Excalibur

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Mauy
PROFI

Excalibur

Post autor: Mauy »

Witam.

Chciałem przedstawić Wam projekt o nazwie Excalibur nad którym pracuje od marca br. Rakieta ma wysokość 120cm i śr. 6cm. Napędzana będzie silnikiem wielokrotnego użytku SRWU M1.

Do tej pory wykonałem już:

Głowica (długość: 18cm). Została wytoczona z jednolitego styropianu i pokryta kilkoma warstwami szpachli i jedną żywicy epoksydowej.

Obrazek

Korpus (długość: 100cm, średnica: 6cm). Składa się z dwóch członów wykonanych z tuby kreślarskiej (na dokumenty). Kospus zostanie pokryty lakierem (SIDOLUX) i farbą nitro.

Obrazek

Stateczniki (4). Zostały wycięte ze sklejki 3mm i wklejone do pierścieni pozycjonujących silnik. Brzegi stateczników zostały wzmocnione klejem i ukształtowane w literę V dla zmniejszenia oporu aerodynamicznego.

Obrazek

Łoże silnika. Słada się z trzech pierścieni pozycjonujących wykonanych ze sklejki o grubości 10mm. Łoże zostało zklejone ze statecznikami i przymocowane do wnętrza korpusu (8 wkrętów).

Obrazek

Łoże elektroniki. Wykonane z dwóch krążków ze sklejki 10mm i połączonych prętem gwintowanym 4mm.

Obrazek Obrazek Obrazek

EDIT

<span style="font-weight: bold">15.06.09</span>

Dzisiaj uszyłem spadochron.

Obrazek Obrazek

Wykonałem także prowadnice do wyrzutni

Obrazek

<span style="font-weight: bold">20.06.09</span>

Dzisiejszego dnia do rakiety zostały przymocowane prowadnice do wyrzutni i zaczep do spadorchronu.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

<span style="font-weight: bold">27.08.09</span>

Przez ostatnich kilka dni model był lakierowany i malowny. Korpus został zagruntowany SIDOLUX 'em do paneli podłogowych. Z takim rozwiązaniem spotkałem się na wielu forach modelarstwa plastikowego i kartonowego. Ten preparat nadaje ładny połysk i wyrównuje powierzchnię modelu. Idealnie nadaje się do areografu pokrywając elementy malowane cienką i błyszczącą warstwą. Na końcu model został pokryty lakierem nitro aby wzmocnić i zabezpieczyć powierzchnie malowane.

Obrazek

Więcej zdjęć w galerii.

Post będzie edytowany wraz z postępem prac.

Więcej szczegółów pojawiać się będzie na stronie http://rakiety.ovh.org

Pełna galeria dostępna pod adresem: http://picasaweb.google.com/rakiety/Excalibur#

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Jaka jest średnica modelu :?: 70 mm :?:

Widzę ze szykujesz porządną rakietę, elementy wnętrza rakiety są bardzo masywne.

Ciekawi mnie silnik na zdjęciu, i jego średnica, czy jest to może średnica standardowa ?

pzdr
Mauy
PROFI

Nie, średnica modelu wynosi 60mm. Korpus silnika wytoczony jest z jednogo kawałka metalu (pręt ze stali nierdzewnej). Fi wew. 30mm, ścianki grubości 2mm, dysza 6mm.

Pierwsza próba na KNOSAL 'u była nie udana http://www.youtube.com/watch?v=dVC0vqQBY68

Składniki były nie zmielone i nie oczyszczone i ważone na bardzo kiepskiej wadze. Aktualnie przygotowuje sie do kolejnego testu, składniki spędzają już kolejną dobę w młynie kulowym i zamierzam wykonać sobie prasę z lewarkiem 5t.

W przyszłości zamierzam dorobić jeszcze po 3 śruby mocujące pierścień przytrzymujący dyszę i 3 mocujące zatyczkę.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

No to masz pancerny silnik testowy, który jak nic wytrzyma 500 atm :wink:

No i nie wymaga stosowania izolacji wewnętrznej.

Jeśli dobrze zrozumiałem silnik zmieści 430g paliwa, jak sądzę 7 bloków po 60g plus zapalnik, czy możesz podać jak jest masa samego korpusu :?:

Czy do latania zamierzasz wykonać lżejszą aluminiową konstrukcję, czy dopiero po opanowaniu knosala :?:

pzdr
Mauy
PROFI

Co do masywnych elementów... Raczej nie sądze, żeby były bardzo masywne. Wszystko jest wykonywane ze sklejki 3mm i 10mm, skręcane prętami gwintowanymi 4mm i w sumie są to lekkie kontrukcje. Najmasywnmiejszy jest silnik ale nad jego konstrukcją się jeszcze zastanowie...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Cześć

Dobrze się to zapowiada.

Widzę, że podszedłeś do zagadnienia w pełni profesjonalnie. :D

Czekamy na dalszy ciąg.

Wg jakiej receptury wykonałeś KNOSAL 'a?
Mauy
PROFI

KNO3 61

Al 16

S 3

Epox 18

C (sadza) 1 (dałem zwykły węgiel drzewny)

Fe2O3 1
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Zmieniłbyś zdanie gdybyś wziął do ręki model Paula :D . Sam stosuję podobne do Twoich metody budowy rakiet i zawsze masa rakiety wychodzi więcej niż bym chciał :? . Napisz jaki układ/y odzysku zamierzasz zastosować i jaką wysokość lotu planujesz?

Stona po prostu profi 8). Czy publikowałeś gdzieś Swoje poprzednie prace?

Pozdr
Mauy
PROFI

Serdeczne dzięki. Btw. może chcielibyście wymienić się linkami (Pomorzanie i Ksard)?

Co do publikacji poprzednich projektów to prezentowałem je na forum pirotechnicznym a zdjęcia są w galerii.

Stingray

http://forum.pirotechnika.one.pl/viewto ... a2bb4e3f8a

Hiperion (nie doczekał się finalizacji)

http://forum.pirotechnika.one.pl/viewto ... a2bb4e3f8a

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Jeśli o mnie chodzi, to jak najbardziej jestem za. :D

Od początku istnienia mojej strony staram się promować nasze rodzime witryny o tematyce związanej z modelarstwem rakietowym.

Nie jest ich dużo, a więc każdą nową witam ze szczególnym zadowoleniem. Twoja stronka rzeczywiście jest na wysokim poziomie - moje słowa uznania. :!:
ODPOWIEDZ