Czy OpenRocket zawyża apogeum?

Dyskusja na temat programów przydatnych w modelarstwie rakietowym (linki, ciekawe strony)
V3ix
Nowy

Czy OpenRocket zawyża apogeum?

Post autor: V3ix »

Witajcie...
Więc przystąpiłem do pracy w programie OpenRocket i po zoptymalizowaniu rakiety OpenRocket twierdzi że 20Ns silnikiem mogę dolecieć na wysokość 1000m. Wydaje mi się to mało możliwe, ale ja się nie znam. Czy tu OpenRocket się myli czy ja? Oraz czy wystrzelę taką rakietę mogę oczekiwać podobnuch pułapów?
Załączniki
Rakieta 1.02.png
Rakieta 1.02.png (54.43 KiB) Przejrzano 3557 razy
Pigła

.

Post autor: Pigła »

.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 lis 2024, 19:03 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
V3ix
Nowy

Re: Czy OpenRocket zawyża apogeum?

Okej, a czym się wyróżnia jej niestandardowość?
Pigła

.

.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 lis 2024, 19:03 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
V3ix
Nowy

No dobra,
Rakieta ma twist stateczników właśnie w celu wprowadzenia ją w ruch obrotowy. Znaleźć ją zamierzałem elektroniką... jakieś moduły arduino czy coś w tym stylu (Za dużo o tym nie szukałem). Ale widzę że mam spore braki. Gdzie mógłybym się tego trochę poduczyć (tak żeby ominąć silniki A, B i C)? I jaki byłby normalny pułap dla silników D?
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

71g wraz z silnikiem, paliwem, spadochronami i elektroniką dziwnie mało :roll:
Pigła

.

.
V3ix
Nowy

Pewnie zrobię rakię podobną do tej co wysłałeś ale jeszcze tak z ciekawości: Jakie ta rakieta ma wady? I czym się różni w tej twojej oprócz kształtu?
Screenshot_1.png
Screenshot_1.png (165.85 KiB) Przejrzano 3444 razy
?
kretu
**

Post autor: kretu »

Co do rekordu świata to zwróć uwagę Pigła że tam mocno ograniczona minimalna średnica a ona bardzo wpływa ma max pułap. 740m to rekord NAR US ale w dywizji A czyli dzieci tam jest też w kategorii 21/alt (pomiar altimetrem a nie obserwacją) Dywizji D czyli dorośli 1071m I o ile bez limitu średnicy to spoko ale spełniając minimalną średnicę to ten wynik to czysta magia :shock: .
Pigła

.

.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 lis 2024, 19:02 przez Pigła, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ