Chciałem przedstawić Wam projekt o nazwie Excalibur nad którym pracuje od marca br. Rakieta ma wysokość 120cm i śr. 6cm. Napędzana będzie silnikiem wielokrotnego użytku SRWU M1.
Do tej pory wykonałem już:
Głowica (długość: 18cm). Została wytoczona z jednolitego styropianu i pokryta kilkoma warstwami szpachli i jedną żywicy epoksydowej.

Korpus (długość: 100cm, średnica: 6cm). Składa się z dwóch członów wykonanych z tuby kreślarskiej (na dokumenty). Kospus zostanie pokryty lakierem (SIDOLUX) i farbą nitro.

Stateczniki (4). Zostały wycięte ze sklejki 3mm i wklejone do pierścieni pozycjonujących silnik. Brzegi stateczników zostały wzmocnione klejem i ukształtowane w literę V dla zmniejszenia oporu aerodynamicznego.

Łoże silnika. Słada się z trzech pierścieni pozycjonujących wykonanych ze sklejki o grubości 10mm. Łoże zostało zklejone ze statecznikami i przymocowane do wnętrza korpusu (8 wkrętów).

Łoże elektroniki. Wykonane z dwóch krążków ze sklejki 10mm i połączonych prętem gwintowanym 4mm.

EDIT
<span style="font-weight: bold">15.06.09</span>
Dzisiaj uszyłem spadochron.

Wykonałem także prowadnice do wyrzutni

<span style="font-weight: bold">20.06.09</span>
Dzisiejszego dnia do rakiety zostały przymocowane prowadnice do wyrzutni i zaczep do spadorchronu.

<span style="font-weight: bold">27.08.09</span>
Przez ostatnich kilka dni model był lakierowany i malowny. Korpus został zagruntowany SIDOLUX 'em do paneli podłogowych. Z takim rozwiązaniem spotkałem się na wielu forach modelarstwa plastikowego i kartonowego. Ten preparat nadaje ładny połysk i wyrównuje powierzchnię modelu. Idealnie nadaje się do areografu pokrywając elementy malowane cienką i błyszczącą warstwą. Na końcu model został pokryty lakierem nitro aby wzmocnić i zabezpieczyć powierzchnie malowane.

Więcej zdjęć w galerii.
Post będzie edytowany wraz z postępem prac.
Więcej szczegółów pojawiać się będzie na stronie http://rakiety.ovh.org
Pełna galeria dostępna pod adresem: http://picasaweb.google.com/rakiety/Excalibur#
Pozdrawiam.