Porównanie anten na 433Mhz (70cm)
Porównanie anten na 433Mhz (70cm)
Ciekawostka:
Porównałem praktyczną skuteczność różnych antent. Do nadajnika rakiety (LoRa E22 400M30S) podpinałem różne anteny, przy zachowaniu niezmienionej lokalizacji nadajnika i odbiornika, jak również rzecz jasna parametrów nadawania i odbioru. Po stronie odbiorczej była krótka antena od Baofenga 888s, na module RA-02.
Poniżej podaję porównawczo moce otrzymanych sygnałów:
1) dipol własnej konstrukcji z drutu ze skrętki CAT5, (słabo zestrojony z uwagi na brak przejściówki UFL do nanoVNA): -33dBm (0.0005mW)
2) dipol z drutu miedzianego 1mm, dobrze zestrojony: -26dBm (0.0025mW)
3) antena "noname", fabrycznie dostałem ją z jakąś Lorą, 11cm długości: -27dBm (0.0020mW)
4) podróbka Diamond SRH805S z gładką podstawą: -28dBm (0.0016mW)
5) podróbka Diamond SRH805S z moletowaną podstawą: -28dBm (0.0016mW)
6) antena od Baofeng 888s: -29dBm (0.0013mW)
7) Yagi ATK-5, ustawiona w kierunku odbiornika: -21dBm (0.0079mW)
Wszystkie anteny ustawione na najgorszy przypadek, tzn. poziomo, 90deg względem polaryzacji anteny odbiornika.
Na analizatorze antenowym NanoVNA anteny 3-6 stroją dobrze o ile pracują w warunkach, do jakich zostały zaprojektowane, tzn. o ile mają pole masy pod sobą - zakłada się, że są zamontowane na ręcznych radiach a ręka użytkownika tworzy masę pod anteną. W momencie kiedy rzuci się je "luzem" - a więc tak, jak w rakiecie, SWR zachowuje się bardzo chaotycznie i nieprzewidywalnie. Dipole raz zestrojone stroją dobrze w każdej pozycji, mają natomiast inne wady - są długie (ok 35cm) i ich charakterystyka kierunkowa jest bardzo zmienna, tzn. w różnych kierunkach promieniują różną moc.
Yagi będzie ciężko wpakować w rurkę o średnicy wewnętrznej 34mm, więc spróbuję użyć dipola, mimo jego wad. Zobaczymy czy się zmieści.
A Wy jakie macie doświadczenia z antenami do LoRy?
Pozdrawiam
Mateusz
ps. Banana nie miałem, musi wystarczyć mandarynka
Poniżej podaję porównawczo moce otrzymanych sygnałów:
1) dipol własnej konstrukcji z drutu ze skrętki CAT5, (słabo zestrojony z uwagi na brak przejściówki UFL do nanoVNA): -33dBm (0.0005mW)
2) dipol z drutu miedzianego 1mm, dobrze zestrojony: -26dBm (0.0025mW)
3) antena "noname", fabrycznie dostałem ją z jakąś Lorą, 11cm długości: -27dBm (0.0020mW)
4) podróbka Diamond SRH805S z gładką podstawą: -28dBm (0.0016mW)
5) podróbka Diamond SRH805S z moletowaną podstawą: -28dBm (0.0016mW)
6) antena od Baofeng 888s: -29dBm (0.0013mW)
7) Yagi ATK-5, ustawiona w kierunku odbiornika: -21dBm (0.0079mW)
Wszystkie anteny ustawione na najgorszy przypadek, tzn. poziomo, 90deg względem polaryzacji anteny odbiornika.
Na analizatorze antenowym NanoVNA anteny 3-6 stroją dobrze o ile pracują w warunkach, do jakich zostały zaprojektowane, tzn. o ile mają pole masy pod sobą - zakłada się, że są zamontowane na ręcznych radiach a ręka użytkownika tworzy masę pod anteną. W momencie kiedy rzuci się je "luzem" - a więc tak, jak w rakiecie, SWR zachowuje się bardzo chaotycznie i nieprzewidywalnie. Dipole raz zestrojone stroją dobrze w każdej pozycji, mają natomiast inne wady - są długie (ok 35cm) i ich charakterystyka kierunkowa jest bardzo zmienna, tzn. w różnych kierunkach promieniują różną moc.
Yagi będzie ciężko wpakować w rurkę o średnicy wewnętrznej 34mm, więc spróbuję użyć dipola, mimo jego wad. Zobaczymy czy się zmieści.
A Wy jakie macie doświadczenia z antenami do LoRy?
Pozdrawiam
Mateusz
ps. Banana nie miałem, musi wystarczyć mandarynka
Re: Porównanie anten na 433Mhz (70cm)
Samo użycie częstotliwości 433MHZ do rakiety to bardzo mocno poroniony pomysł. Twoje testy też nic nie dały za wyjątkiem zamieszania. Trzeba pamiętać o charakterystykach anten i położeniu rakiety z anteną względem odbiornika. Temat jest na tyle trudny, ze względu na wymiary anten, że nie ma prawidłowego dobrego rozwiązania. Jest tylko mniej złe.
>Samo użycie częstotliwości 433MHZ do rakiety to bardzo mocno poroniony pomysł
Tu się zgodzę.
>Twoje testy też nic nie dały za wyjątkiem zamieszania. Trzeba pamiętać o charakterystykach anten i położeniu rakiety z anteną względem odbiornika.
A tu nie. O charakterystykach anten pamiętam, ale chętnie przeczytam o bardziej miarodajnym teście wykonanym przez Ciebie - temat ma na celu wywołanie konstruktywnej dyskusji i doprowadzenie do wyłonienia najmniej złego rozwiązania o którym piszesz. Zaproponuj lepszy test - uśrednianie z różnych pozycji anten względem siebie?
Tu się zgodzę.
>Twoje testy też nic nie dały za wyjątkiem zamieszania. Trzeba pamiętać o charakterystykach anten i położeniu rakiety z anteną względem odbiornika.
A tu nie. O charakterystykach anten pamiętam, ale chętnie przeczytam o bardziej miarodajnym teście wykonanym przez Ciebie - temat ma na celu wywołanie konstruktywnej dyskusji i doprowadzenie do wyłonienia najmniej złego rozwiązania o którym piszesz. Zaproponuj lepszy test - uśrednianie z różnych pozycji anten względem siebie?
Co do pasma, to przejrzałem jeszcze dostępne moduły LoRa i szczerze powiedziawszy nie znalazłem modułów z tą modulacją do pracy w wyższych pasmach z mocami powyżej ISM w pasmach amatorskich.
Jakich modułów na jakich częstotliwościach używasz u siebie i z jakimi mocami?
Pozdrawiam
Mateusz
Jakich modułów na jakich częstotliwościach używasz u siebie i z jakimi mocami?
Pozdrawiam
Mateusz
Dlaczego Twoim zdaniem wybór LoRa na 433MHz nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem?
Cześć.
>Dlaczego Twoim zdaniem wybór LoRa na 433MHz nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem?
Czekałem na odpowiedź kolegi -mx-, ale ponieważ póki co jej nie ma, odpiszę ja.
Zgadzam się z Kolegą -mx-, o czym pisał w innym wątku, że dla pasma 70cm (433Mhz) anteny muszą być większe niż dla pasm o wyższych częstotliwości. Zgadzam się też, że w tym paśmie jest sporo zakłóceń. Zgadzam się też, że w innych pasmach ISM można użyć legalnie większych mocy. Natomiast generalna zasada jest taka, że im dłuższa fala, tym większy zasięg.
Jeśli chodzi o modulację LoRa, to należałoby podzielić analizę na trzy przypadki:
1) w paśmie ISM - wersja dla każdego użytkownika - praca bez pozwolenia radioamatorskiego, w otwartym paśmie tzw. ISM, które podlega ograniczeniom podanym w przepisach. W baardzo dużym uproszczeniu:
a) 433.050 MHz - 434.790 MHz - nie wchodząc w detale, maksymalna moc 10mW
b) 868,000 MHz - 870,000 MHz - 500mW (!)
c) 2.400,0 - 2.483,5 MHz - 10mW
Szczegóły: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 111122.pdf
Wyciąg: https://pfmrc.eu/topic/2697-wazne-zanim ... rzeczytaj/
Utarło się wśród użytkowników, że pasmo 868Mhz jest lepsze, a to dlatego, że dopuszcza wyższe moce nadawania (odpowiednio 25 i 500 mW).
Niestety, prawda jest taka, że żadnego z naszych radyjek nie można legalnie używać w paśmie ISM, nawet jeśli zaprogramujecie je - tak jak to jest zrobione w trackerze PTR czy będzie zrobione w komputerze PTR - tak, aby parametry nadawania się mieściły w wymaganiach rozporządzenia. "Dlaczego?!" - zapytacie oburzeni. Ano dlatego, że urządzenie ISM musi przejść ocenę zgodności i dostać oznakowanie CE.
Nie mniej jednak, w przypadku stosowania się do ograniczeń ISM rzeczywiście pasmo 868Mhz wydaje się lepsze od 433Mhz. Mniejsze anteny, dużo większe moce dopuszczalne.
2) w pasmach radioamatorskich - dla osób posiadających pozwolenie radiowe
Tu już mamy dużo większe możliwości - możemy podłączać do radia w rakiecie nawet wzmacniacz 5W
i to legalnie, o ile oczywiście spełnimy miliard innych wymagań. I tutaj w paśmie radioamatorskim 70cm (430-440Mhz) można już poszaleć, ale świadomie, bo wysyłając na wysokość 1000m rakietę siejącą 125kHz na wejściach pobliskich przemienników można już sporo namieszać.
3) UNLIS - czyli nie mamy pozwolenia i nadajemy wedle uznania. Jeśli mamy trochę oleju w głowie, to nadajemy w pasmach radioamatorskich, w częstotliwościach przeznaczonych dla LoRy, z racjonalnymi mocami (<5W), przez krótki czas lotu rakiety.
Dla dwóch ostatnich przypadków wydaje mi się, że pasmo 70cm jest (poza minusem "dużych" anten) bezkonkurencyjne.
A jakie jest Wasze zdanie/doświadczenia?
Pozdrawiam
Mateusz
>Dlaczego Twoim zdaniem wybór LoRa na 433MHz nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem?
Czekałem na odpowiedź kolegi -mx-, ale ponieważ póki co jej nie ma, odpiszę ja.
Zgadzam się z Kolegą -mx-, o czym pisał w innym wątku, że dla pasma 70cm (433Mhz) anteny muszą być większe niż dla pasm o wyższych częstotliwości. Zgadzam się też, że w tym paśmie jest sporo zakłóceń. Zgadzam się też, że w innych pasmach ISM można użyć legalnie większych mocy. Natomiast generalna zasada jest taka, że im dłuższa fala, tym większy zasięg.
Jeśli chodzi o modulację LoRa, to należałoby podzielić analizę na trzy przypadki:
1) w paśmie ISM - wersja dla każdego użytkownika - praca bez pozwolenia radioamatorskiego, w otwartym paśmie tzw. ISM, które podlega ograniczeniom podanym w przepisach. W baardzo dużym uproszczeniu:
a) 433.050 MHz - 434.790 MHz - nie wchodząc w detale, maksymalna moc 10mW
b) 868,000 MHz - 870,000 MHz - 500mW (!)
c) 2.400,0 - 2.483,5 MHz - 10mW
Szczegóły: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 111122.pdf
Wyciąg: https://pfmrc.eu/topic/2697-wazne-zanim ... rzeczytaj/
Utarło się wśród użytkowników, że pasmo 868Mhz jest lepsze, a to dlatego, że dopuszcza wyższe moce nadawania (odpowiednio 25 i 500 mW).
Niestety, prawda jest taka, że żadnego z naszych radyjek nie można legalnie używać w paśmie ISM, nawet jeśli zaprogramujecie je - tak jak to jest zrobione w trackerze PTR czy będzie zrobione w komputerze PTR - tak, aby parametry nadawania się mieściły w wymaganiach rozporządzenia. "Dlaczego?!" - zapytacie oburzeni. Ano dlatego, że urządzenie ISM musi przejść ocenę zgodności i dostać oznakowanie CE.
Nie mniej jednak, w przypadku stosowania się do ograniczeń ISM rzeczywiście pasmo 868Mhz wydaje się lepsze od 433Mhz. Mniejsze anteny, dużo większe moce dopuszczalne.
2) w pasmach radioamatorskich - dla osób posiadających pozwolenie radiowe
Tu już mamy dużo większe możliwości - możemy podłączać do radia w rakiecie nawet wzmacniacz 5W
3) UNLIS - czyli nie mamy pozwolenia i nadajemy wedle uznania. Jeśli mamy trochę oleju w głowie, to nadajemy w pasmach radioamatorskich, w częstotliwościach przeznaczonych dla LoRy, z racjonalnymi mocami (<5W), przez krótki czas lotu rakiety.
Dla dwóch ostatnich przypadków wydaje mi się, że pasmo 70cm jest (poza minusem "dużych" anten) bezkonkurencyjne.
A jakie jest Wasze zdanie/doświadczenia?
Pozdrawiam
Mateusz
- Bdabrowski
Przekopiuję tu za i przeciw, które zostały podane przy projektowaniu KPPTR:A Wy jakie macie doświadczenia z antenami do LoRy?
- 433 (70cm):
- popularne pasmo
- dużo dostępnych anten
- duży ruch w eterze
- sporo słabej jakości modułów na tym nadaje i sieje zakłócenia
- można legalnie stosować moduły 1W
868:
- trochę mniej popularne pasmo
- anteny są 2x mniejsze
- mniejszy zasięg
- nie można legalnie stosować modułów 1W
Jak się przekonaliśmy na tegorocznym FMie, pasmo 433 sprawdza się bardzo dobrze a rozmiar anteny (w tym przypadku na trackerach) nie był w zasadzie problemem. Zresztą powstała też wersja tego urządzenia na 868 i amerykańskie 915.
Jeżeli by to ode mnie zależało to 868 bym zostawił bardziej do komunikacji naziemnej, sam mam postawioną komunikację wyrzutnia -> stacja naziemna na Lorze 868 (ze względu na chęć ominięcia trackerów na 433) więc im mniej zakłóceń tym lepiej.
I took ballistics in school. Fascinating subject. Things go up, things go down.
Dziękuję za głosw dyskusji
- można legalnie stosować moduły 1W]
Ale rozumiem, że nie w ramach ISM?
Mateusz
- można legalnie stosować moduły 1W]
Ale rozumiem, że nie w ramach ISM?
Mateusz
Bdabrowski
Właściwie to cały twój wpis nie ma potwierdzenia w prawie. Dostałeś rzetelne dane w poprzednich postach. 1W mocy nie jest dozwolony na żadnym paśmie. Na 433 masz 10 mW a na 868 500mW. Pasmo 433 czy 868 w miejscach startu rakiet nie jest zajęte wogóle.
Ale i tak nikt tego nie sprawdza i jak będziesz nadawał z mocą nawet 5W nikogo nie będzie to obchodzić dopóki notorycznie nie będziesz zakłócał pasma i ktoś tego nie zgłosi. A jak przeskanujesz pasmo 915MHz to okaże się, że od 900 do 912 pasmo jest puste. Nikt się nawet nie zorientuje, że na nim nadajesz.
Jeżeli chodzi o CE to sprawdź kto je wystawia.
A tak naprawdę chodzi o wielkość anten. Na 433 są to bardzo duże anteny i problemem jest ich prawidłowe zamocowanie na rakiecie. Z tymi na ziemi nie ma problemu bo miejsca jest sporo. Na rakiecie w grę wchodzą tylko monopole a te jak wiadomo są bardzo niestabilne. W teorii jpole byłoby najlepsze ale jak tu na rakiecie umieścić dodatkowe 50cm kabla.
Właśnie wpadłem na pomysł jakie mogły by być anteny na 433 w rakiecie. Chodzi mi po głowie helical ale najpierw trzeba ją policzyć a potem i tak dopasowywać do konkretnej średnicy rakiety. Czyli bez sprzętu będzie to trudne do zrealizowania. Najlepsze byłyby w rakiecie podwójne dipole na 2,4GHz. ale to też trzeba policzyć i przetestować.
Właściwie to cały twój wpis nie ma potwierdzenia w prawie. Dostałeś rzetelne dane w poprzednich postach. 1W mocy nie jest dozwolony na żadnym paśmie. Na 433 masz 10 mW a na 868 500mW. Pasmo 433 czy 868 w miejscach startu rakiet nie jest zajęte wogóle.
Ale i tak nikt tego nie sprawdza i jak będziesz nadawał z mocą nawet 5W nikogo nie będzie to obchodzić dopóki notorycznie nie będziesz zakłócał pasma i ktoś tego nie zgłosi. A jak przeskanujesz pasmo 915MHz to okaże się, że od 900 do 912 pasmo jest puste. Nikt się nawet nie zorientuje, że na nim nadajesz.
Jeżeli chodzi o CE to sprawdź kto je wystawia.
A tak naprawdę chodzi o wielkość anten. Na 433 są to bardzo duże anteny i problemem jest ich prawidłowe zamocowanie na rakiecie. Z tymi na ziemi nie ma problemu bo miejsca jest sporo. Na rakiecie w grę wchodzą tylko monopole a te jak wiadomo są bardzo niestabilne. W teorii jpole byłoby najlepsze ale jak tu na rakiecie umieścić dodatkowe 50cm kabla.
Właśnie wpadłem na pomysł jakie mogły by być anteny na 433 w rakiecie. Chodzi mi po głowie helical ale najpierw trzeba ją policzyć a potem i tak dopasowywać do konkretnej średnicy rakiety. Czyli bez sprzętu będzie to trudne do zrealizowania. Najlepsze byłyby w rakiecie podwójne dipole na 2,4GHz. ale to też trzeba policzyć i przetestować.
Nie przesadzałbym z tą wielkością anten, można kupić małe. Te co wysyłałem razem z trackerem miały z 4cm długości, a FM2023 pokazał że montaż czegoś takiego w rakiecie nie jest problemem. Modele początkujących i zaawansowałych bez problemu miały zainstalowane nadajniki na 433. Mam sprzęt i oprogramowanie żeby dodatkowo dostroić taką antenę do trackera, ale sprawdza się tak dobrze że nie ma za bardzo sensu. Na meteorze mieliśmy sporo tych urządzeń wszystkie na 1 częstotliwości. Wszystkie nadawały 10mW i 1 centralna stacja wszystko odbierała, nawet jak jedna się rozbiła na drugim końcu pustyni. Tutaj link do tej anteny, niebawem wróci do TME https://www.tme.eu/pl/details/433m-ant4 ... -passives/
Co do samego pasma, to szerokopasmową wersja trackera na 868/US915 zrobiłem, ale nie będe tego produkował bo u nas każdy wybierze 433 ze względu na koszt, prostotę i niezawodność.
Co do samego pasma, to szerokopasmową wersja trackera na 868/US915 zrobiłem, ale nie będe tego produkował bo u nas każdy wybierze 433 ze względu na koszt, prostotę i niezawodność.