sie niebawem
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Silniki rakietowy - potrzebuje porad

Post autor: KSard »

1. Czyli robiłeś silniki o spalaniu czołowym, palącym się jak papieros - dobrze zrozumiałem?

Jeśli tak, no to wszystko jasne. Mała powierzchnia spalania.

Musisz zacząć od prawidłowego zaprojektowania silnika (arkusz Nakki).
placydo
PROFI

Re: Silniki rakietowy - potrzebuje porad

dokladnie w swojej naiwnosci sadzilem ze dobrze robie.

W kazdym razie mam jeszcze 1 taki silnik "o spalaniu czolowym" i jeden z kanalem przez srodek. Dzis jeszcze je odpale i porownam efekt z i bez kanalu. No i oczywiscie zabieram sie za arkusz teraz

Dziekuje Panu.

p.s. jak minie mi okres "ochronny" to wrzuce te linki co to ich wrzucic nie moglem. Tylko pytanie: czy preferowany jest Youtube czy ftp?

Edit: no i dzisiejsze 2 silniki z kanalem:

http://gheed.webd.pl/rm/rakiety/Filmy/N ... -47-03.3gp

http://gheed.webd.pl/rm/rakiety/Filmy/N ... -35-47.3gp

Juz znacznie lepsza moc. Tylko znowu kuleje z tymi zatyczkami. Napchanie gipsu sie nie sprawdzilo :/
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

No niestety jest sporo "ale".

1) Z tego co widzę, to ta pięknie wytoczona forma do dysz, ma złe proporcje. Trudno mi się domyślić, która część jest zbieżna, a która rozbieżna. Domyślam się, ze rozbieżna jest ta część o kształcie półkuli, bo pewnie wzorowaliście się na silnikach na paliwo ciekłe. Tym niemniej każda ze stron ma stanowczo za duży kąt rozszerzenia. Z tą wkładką środkową niezły pomysł.

2) Korpusy papierowe są bardzo trudne do opanowania dla paliwa odlewanego, jak karmelka. Po prostu są duuuże problemy z utrzymaniem na miejscu dyszy i zatyczki. Karpusy są świetne dla np silników prochowych, w których paliwo zaprasowuje sie pod dużym ciśnieniem.

3) Gips absolutnie jest do niczego, jako materiał na dyszę. Korek dla małych silników może być z gipsu.

A teraz moje uwagi na przyszłość

1) Przejście do ziaren paliwa spalanych w kanale to krok w dobrym kierunku.

2) Pomyślał bym nad zapłonem elektrycznym, bo jest najskuteczniejszy w zapalaniu paliwa na końcu kanału.

3) Przejdźcie na rury do wody zimnej z PCV. Stary, sprawdzony i co najważniejsze, skuteczny patent.

4) Zmienić materiał na dyszę. Polecam np. wypalaną glinkę, a zwłaszcza różne cementy i betony z cementem montażowym CX5 na czele (chyba najwygodniejszy).

5) Trzeba przetoczyć, lub wytoczyć na nowo Waszą formę. Kat stożka wlotowego (od osi dyszy licząc) to najlepiej koło 45 stopni, a kąt stożka wylotowego to 10-12 stopni.

Powinno inaczej zagadać. bo póki co, to macie świece dymne.
placydo
PROFI

jupi - wiedzialem ze dobrze trafilem!

Wlasnie o tego typu rady mi chodzilo!

Co do formy na dysze to tak: >=( - taka literowa forma :wink:

> - to jest wylot

= - kanal

( - ta czesc ktora jest wewnatrz silnika

Wzorowalem sie na jednym z rysunkow znalezionych chyba nawet tutaj na forum.

Czyli mam zaostrzyc katy po obu stronach - robi sie!

Generalnie trzymalem sie gipsu i korpusu papierowego - bo wyczytalem w jakims poradniku, ze tak wlasnie powinienem robic. Oczywistym jest dla mnie kogo powinienem sie posluchac wiec pomysl z papierowymi silnikami przechodzi w zapomnienie.

Zaplon elektryczny - juz sie robi (tzn zrobi sie na dniach)

Kolejnym pytaniem jest: czy silnik w takiej rurze pcv jest jednorazowego uzytku? Tzn czy stapia sie po 1 uzyciu.

Zmiana materialu na dysze - jak najbardziej. Jeszcze jutro powinienem sie wybrac na zakupy.

No i ostatnie co mnie strasznie zdziwilo:

"2) Pomyślał bym nad zapłonem elektrycznym, bo jest najskuteczniejszy w zapalaniu paliwa na końcu kanału."

Czyli odpala sie silnik od tylu (tzn od zatyczki) i on spala sie w kierunku do dyszy? Kurde to zniszczylo calkowicie moje wyobrazenie w tym temacie! Tzn bardzo dobrze, ze zniszczylo bo ukierowalo na wlasciwy tor. Tylko czy ja to dobrze zrozumialem.

W kazdym razie dziekuje za krytyke. Konstruktywna krytyke. Za objasnienie co i jak - a nie wysmianie.

Serdecznie pozdrawiam.

Edit: kurcze nie rozumiem sporo z pojec uzywanych przez Was. Musze sobie jakas ksiazke sprawic bo np ziarno paliwa - domyslam sie ze chodzi o paliwo - ale dlaczego ziarno to juz nie. No nic poszukam :wink:
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Więc powiem jeszcze co nieco.

Co to ziarno paliwa możesz sobie przeczytać choćby tu: [url]http://ksiega_rakiet.republika.pl/glowna.html[/url]. Masz tam hasło: "ziarno paliwa". Masz tam też hasło "dysza de Lavala" gdzie ładnie widać kąty.

Tak, mając ziarna typu bates (walec z dziurką) zapala się silnik od tyłu. Tylko wtedy masz gwarancję zapłonu wszystkich ziaren.

Niestety silniki PCV podobnie jak papierowe są właściwie jednorazowe. Można pokusić się o wielokrotną konstrukcję silnika na rurze PCV, bo przy dobrej izolacji zdarza się, ze korpus wewnątrz jest prawie nie ruszony. Problemem jest tylko właściwe i wytrzymałe zorganizowanie zamknięcia, by umożliwić wkładanie następnych porcji paliwa. Ale wobec cen rur i ich dostępności, idzie przeżyć tą jednorazowość.

masz "zaostrzyć", ale z dobrymi kątami.

Postaraj się o cement montażowy CX5 f-my Henkel. warto. Przyda się też w domu.

Poczytaj jeszcze co nieco. Zerknij do tematu "literatura"
placydo
PROFI

Naprawde szczerze dziekuje!

Zabieram sie za czytanie - natomiast jutro za zakupy.

Za... jefajna ta strona co podales. Ide wsiaknac w nia - tak zeby wiecej nie wykazywac sie niewiedza.
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Poczytaj ją dokładnie, ta strona jest głównie znakomitą robotą jaskiniowca. Jest to chyba najlepsza w języku polskim stronka, na której zebrano wszystkie pojęcia i ich definicje potrzebne rakietowcom amatorom.

Wracając do silnika, jak jaskiniowiec polecam rurki ciśnieniowe PCV jako pierwszy etap uczenia się budowy silników przed przejściem na metal (Alu i stal) lub kompozyty. Prawie każdy z nas przeszedł taką drogę, chyba że masz lepszy pomysł

Co do dyszy - aby mieć dobre ceramiczne dysze możesz je lać z zapraw cementowych, możesz też je prasować (choćby na imadle) z lekko wilgotnej zaprawy szamotowej w foremce (rdzeń do foremki już masz). Dobrze się sprawdzą dla silniczków karmelkowych do zabawy, zanim zaczniesz myśleć o srubowaniu silinków. Dyszę klej klejem epoksydowym (np. dwuskładnikowym) do zmatowanej od wewnątrz rury PCV
placydo
PROFI

Zdam się na Wasze doswiadczenie :wink: I przejde ta droge w tej samej kolejnosci.

Odpisuje, zebyscie nie pomysleli, ze zabraklo mi zapalu.

Poprostu nowo zgromadzona wiedze (i ta ktora zdobywam z ksiazki ktora wlasnie czytam) ukladam sobie w glowie.

Tak wiec kiedy moja praca zacznie dawac efekty z pewnoscia sie Wam "pochwale".

Pozdrawiam

I dziekuje wszystkim za dobre rady!
placydo
PROFI

Witam ponownie!

Wiec sprawy wyglądają tak: czas w którym nic nie pisałem ostro poświęciłem na właściwe podejście do tematu.

Wyciągając wnioski z Waszych postów uczyniłem - tak mi się wydaje - milowy krok w przód.

Nabyłem odpowiednie materiały i wykonałem silnik, który nie tylko był w stanie się unieść w powietrze samemu ale również dał niesamowitego kopa. Aż mnie zatkało jaka to potęga.

Zbudowany z 3 ziaren - każde 35mm długości i i 26mm średnicy napędził moją pierwszą rakietę na wysokość około 100m (masa rakiety przed startem to 1030g). Wiem, że nie jest to dość słaby wynik ale możliwość zobaczenia pierwszej rakiety unoszącej się w powietrze była niesamowita. Zamieściłbym filmik, niestety nic na nim nie widać więc sensu nie ma. Rakieta nie miała odzysku i wróciła na ziemię z pięknym świstem przecinanego powietrza. Nie uległa zniszczeniu (wbiła się w miękką ziemię) i niedługo mam zamiar ją jeszcze raz odpalić.

I tutaj mam parę pytań.

Projektuję nowy silnik i chcę dodać 1 więcej ziarno.

Jednak dla moich dysz o średnicy 6mm zacisk wychodzi chyba zbyt duży.

Obrazek

Chciałbym zapytać Was czy zacisk jest zbyt przesadzony?

Co powinienem zrobić aby wydłużyć czas pracy silnika?

Edit: Jak tylko dostanę zdjęcia od brata wrzucę na forum zdjęcia rakiety przed startem.

Edit2: Chyba zapomniałem napisać: Korpus silnika jest z rury PCV Nibco o średnicy 1 cala (nie mogę w kielcach dorwać 1,25 i 1,5) natomiast dysza zrobiona jest z prasowanego szamotu zmoczonego szkłem wodnym ze stalową podkładką.

P.S. Jestem w trakcie konstruowania układu odzysku
ODPOWIEDZ