Czy OpenRocket zawyża apogeum?
Czy OpenRocket zawyża apogeum?
Witajcie...
Więc przystąpiłem do pracy w programie OpenRocket i po zoptymalizowaniu rakiety OpenRocket twierdzi że 20Ns silnikiem mogę dolecieć na wysokość 1000m. Wydaje mi się to mało możliwe, ale ja się nie znam. Czy tu OpenRocket się myli czy ja? Oraz czy wystrzelę taką rakietę mogę oczekiwać podobnuch pułapów?
Więc przystąpiłem do pracy w programie OpenRocket i po zoptymalizowaniu rakiety OpenRocket twierdzi że 20Ns silnikiem mogę dolecieć na wysokość 1000m. Wydaje mi się to mało możliwe, ale ja się nie znam. Czy tu OpenRocket się myli czy ja? Oraz czy wystrzelę taką rakietę mogę oczekiwać podobnuch pułapów?
- Załączniki
-
- Rakieta 1.02.png (54.43 KiB) Przejrzano 3557 razy
Re: Czy OpenRocket zawyża apogeum?
Okej, a czym się wyróżnia jej niestandardowość?
No dobra,
Rakieta ma twist stateczników właśnie w celu wprowadzenia ją w ruch obrotowy. Znaleźć ją zamierzałem elektroniką... jakieś moduły arduino czy coś w tym stylu (Za dużo o tym nie szukałem). Ale widzę że mam spore braki. Gdzie mógłybym się tego trochę poduczyć (tak żeby ominąć silniki A, B i C)? I jaki byłby normalny pułap dla silników D?
Rakieta ma twist stateczników właśnie w celu wprowadzenia ją w ruch obrotowy. Znaleźć ją zamierzałem elektroniką... jakieś moduły arduino czy coś w tym stylu (Za dużo o tym nie szukałem). Ale widzę że mam spore braki. Gdzie mógłybym się tego trochę poduczyć (tak żeby ominąć silniki A, B i C)? I jaki byłby normalny pułap dla silników D?
71g wraz z silnikiem, paliwem, spadochronami i elektroniką dziwnie mało 
Pewnie zrobię rakię podobną do tej co wysłałeś ale jeszcze tak z ciekawości: Jakie ta rakieta ma wady? I czym się różni w tej twojej oprócz kształtu?
?
Co do rekordu świata to zwróć uwagę Pigła że tam mocno ograniczona minimalna średnica a ona bardzo wpływa ma max pułap. 740m to rekord NAR US ale w dywizji A czyli dzieci tam jest też w kategorii 21/alt (pomiar altimetrem a nie obserwacją) Dywizji D czyli dorośli 1071m I o ile bez limitu średnicy to spoko ale spełniając minimalną średnicę to ten wynik to czysta magia
.